1. Absenţa la vot avantajează poate ARD, dar nu şi pe tine. Când cineva – un partid, un candidat etc. – îţi cere să stai acasă, înseamnă că a eşuat în tentativa de a câştiga prin mijloace corecte. El îţi cere să renunţi la unul din drepturile tale, nu este fair cu tine.
2. Alternanţa la guvernare îi afectează pe politicieni, dar face bine societăţii. Traian Băsescu a fost preşedintele României în ultimii 8 ani. În acest timp, PDL, partidul prezidenţial, s-a aflat la guvernare aproape 6 ani. Este oportună o schimbare a puterii.
3. Poporul poate să greşească, dar trebuie s-o facă întotdeauna pe seama lui. Din 2004 şi până astăzi, majorităţile parlamentare au fost create prin şantaj şi nu au reprezentat voinţa majoritară a electoratului. E timpul unei majorităţi parlamentare reprezentative, e timpul ca poporul să-şi asume singur deciziile.
4. După o perioadă tulbure, e întotdeauna nevoie de o perioadă de linişte. În ultimii 8 ani, politica a fost definită prin conflict. E timpul unei guvernări non-conflictuale.
5. Într-o perioadă dificilă, e nevoie de un guvern puternic. România trebuie să facă faţă negocierilor dure cu FMI şi UE, în probleme-cheie, cum ar fi rambursarea unor împrumuturi sau intrarea în Spaţiul Schengen. Pentru aceasta, este nevoie de un guvern puternic, sprijinit atât de o majoritate parlamentară stabilă, cât şi de electorat.
6. Votul pentru USL este oportun în noul context european. Partidele de dreapta din UE pierd, rând pe rând, puterea în ţările lor. Viitorul aparţine socialiştilor şi liberalilor (care, în UE, sunt majoritar de stânga). Schimbarea puterii, în România, este o dovadă a sincronizării cu mişcările politice europene. Ea este, deci, în interesul României.
7. PPDD nu este o soluţie. USL reprezintă soluţia de evitare a răului cel mai mare, adică creşterea naţionalismului, a extremismului. Un USL mai mare înseamnă un PPDD mai mic.
8. UDMR are nevoie de o pauză. UDMR, formaţiunea reprezentând comunitatea maghiară din România, se află, într-o formă sau alta, la guvernare din 1996. E cam mult. E timpul ca UDMR să intre în opoziţie.
9. PDL are grave probleme de identitate. În 8 ani, PDL a candidat în alegeri cu trei nume: PD, în cadrul Alianţei D.A., PDL, la alegerile din 2008, şi ARD, acum. Şi-a schimbat, tot de trei ori, culorile şi simbolistica. A trecut de la albastru la portocaliu, apoi la indigo, de la trandafiri la inimă. Să mai adăugăm şi că a trecut peste noapte de la stânga la dreapta? Nici USL nu are consistenţă doctrinară, dar PDL a întrecut orice măsură. Acest cameleonism evidenţiază probleme grave de identitate. De aceea, PDL are nevoie de o perioadă de opoziţie, în care să-şi clarifice opţiunile ideologice şi să se stabilizeze ca partid.
Autor: Arthur Suciu