Creditul extern al României, în valoare de aproape 20 de miliarde de euro
, este asumat de întreaga ţară. Cu toate acestea însă, nu toţi românii vor cunoaşte cu exactitate care sunt condiţiile acordului semnat de România cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană şi alte instituţii internaţionale.
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat că anumite părţi din acordul încheiat de România cu FMI nu vor fi făcute publice pentru a nu distorsiona piaţa.
„În ceea ce priveşte acordul cu FMI, se vor respecta prerogativele internaţionale şi vor fi făcute publice numai pasajele care sunt accesibile publicului. (…) În orice acord de finanţare apar «market sensitive indicators», indicatori care, în loc să ajute pieţele, le pot distorsiona. Când o să ajung la Bucureşti, o să văd dacă s-au identificat indicatorii de piaţă sensibili”, a spus, ieri, la Iaşi, şeful băncii centrale.
Sub tăcere
Din spusele guvernatorului BNR rezultă că autorităţile române încă nu ştiu cu exactitate care sunt termenii acordului de împrumut extern care nu vor fi cunoscuţi de populaţie.
Conform oficialilor Ministerului Finanţelor Publice (MFP), ca în orice acord încheiat, există informaţii tehnice care nu sunt date publicităţii. „Acestea nu sunt informaţii legate de condiţionalităţi sau de dobânzi”, ne-au spus ei, precizând că poate fi vorba despre date legate de pieţe, bănci şi valute – lucruri de natură să facă mai mult rău României decât dacă nu ar fi publicate.
Undă verde la acord, în iunie
Potrivit Ioanei Munteanu, purtătorul de cuvânt al guvernului, premierul Emil Boc îşi menţine intenţia anunţată recent de a publica documentele cu pricina după ce vor fi ratificate de legislativ.
„Pot să vă spun doar că ele (acordurile de împrumut – n.r.) vor pleca spre aprobare la parlament şi, evident, în acel moment, toate discuţiile sunt la scenă deschisă, memorandumul de înţelegere va fi subiectul dezbaterilor parlamentare şi al aprobării de către parlament”, a precizat Boc după şedinţa de guvern din 6 mai.
Reprezentanţii MFP ne-au spus că autorităţile române mai au de semnat încă două documente cu CE. Memorandumul de înţelegere şi acordul tehnic trebuie semnate cu Comisia înainte ca prima
tranşă din cele 5 miliarde de euro să ajungă în conturile MFP, adică înainte de finalul lunii iunie.
Următorul pas va fi adoptarea acordurilor de împrumut de către guvern prin ordonanţă de urgenţă, urmată de adoptarea în parlament, precizează reprezentanţii ministerului.
Ana Batcă, Maria Craus
sursa: evz.ro