Site icon gandeste.org

20.000 de cadre didactice ameninţă cu proteste şi cer restructurarea sistemului de învăţământ

Sindicatele din învăţământ ameninţă cu noi proteste din toamnă, revendicând majorarea salariilor şi investiţii în cercetare. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a înmânat ieri guvernanţilor o petiţie colectivă, însumând cererile a peste 20.000 de salariaţi din învăţământ, care doresc modificarea cadrului legislativ în Educaţie, informează Mediafax. Sindicaliştii au depus la sediul Executivului şi o scrisoare adresată premierului, Victor Ponta, în care sunt consemnate problemele centrale cu care se confruntă sistemul de învăţământ şi soluţiile pe care aceştia le propun, în caz contrar ameninţând cu demararea protestelor din toamnă.

“Guvernul României trebuie să identifice soluţii pentru salvarea învăţământului românesc, chiar dacă situaţia economiei naţionale nu este dintre cele mai bune. Domnule prim-ministru, în situaţia în care Guvernul nu îşi va manifesta expres intenţia de a soluţiona problemele majore care afectează sistemul de învăţământ preuniversitar şi salariaţii acestuia, nu este exclus să recurgem la acţiuni de protest, după începerea anului şcolar”, se arată în scrisoarea depusă ieri la Guvern.
Membrii FSLI solicită guvernanţilor respectarea Legii educaţiei care prevede acordarea de minimum şase la sută din PIB pentru Educaţie şi unu la sută pentru Cercetare. Potrivit acestora, sectoarele de învăţământ dispun de un buget limitat, care a determinat reduceri masive ale salariilor. De aceea, reprezentanţii federaţiei cer adoptarea unei legi de salarizare pentru educaţie, care să determine o creştere semnificativă a salariilor.

De asemenea, sindicaliştii consideră că regimul de instrucţie şi educaţie necesită intervenţii majore,care să ridice calitatea sistemului de învăţământ, toate acestea printr-o implicare mult mai eficientă în ceea ce priveşte statutul personalului didactic. Astfel, aceştia solicită depolitizarea învăţământului, printr-o diminuare a implicării partidelor politice în desemnarea directorilor unităţilor de învăţământ, acest rol revenind ansamblului unităţii respective.

FSLI menţionează şi importanţa pe care o deţin examenele de admitere la liceu şi în învăţământul superior şi cer reintroducerea acestora şi totdată, cer modificarea sistemului de evaluare a elevilor şi studenţilor, pentru a se testa capacitatea acestora de a pune în aplicare informaţiile dobândite astfel încât să fie avantajată latura formativă şi apoi cea informativă.

autor: Raluca Pancu
sursa: curierulnational.ro

Exit mobile version