De ce, in ciuda faptului ca pare sa existe atat de multa bunavointa in lume, oamenii se confrunta cu nedreptati, cu suferinte si chiar cu razboaie? Iata un paradox care probabil ii framanta pe multi.
In ciuda planurilor, ideologiilor, filosofiilor inventate de spirite mari, a religiilor care au in centrul mesajului bunatatea si iubirea, raul pare ca se perpetueaza cu din ce in ce mai multa forta in lume.
Psihiatrul Andrzej Lobaczewski este unul dintre cei care au incercat sa explice geneza acestui rau in lume. In cartea sa, intitulata “Ponerologie politique” (Studiul raului in politica), autorul atrage atentia: “Cand veti intelege ca fraiele puterii politice si economice sunt in mana unor persoane fara constiinta si fara scrupule, care nu poseda capacitatea de a-i intelege pe ceilalti, veti privi intr-o lumina noua acesta plaga a raului care se intinde in intreaga lume.
Raul nu reprezinta numai o problema morala. El poate fi analizat si inteles in mod stiintific”.
Cum ajung psihopatii sa conduca lumea
Psihopatia este o tulburare de personalitate, greu detectata din cauza faptului ca inteligenta nu este afectata, ci doar partea emotionala. Nu toate persoanele psihopate se angajeaza in acte criminale si violente, insa pot face mult rau din cauza iresponsabilitatii.
Sub masca normalitatii, psihopatii reusesc sa ascunda faptul ca nu sunt capabili de sentimente. “A incerca sa trezesti emotii la un psihopat este ca si cum i-ai explica unui daltonist culorile”, explica Robert Hare, un medic psihiatru care si-a dedicat intreaga cariera studiului personalitatii psihopate.
De ce ajung in functii de conducere? Pentru ca tulburarile de personalitate care ii caracterizeaza au ajuns sa fie considerate calitati in lumea moderna: aroganta si narcisismul sunt privite ca incredere in sine, prezenta charismatica si alunecoasa drept sociabilitate, manipularea drept inteligenta practica, dorinta de putere drept spirit de lider.
Pentru a ajunge sa conduca, un psihopat nu are nevoie de adeziunea majoritatii, ci este de ajuns sa fie sprijinit de un grup de interese, care poate sa “orienteze” si sa conduca populatia, cum ar fi, de exemplu, proprietarii unui post puternic de televiziune.
Cand lipsa constiintei devine molipsitoare
Atunci cand un psihopat genetic ajunge intr-o functie de conducere, cei din jur pot ajunge sa se comporte asemenea lui, adica fara constiinta, pentru a putea rezista pe langa el. Ei devin astfel “psihopati secundari sau de conjunctura”, iar psihopatia devine o strategie adaptativa.
Cei care ajung sa traiasca fara nici un fel de morala se recunosc intre ei si se sprijina reciproc pentru a pune mana pe toate pozitiile cheie. Prin inselatorie, prin minciuni, prin facilitarea studiilor si a obtinerii de diplome, oamenii fara constiinta sunt introdusi in toate mediile, inclusiv cele stiintifice si culturale, iar aparatul reprezentat de psihopati devine o forta distructiva.
Cei “cu suflet” care mai rezista in conducere si se incapataneaza sa ii incurce prin anumite decizii pot fi eliminati chiar prin acte criminale.
Raul ce il pot provoca serpii cu cravata
Psihopatii din functii cheie, in afara de faptul ca pot conduce cu zambetul pe buze un intreg popor catre genocid, pot propaga raul in forme foarte subtile. Societatea moderna isi pierde din ce in ce mai mult sufletul, pentru ca exemplul oferit de conducatori este acesta: fara nici un fel de constiinta.
Mentalul colectiv devine “infectat” cu acest virus al imoralitatii. Fara sa ne dam seama, putem ajunge sa gandim, sa actionam si sa judecam ce se intampla in jurul nostru intr-o maniera patologica, asemanatoare serpilor cu cravate care ne conduc. Minciuna, inselatoria, ura pentru ceilalti ne pot distruge viata.
Autorul Andrzej Lobaczewski atrage atentia ca raul resimtit in intreaga lume provine din promovarea acestor “valori patologice”. Lupta pentru revenire la normal nu este usoara, insa primul pas este sa ne dam seama de adevarata fata a celor ce ne conduc si sa nu devenim niste scelerati morali, dupa modelul celor aflati la putere.
Catalin Fuior
Sursa: ziare.com