Astazi, domnul Gabriel Oprea a dat in balbaiala. Referitor la noaptea de pomina din 2009, al doilea tur de scrutin prezidential. Dar ieri, alaltaieri, acelasi Gabriel Oprea era pe caii mari ai aceluiasi “interes national”. Unde a ratat? Cum s-a intamplat ca a fost aruncat peste bord desi s-a dovedit extrem de util pentru doua regimuri?
In 2014-2015, Gabriel Oprea, general cu patru stele, ridicat pe culmi nemaivazute de Traian Basescu, mai avea putin si devenea maresal. In calitate de viceprim-ministru, se ocupa fix de interesul national. Raspundea de structurile de securitate. Si facea parte din grupul restrans de persoane care se identificau cu statul. Uneori, spuneau “noi suntem statul”. Alteori, atunci cand isi transmiteau poruncile, faceau trimiteri exprese la interesul national. Ei reprezentau, si nimeni altcineva, statul de drept. Era statul lor. Nu al cetatenilor. Si uneori, mai rar, asa cum am aflat recent, pentru a-si impune punctul de vedere, invocau asa-numitele “proiecte de stat”. Cum, necum, Gabriel Oprea se afla in epicentrul acestui sistem. Putea ajunge maresal, dar si prim-ministru. Ce s-a intamplat cu el? Unde a clacat?
Ne putem imagina cat de a adanc a patruns Gabriel Oprea in interiorul sistemului de forta, la varful acestuia, pur si simplu pornind de la informatia reala ca, in noaptea in care s-au furat alegerile prezidentiale din 2009, acesta era nici mai mult, nici mai putin decat gazda celor mai puternici oameni din Romania si initiatorul unei intalniri la varf.
“Noaptea, ca hotii” a fost dezvaluita mai intai de Gelu Visan, fost deputat, si apoi, cu mai multa forta si cu mai multa precizie, de catre Dan Andronic. Reactiile la aceasta intalnire de la Oprea de acasa, care numai institutionala nu a fost si la care au participat corifeii puterii, sunt semnificative in sine.
Prins intre ciocan si nicovala, Traian Basescu pe de o parte ii acuza pe sefii SRI si pe Laura Codruta Kovesi ca, in loc sa stea fiecare la postul lui in noaptea alegerilor, s-au intalnit, neinstitutional, pentru a pune tara la cale din punct de vedere politic. Pe de alta parte, evident, el contesta faptul ca alegerile care l-au dat castigator ar fi fost fraudate. Pentru a fi si mai concludent, a regizat chiar o polemica in acest sens cu Dan Andronic. Acesta din urma delimitandu-se la randul sau de acuzatia de fraudare a alegerilor. In balbaiala a dat si George Maior, fostul sef SRI, actualmente ambasador al Romaniei in Statele Unite, care nici nu confirma, nici nu infirma intalnirea de taina. Ca de obicei, Vasile Dincu nu raspunde nici el nimic. Cat il priveste pe domnul Gabriel Oprea, din postura sa de gazda, merge atat de departe, incat confirma ca a invitat la el acasa unele personaje, dar nu si pe Kovesi si Coldea. Dar nici nu infirma prezenta acestora. Ca si cand cei doi ar fi fost extraterestri.
Asadar, “noapte, ca hotii” este un moment cheie in care Gabriel Oprea a jucat un rol esential, plasandu-se, ca si toti ceilalti, de partea lui Traian Basescu. Cum, necum, ceva mai tarziu, pe vremea ascensiunii USL, opinia publica a ramas stupefiata vazand cum Victor Ponta, pe cai mari, incheie, peste capul partenerului sau Crin Anonescu, o intelegere scrisa cu Gabriel Oprea si cu partidul sau de stransura, “al interesului national”. Pur si simplu Gabriel Oprea sarise in cealalta barca. Fireste, cu acordul tacit al capilor sistemului, care il transformau pe Oprea intr-o punte menita sa le asigure legatura cu noua putere si, in viitor, supravietuirea. Asa se face ca Laura Codruta Kovesi a fost numita sefa DNA. Iar Oprea a ajuns pe cai din ce in ce mai mari, pana cand, imediat dupa tragedia de la Colectiv, Klaus Iohannis a avut nevoie de el. Dintr-un motiv care inca este neclar, Gabriel Oprea a ezitat. Probabil ca nu i s-a oferit functia de prim-ministru si nici nu avea garantia ca va ramane viceprim-ministru insarcinat cu coordonarea instititutiilor de securitate. De data aceasta, insa, gasca s-a spart. Din dorinta de a servi noua putere instalata la Cotroceni, Gabriel Oprea a fost aspru sanctionat chiar de partenerii sai din “noaptea, ca hotii”. Un dosar penal facut pe picior si, iata, Gabriel Oprea a fost scos din joc.
Cu toate astea, el si astazi joaca ambiguu. Chiar si in raport cu Victor Ponta pe care, sa nu uitam, l-a impins catre demisie, drept multumire ca acesta l-a luat in barca sa, dezinformandu-l, in sensul ca protestatarii urmau sa ia cu asalt Guvernul. Acrobatiile “intersului national” continua.
Autor: Sorin Rosca Stanescu
Sursa: Sorin Rosca Stanescu Blog