Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat un volum indicativ cuprins intre 10 si 12 miliarde lei (intre 2,5 si 3 miliarde de euro) pentru emisiunile de titluri de stat pe piata interna in primele trei luni din 2010, urmand ca deficitul bugetar sa fie finantat anul viitor in proportie de circa 50% de pe piata interna. Astfel, “in anul 2010, volumul total al imprumuturilor ce urmeaza a fi lansate de MFP pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul deficitului bugetar, de 5,9% din PIB, care urmeaza sa fie finantat in proportie de circa 50% de pe piata interna si de nivelul refinantarilor de titluri de stat scadente in anul 2010, care este in suma de 24,59 miliarde lei pentru portofoliul actual de titluri de stat”, precizeaza MFP.
Potrivit calendarului emisiunilor de titluri de stat pe 2010, pe piata interna se vor emite certificate de trezorerie cu discount cu scadente de 6 si 12 luni, se vor redeschide emisiunile de obligatiuni de stat de tip benchmark cu scadente de 3,5 si 10 ani, in scopul optimizarii portofoliului de titluri de stat si in functie de apetitul participantilor din piata.
La ultima licitatie din 2009, Finantele au vandut titluri de stat cu maturitate la sase luni de 785,509 milioane lei (187 milioane euro), cu 57% peste valoarea anuntata, la randamentul mediu anual obisnuit pentru ultimele licitatii, de 10%. Valoarea anuntata initial era de 500 milioane lei, iar randamentul maxim acceptat a fost tot de 10% pe an. Bancile au depus cereri de cumparare de 1,255 miliarde lei (299 milioane euro).
In total, in 2009, Finantele au luat din piata aproape 64,9 miliarde lei (15,4 miliarde euro) prin titluri de stat, ceea ce reprezinta de peste cinci ori mai mult decat in 2008. Finantele au mai luat de pe piata interna 2,67 miliarde euro prin emisiuni in valuta si un miliard de euro printr-un club loan. Ceea ce face un total de peste 19 miliarde de euro, fara a pune la socoteala aranjamentul financiar cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana, Banca Mondiala si BERD, care mai inseamna inca 19,95 miliarde de euro (adevarat, din acesti bani, pentru ca Romania nu si-a respectat angajamentele nu a incasat decat aproximativ 4 miliarde de euaro)
La limita pe piata interna
Problema este ca in Romania, cu exceptia CEC Bank, Eximbank (detinute de statul roman) si a catorva banci mici, restul institutiilor financiare sunt detinute de banci straine, care au impus bancilor-fiice o limita de creditare a statului roman. Altfel spus, bancile care activeaza in Romania si-au cam atins limita de expunere.
Bancile ar putea deveni mai putin receptive la revenirea expunerii pe Romania in limitele agreate cu FMI, in conditiile in care multe au atins deja pragurile acceptate pentru expunerea suverana, crede si consultantul financiar Bogdan Baltazar. “S-ar putea ca bancile sa devina mai lipsite de disponibilitate (n.r. – in privinta revenirii expunerii). FMI are in vizor datoria publica, unde avem inca spatiu, pentru ca ne situam sub 30% din PIB, si poate deveni mai flexibil prin urmare”, a declarat, recent, Baltazar, transmite NewsIn.
Din cele noua banci care s-au angajat sa-si mentina expunerea pe Romania la nivelul din martie 2009, doar trei s-au plasat la o valoare similara sau mai mare fata de reperul stabilit prin acordul de la Viena si doua au mentinut peste 99% din expunere.
Astfel, EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, Alpha Bank si Volksbank sunt singurele grupuri bancare ce s-au plasat, la 30 septembrie 2009, la un nivel de expunere pe Romania egal sau peste cel de la finalul lunii martie.
In unele cazuri, imposibilitatea de a mentine expunerea la nivelul din martie a fost determinata de epuizarea plafoanelor pentru expunerea suverana, respectiv fata de statul roman, a bancilor in cauza. Pe de alta parte, conditiile dificile si cererea redusa din piata creditului privat au facut ca bancile sa nu-si mai poata majora angajamentele pe segmentul de credit neguvernamental. In opinia lui Baltazar, Ministerul Finantelor Publice (MFP) ar putea realiza alte emisiuni de titluri de stat in valuta pe piata interna, chiar daca unele banci au atins limitele maxime de expunere suverana. “Mai sunt banci care nu au atins limita de risc suveran. Dobanda pentru o astfel de emisiune s-ar situa, probabil, peste 4,25%, insa pana in 5%”, a spus Baltazar. Cele noua mari grupuri bancare internationale care au promis ca isi vor mentine angajamentele fata de Romania sunt Erste Group, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank.
Gabi MOROIANU, gmoroianu@ziua.ro
sursa: ziua.ro