Dupa aderarea la UE, schimburile comerciale ale Romaniei cu tarile membre a crescut spectaculos. Astfel, daca in 2006, valoarea acestor schimburi era de 43 miliarde euro, in 2008, la doar doi ani de la aderare, cifra a crescut cu 47%, ajungand la 63 miliarde euro.
De aceasta crestere insa au beneficiat in principal importatorii si in secundar exportatorii, ceea ce inseamna ca Romania a fost mai mult piata de desfacere decat producator de bunuri si servicii.
Intre ianuarie 2007 si august 2009, totalul exporturilor in tarile comunitare a fost de 58.5 miliarde euro, in timp ce totalul importurilor a fost de 92.8 miliarde euro, de unde rezulta un deficit comercial in relatia cu UE de peste 34 miliarde euro in mai putin de trei ani.
Ponderea exportului intra-comunitar in total exporturi a crescut de la 67.7% in 2006 (inainte de aderare), la 73.7% in primele 8 luni din acest an. In ceea ce priveste ponderea importurilor din tarile membre UE in total importuri, aceasta a crescut mult mai abrupt, de la 62.6% in 2006 la 73% in acest an, detalii in graficul de mai jos, click pentru detalii.
Cum a evoluat Ungaria dupa aderarea la UE – Ungaria a aderat in 2004, iar intre 2004 si 2008 a acumulat un excedent comercial in relatia cu tarile membre. Astfel, in acesti 5 ani, totalul importurilor a fost de 214.4 mld eur, in timp ce exporturile au totalizat 268.3 mld eur, de unde rezulta un excedent de 53.9 mld eur.
Si Polonia are excedent comercial in relatia cu tarile membre, acesta fiind de peste 7 mld eur in primele 8 luni ale lui 2009, desi per total comert exterior, a acumulat un deficit de 5.9 mld eur, detalii aici.
Concluzia: aderarea la UE reprezinta o oportunitate pentru cei care stiu sa profite de ea, iar Romania a ales sa nu profite. De ce? Pentru ca este mult mai usor sa cresti PIB-ul stimuland consumul, decat sa cresti PIB-ul stimuland productia.
Cum a evoluat comertul exterior in august
INS a dat ieri publicitatii datele privitoare la comertul exterior al Romaniei in luna august:
2. Valoarea Importurilor a fost de 2.9 mld euro. Comparativ cu luna
3. Valoarea deficitului comercial aferent lunii august a fost de 732
Atentie la deficitul comercial – doar in primele 8 luni, valoarea sa a scazut cu aproape 10 miliarde de euro. In aceste conditii, ma intreb cat de mare este presiunea pe care importatorii o pun pe leu, astfel incat sa justifice deprecierea masiva a monedei nationale?
Cristian Orgonas
sursa: khris.ro