Concret, presa ultimelor zile află, de pe siteul guvernului Cioloș, că o anchetă a Corpului de Control al premierului a găsit nereguli uriașe la compania de stat Transgaz Mediaș. După cum punctează siteul Romaniacurata.ro, angajații Transgaz ”au beneficiat de tot felul de avantaje băneşti, beneficii şi sporuri, inclusiv pentru condiții penibile de muncă”.
Raportul mai arată că, în perioada 2009 – 2013, în baza unor contracte colective de muncă, angajaţii Transgaz au beneficiat de 37 de adaosuri sau beneficii şi 13 sporuri sau indemnizaţii, printre care spor pentru condiţii penibile, pentru condiţii vătămătoare sau condiţii grele şi periculoase de muncă. În perioada 1 ianuarie 2009 – 31 martie 2013, Transgaz a făcut „excese” şi la concedii, cheltuind 116,998 milioane lei cu decontarea biletelor de odihnă ale salariaţilor. Societatea Naţională obişnuia să acopere în acea perioadă 65% din biletele de odihnă şi tratement în ţară sau în străinătate pentru angajaţi şi 50% din cele ale membrilor de familie ai acestora. Pe lângă biletele de odihnă, Transgaz deconta şi transportul în vacanţă pentru salariaţi şi membrii familiilor, ceea ce alături de biletele de odihnă a însemnat o cheltuială de 38,381 milioane lei, dar şi primele de vacanţă, pentru care s-au cheltuit 78,616 milioane lei. În aceste condiţii, salariaţii au profitat la maxim de aceste beneficii, alegând destinaţii de vacanţă din cele mai exotice pentru „odihnă şi tratament”: China, Mexic, Emiratele Arabe Unite, Italia, Malta, Spania, Grecia, Turcia, Muntenegru, Rusia sau Finlanda.
În fine, pe lângă asigurările suplimentare de sănătate, contribuţiile la pensiile facultative sau echivalentul a 6.500 de metri cubi de căciulă, pentru salariaţi, oamenii din conducerea Transgaz au avut grijă să îşi ofere şi premieri speciale. Pentru „aport deosebit în realizarea sarcinilor din programele de activitate”, în trei ani s-au cheltuit peste 11 milioane de lei. Principalii beneficiari au fost 11 salariaţi din funcţiile de conducere, respectiv directorul general, directorul general adjunct, directorii de departament şi directorii de direcţie. Premierile acestora porneau de la 6 – 7.000 de lei şi ajungeau la 26 – 28.000 de lei.
Iar pentru unii dintre ei aceste „premii” au fost suplimentate şi cu ajutoare de pensionare, cuprinse între 115.000 lei şi 191.580 de lei.
Să o spunem pe scurt: fix la vreme de criză, cînd românii de rînd strîngeau din greu cureaua și dinții, șefimea Transgaz făcea jaf din banul public.
Și acum să vedem ciudățeniile acestui caz absolut scandalos și legătura cu șefa DNA.
Mai întîi de toate, bomba nr. 1 e faptul că raportul sus pomenit nu e opera Corpului de Control al premierului Cioloș, ci al lui Victor Ponta, și nu e de ieri, de azi, ci din martie 2014(!!), dar este postat pe siteul guvernului, să afle tot poporul de el, abia zilele trecute.
În al doilea rînd, pe baza acestui raport, în 2014, Corpul de Control a făcut nu mai puțin de 15 sesizări penale către DNA privind activitatea conducerii Transgaz.
15 sesizări de pe urma cărora nu am aflat să se fi întîmplat ceva concret pînă acum.
În ultimii trei ani, DNA e condus de Laura Kovesi, fostă Lascu, pe numele de fată.
Din 2010 pînă recent, director adjunct al Transgaz Mediaș a fost Sergiu Lascu, fratele șefei DNA.
Cei care își închipuie că la Transgaz putreziciunea acoperă doar sporuri și prime se înșeală.
Acum cîțiva ani, Consiliul Concurenței demara o mare anchetă la aceeași companie, acuzată de trucarea, după anul 2011, pe bandă rulantă a unor licitații, prejudiciul fiind estimat la multe milioane de euro. În 2015, ancheta în cauză lua amploare, intervenind pe fir și procurorii DIICOT. Mai apoi, ANI descoperea că un director adjunct dăduse contracte babane unor firme de care era legat prin interese directe etc.
Pe baza sesizărilor oficiale ale guvernului Ponta, conducerea Transgaz ar fi trebuit anchetată de către DNA, iar Laura Kovesi ar fi ajuns în poziția de a-și audia propriul frate, vinovat sau nu.
