Site icon gandeste.org

A MAI CAZUT UN MIT! SARACIA IN ROMANIA A CRESCUT DUPA ADERAREA LA UE, ARATA DATELE EUROSTAT!

Saracia in randul copiilor din Romania, atat din mediul urban cat si din cel rural, a crescut in 2014 la 51 la suta, fata de 50,5 la suta cat era in 2007, an in care Romania a aderat la Uniunea Europeana. Cifrele au fost facute publice de Eurostat.

Datele din raport au fost date publicităţii de Biroul de Informare al Parlamentului European în Romania in noiembrie 2015, când deputaţii europeni au votat o rezoluţie ce îndeamnă ţările UE să stimuleze eforturile de combatere a sărăciei în rândul copiilor şi a inegalităţilor sociale. Aceştia mai recomandă ca statele membre să garanteze copiilor acces la educaţie gratuită şi de calitate.

Textul a fost aprobat cu 569 voturi „pentru”, 77 „împotrivă” şi 49 de abţineri, scrie mediafax.ro.

Conform Convenţiei ONU privind drepturile copilului, toţi copiii ar trebui să aibă garantat dreptul la educaţie, servicii de sănătate, locuinţe, timp liber şi un regim alimentar echilibrat.

Cu toate acestea, în Europa, aproximativ 26 de milioane de copii (sub 18 ani) riscă sărăcia şi excluziunea socială, potrivit unui raport Eurostat pe 2014. Acest număr reprezintă 27,7% din totalul copiilor din UE.

Copiii care trăiesc în sărăcie pot fi găsiţi în fiecare stat UE, chiar dacă procentele variază.

Copiii riscă sărăcia cel mai mult în România (51%), Bulgaria (45,2%) şi Ungaria (41,4%), în timp ce procentul este mult mai mic în ţări precum Danemarca (14,5%), Finlanda (15,6%) şi Suedia (16,7%).

Problema malnutriţiei în rândul copiilor este, de asemenea, în creştere în Europa. Potrivit UNICEF, procentul de copii care nu îşi pot permite să mănânce carne sau peşte o dată la cel puţin două zile s-a dublat în Estonia, Grecia şi Italia (din 2008).

Sărăcia nu este doar o chestiune de bani. Pe lângă imposibilitatea de a acoperi nevoile de bază ale copiilor, cum ar fi alimentele, îmbrăcămintea şi locuinţa, sărăcia mai înseamnă şi excluziunea socială sau lipsa de acces la sănătate şi educaţie de calitate. Copiii care trăiesc cu părinţii singuri, în special mame singure, sunt supuşi unui risc mai mare de sărăcie, se mai arată în comunicatul Biroului de Informare al Parlamentului European în Romania.

Autor: Stefan Mihalache

Sursa: Stirea zilei

Exit mobile version