Acesta a fost amendat de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Vaslui cu 12 milioane de euro pentru că nu a înregistrat moartea a 206 viţei într-un registru naţional de profil. Conform site-ului vremeanoua.ro, funcţionarii Ministerului Agriculturii spun că s-au încălcat repetat şi intenţionat normele de acordare a subvenţiilor. Astfel, grupul de firme al lui Porumboiu, Racova-Com-Agro-Pan, pierde subvenţiile acordate pentru cultivarea terenurilor, peste 27.000 de hectare.
“Comcereal SA Vaslui a întocmit întotdeauna în mod corect toate registrele si evidentele interne privind identificarea si înregistrarea animalelor. Cazul de neconformitate se referă strict la neînregistrarea în registrul national SNIIA a decesului unui număr de 206 bovine, intervenit în perioada 2008 – 2014, Comcereal SA Vaslui bazându-se pe faptul că aceastã obligatie revine PROTAN, ca operator national privind colectarea si anihilarea deşeurilor de origine animală. În plus, până în anul 2011, această obligaţie revenea DSVSA prin circumscriptia locală”, a explicat Adrian Porumboiu. Fostul patron al Vasluiului susţine că n-a primit nici o subvenţie de la UE: ”Să fie clar, viţeii nu sunt trecuţi la subvenţii, nu s-a cerut nici un euro, leu, absolut nimic”.
Adrian Porumboiu, care deține Comcereal SA Vaslui, acuză un grup de interese de la București că vor să-i distrugă afacerea. “Cred că niște domni vor să distrugă ceea ce cu greu am făcut în atâția ani. Distrugeți, domnilor, dacă acesta e rolul celor de la ‘Ministerul Distrugerii Agriculturii”, a declarat Porumboiu în cadrul unei conferințe de presă, citat de Agerpres.
Animalele pentru care Porumboiu ar fi obţinut subvenţiile s-ar fi aflat la ferma sa de vaci din localitatea Târzii, în judeţul Vaslui, una dintre afacerile cu care se mândreşte. Adrian Porumboiu spune că, deocamdată, nu va plăti nici un ban către APIA sau Ministerul Finanţelor. Dacă se va dovedi că a comis o ilegalitate, firmele lui Adrian Porumboiu ar putea fi cercetate de OLAF – Oficiul European de Luptă Antifraudă.
Comcereal exploatează o suprafață de 27.000 de hectare, obținute prin comasarea a 20.000 de contracte de arendă – un efort considerabil depus de omul de afaceri. Cu aceste sancțiuni ale APIA, Comcereal ar putea să nu mai aibă capacitatea de a cultiva aceste terenuri, mai ales că există posibilitatea ca și plățile pe 2015 să fie anulate. Pe de altă parte, există posibilitatea ca nici salariile angajaților să nu mai poată fi plătite.
Autor: Tudor Matei
Sursa: Active News