Să mai amintim, în treacăt, dezvăluiri încă și mai explozive, făcute în Parlament, dar și într-o scrisoare oficială către fostul președinte Traian Băsescu de către senatorul Valer Marian. În acest din urmă document, senatorul afirma, negru pe alb:
”Florin Muntean, un prosper şi controversat om de afaceri, beneficiar al unor afaceri bănoase cu statul (prin Transgaz şi Romgaz), fost deputat PDL, preşedinte de mai mulţi ani al organizaţiei municipale Mediaş a PDL, este cel mai bun prieten din Mediaş al tatălui procurorului general al României, Ioan Lascu. O dovadă a acestei prietenii este faptul că, în cursul lunii iulie 2010, Sergiu Lascu, fiul lui Ioan Lascu şi fratele lui Laura Codruţa Kovesi, a fost promovat de directorul general Florin Muntean director adjunct la Transgaz. Florin Muntean este şi cel mai bun prieten asumat declarativ de către ex-ministrul de interne Vasile Blaga, cu care a fost coleg de armată şi de facultate. Dealtfel, prin intermediul lui Florin Muntean, Vasile Blaga s-a cunoscut şi s-a împrietenit cu Ioan Lascu”(…)
”În ultimii ani au apărut informaţii şi indicii care generează suspiciunea că pentru promovarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror general al României a fost oferită o mită substanţială de anumite cercuri de afaceri din judeţul Sibiu. Astfel prezintă interes faptul că, în anul 2007, ex-ministrul Vasile Blaga, primul şi principalul susţinător al lui Kovesi în anul de graţie 2006, a primit, conform menţiunilor din declaraţia sa de avere, suma de 1.100.000 RON (circa 330.000 euro la cursul valutar din perioada respectivă) de la doi apropiaţi ai directorului Transgaz, Florin Muntean: 600.000 RON de la Doina Stoia, sora lui Muntean, angajată la SCGN Romgaz Mediaş, şi 500.000 RON de la Valer Crişan, prieten şi asociat cu Muntean la SC Baza Auto de Transport Mediaş, la care deţinea funcţia de director general. Vasile Blaga şi-a trecut aceste sume în declaraţia de avere ca împrumuturi fără dobândă şi cu termen de scadenţă de 10 ani, respectiv la 1.07.2017. Chestionat de presă, Vasile Blaga a refuzat să ofere amănunte legate de identitatea şi localizarea celor doi generoşi creditori, precizând doar că-i sunt prieteni apropiaţi. Să tot ai asemenea prieteni generoşi, care să-ţi împrumute bani fără dobândă şi pe un termen atât de lung (10 ani)! Numai că, la o simplă şi minimă verificare, Doina Stoia şi Valer Crişan nu pot face dovada provenienţei sumelor pe care le-au împrumutat lui Vasile Blaga, având surse de venit şi averi modeste, în condiţiile în care beneficiau doar de salarii de la societăţile comerciale la care erau angajaţi şi deţineau un apartament la bloc (Doina Stoia), respectiv o fostă casă naţionalizată (Valer Crişan). Astfel că se naşte întrebarea dacă suma de 1.100.000 RON nu a constituit o mită mascată, o răsplată via Florin Muntean, sora şi asociatul acestuia, pentru implicarea lui Vasile Blaga în promovarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror general al României”.
”Pentru elucidarea acestor aspecte, solicit DNA să se sesizeze şi să efectueze cercetări sub aspectul infracţiunilor de dare şi de luare de mită, respectiv de spălare de bani, faţă de preşedintele Senatului, Vasile Blaga, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, tatăl său Ioan Lascu, ex-directorul Transgaz, Florin Muntean, şi omul de afaceri Ilie Carabulea” mai scria senatorul.
Valer Marian avea, ce-i drept, umor: să-i ceri lui Kovesi să se auto-ancheteze, la pachet cu membrii familiei sale!…
E evident că toate aceste scandaluri au rămas îngropate.
Pînă în ultimele zile, cînd guvernul Cioloș relansează scandalul Transgaz, din perioada cînd era condusă inclusiv de fratele Laurei Kovesi.
Un scandal care reapare, hodoronc-tronc, cînd au mai rămas vreo 10 săptămîni din mandatul șefei DNA, după care încep evaluările pentru o eventuală prelungire cu încă trei ani. Cu un asemenea scandal de gît, Kovesi nu are nicio șansă, mai ales după ce procurorul general a demisionat, dat fiind că DNA îl anchetează pentru că beneficia de escorta unui polițist. Cum va proceda DNA cu fratele lui Kovesi pentru posibila încasare a zeci de avantaje materiale din visteria statului?
Mai crede cineva în coincidențe?
Autor: Bogdan Tiberiu Iacob
Sursa: In Politics