Acum s-a mai linistit isteria. Oamenii de campanie si-au facut din plin datoria, au iesit pe tv, in ziare si in on line. Un lucru e sigur, au reusit sa bulverseze intreaga societate, sa induca o maxima confuzie in randul alegatorilor. Suspans, mister, conspiratie – reteta celui mai bun reality-show. Am ajuns ca in 1990, oamenii sunt impartiti si divizati si peste toate nimeni nu poate spune cine e personajul bun din confruntare, fiecare se afiliaza dupa simpatii, dupa o ultima revelatie la tv, dupa articolul lui x si spusele lui y despre z.
Am tot auzit discutia despre moguli. Ca sunt ai PSD-ului, ca sunt oamenii de la PDL. Ni s-au dat si cateva nume si ni s-a dat de inteles ca ei sunt oamenii din cauza carora nu merge bine Romania, ca ei “dreneaza” banii de pensii sau ca ei ingroapa in asfalt fondurile pentru salariile profesorilor. Nici un cuvant despre adevaratii stapani ai Romaniei.
In primul rand, aproape orice suma de bani din sistemul public si privat trece cel putin o data prin sistemul bancar. Asta inseamna ca la fiecare unitate de PIB exista un coeficient ce reprezinta costa al manipularii prin sistemul bancar. Daca statul incaseaza taxe si impozite o face de cele mai multe ori printr-un ordin de plata de la banca platitorului de taxe si impozite. Daca statul isi plateste furnizorii o face tot prin banci. Daca statul are nevoie de bani pentru finantarea activitatii administratiei se imprumuta de la banci la o anumita marja de dobanda. Samd. Circuitul banilor implica cel putin o tranzactie bancara si are atasat un cost. Daca asimilam statul unui agent economic care lucreaza prin banci, cat la suta din banii publici reprezinta costuri si comisioane bancare?
In ce priveste populatia, ce o face sa resimta criza din ce in ce mai acut? Taxele si impozitele pe care le plateste? Povara fiscala asupra cetateanului de rand nu s-a marit in ultimii ani si totusi romanii traiesc mai prost. Unde li se duc banii? Pai cum unde? Pe rate la banca. Pe dobanzi exorbitante fata de cele practicate in alte state UE. Pe comisioane. In Romania cetatenii platesc mult mai mult bancilor decat statului. Platesc rate la credite de consum, rate la case cumparate la preturi astronomice. Stiu, o sa spuneti ca nu va intereseaza, ca nu i-a pus nimeni sa faca credit, dar daca priviti cu atentie in jur numarul celor care au credite este aproape egal cu cel al populatiei apte de munca. Asta inseamana ca si multi dintre voi aveti credite si nu mai puteti sa va desprindeti de aceasta categorie. Bancile sunt in proportie de 95% banci straine, controlate din afara.
Unde mai platim bani? La furnizorii de utilitati: energie electrica, apa, gaze, cablu, telefonie fixa si mobila, combustibil. Nu poti negocia cu nici unul dintre ei tarifele si preturile sunt suspect de aliniate intr-o intelegere monopolista. Cine sunt acesti furnizori? In proportie covarsitoare sunt corporatii si firme occidentale.
Ce cumparam cu banii pe care-i primim pe card? Cumparam alimente, imbracaminte, cosmetice, articole de menaj. Facute unde? In strainatate si aduse direct sau produse in Romania de companii straine. Stiti ca marii retaileri au sediile sociale in comune din Romania considerate zone defavorizate fiind exceptate de la o multime de taxe? Aricestii Rahtivani, Filipestii de Padure, Plopeni, Lupeni sunt nume de localitati de care poate ati auzit, dar reprezinta locatiile de unde mari colosi in retail si alimentatie si-au stabilit cartierele generale pentru Romania.
Cine detine majoritatea activelor si mijloacelor de productie? Pai ce-am avut noi: industrie chimica, industrie constructoare de masini, industria cimentului, industrie navala, industria farmaceutica, industria metalurgica. Cautati si veti vedea ca unitatile de productie care nu au fost distruse sunt astazi in proprietatea unor entitati straine.
Adevaratii stapani ai Romaniei nu sunt cativa profitori. Ei pot fi frontmen si in spatele lor sa se mai ascunda si alti trepadusi, beneficiari locali ai sistemului. Pot fi sute si mii de sov si patriciu. Dar ce detin ei este infim in raport cu ce detin deja companiile straine.
Mai am o intrebare: unde locuiti? V-ati cumparat casa? Si cu ce bani? V-ati construit casa? V-ati ipotecat apartamentul ceausist sau ati cumparat unul prin credit bancar? Sunteti proprietari sau de fapt platiti o chirie la banca pentru propria casa?
Suntem chiriasi in propria tara. In nu mai putin de 20 de ani. Ce decidem noi prin vot? Presedintele asociatiei de bloc? Asupra ce sa mai decidem noi daca nimic nu mai e al nostru?
Pentru ca saptamanile acestea a fost mare agitatie politica nu am postat nimic economic. Asta nu inseamna ca nu s-au petrecut lucruri interesante, desi au trecut neobservate. A remarcat cineva ca ieri, 4 decembrie, Moody’s a revizuit negativ ratingul a 3 trei banci comerciale din Romania? Sau ca Fitch a redus ratingul sistemului nostru bancar incadrandu-l in aceeasi categorie cu Lituania si Letonia, tari aflate deja in colaps financiar? Nu, evident, toti ne uitam in gura candidatilor in timp ce stapanii isi vad de treaba lor.
Daca avem o problema in Romania si daca avem barbati la conducerea tarii atunci felul in care e gestionat activul Romaniei ar trebui discutat in primul rand.
Adaug aici un documentar facut de romani si difuzat de ARTE despre “marii capitalisti” romani. Poate o sa intelegem ca exista intotdeauna o imagine care ni se arata si niciodata adevarul. Pentru occidentali e simplu sa ne spuna: nu, nu va furam si va exploatam noi, uitati, aveti niste hoti si aveti coruptie. Stim, multumim de informatie, dar cum ramane cu hotia voastra?
sursa: asybaris.blogspot.com