Site icon gandeste.org

100% bruiaj si manipulare

Trece aceasta campanie electorala fara sa intelegem nimic din ea, din intentiile reale ale candidatilor si, mai ales, despre motivele reale pentru ar trebui sa-i votam sau sa-i trimitem acasa.

Pe niciun ecran nu am vazut vreo discutie profesionista, aplicata, cu programele candidatilor in fata. Cei care clapane fara incetare, moderatori si invitati, nici nu le-au citit, macar in diagonala si, Doamne!, cate intrebari zac acolo nepuse. Marile intrebari ale acestei campanii raman nepuse.

Nimeni nu-l intreaba pe Mircea Geoana, de exemplu, despre majorarea impozitelor pe care o sustine, ca sa stie romanul din clasa de mijloc, mai ales, la ce trebuie sa se astepte daca PSD reia fraiele puterii totale.

Sau tot pe Mircea Geoana de nu-l intreaba nimeni daca socoteste necesara reformarea statului bugetofag si sufocat de propria sa greutate, caci in program nu am vazut decat o referire la acest subiect? Adica, sa intelegem, ca impozitele trebuie majorate pentru a avea mai multi bani pentru umflarea sectorului bugetar, in foarte mare masura inutil?

Dupa cum mi-ar placea sa aud cum explica dl. Geoana depolitizarea administratiei cand n-a trecut nici macar un an de cand PSD a fost parte la repolitizarea masiva si oficiala a acestui sector. Ati auzit undeva aceste intrebari?

Nimeni nu-l intreaba pe Crin Antonescu cum concepe el injumatatirea impozitelor fara sa arunce statul nereformat in colaps si fara sa-si depaseasca prerogativele contitutionale. Iar daca e constient de necesitatea reformei cum se gandeste sa o abordeze, mai pe larg decat in cele 4 randuri dedicate subiectului in programul sau?

Si tot pe Crin Antonescu nu-l intreaba nimeni despre declaratia potrivit careia in turul doi il va sustine pe Mircea Geoana, adeptul majorarii impozitelor si adversarul cotei unice? Si chiar mai mult, cum se gandeste domnia sa sa dea votul, la o adica, chiar lui Corneliu Vadim Tudor, el, un liberal pur sange, nu-i asa?

Si din cauza bruiajului permanent, isteric si obositor, nu putem sa-i mai punem nici lui Traian Basescu intrebarile corecte referitoare la mandatul pe care-l incheie. Si nici nu-l intreaba nimeni, daca dupa 5 ani de razboi haotic si lipsit de o minima strategie, a descoperit ca orice lupta trebuie dusa calculat si rece?

Nu-l intreaba nimeni, de exemplu, cum a putut promulga o lege precum aceea referitoare la majorarea cu 50% a salariilor profesorilor. Nu-l intreaba nimeni cum poate reforma clasa politica, cat timp nu a reusit sa-si reformeze nici propriul partid dominat si el de baroni ca toate celelalte.

Ce sa mai vorbim despre campania pentru referendum! Ati auzit vreo discutie serioasa despre beneficiile unicameralismului/bicameralismului, despre norme de reprezentare, adica despre numarul de cetateni pe care-i reprezinta un parlamentar, despre modele europene, despre avantaje si dezavantaje ale acestora?

In schimb, ce auzim? Ca Traian Basescu e betiv, ca n-are fata de presedinte si ca-l voteaza, potrivit lui Ludovic Orban, doar alcoolicii, prostituatele si tiganii, in general “Jos Basescu!”. Sincer, spuneti-mi o singura idee, cat de mica, un singur proiect politic comun, cat de vag al majoritatii de 65% exceptand “Jos Basescu!”.

Spuneti-mi ce-i leaga pe acesti oameni decat o ura comuna.

De partea cealalta, auzim mereu despre toxicitatea aliantei Grivco si a presei, de parca ei l-ar fi obligat pe Traian Basescu sa umble mereu cu tancul pe campul plin de mine al politicii romanesti.

Bruiajul acesta dement are doua efecte letale: scarbeste si distrage atentia de la temele importante. Oamenii fie merg cu Traian Basescu, fara sa-si puna intrebari, fie sunt decisi sa voteze antiBasescu. Atat doar ca un vot anti nu exista pe buletinul de vot. El se traduce inevitabil intr-un vot pentru altcineva si ar trebui sa stim exact cine este acest altcineva, ce poate, ce vrea, ce stie, cine e in spatele lui.

Dar nimeni nu vrea un vot in cunostinta de cauza, pentru ca un electorat lucid si informat e greu de manipulat. Electoratul trebuie sa fie dezinformat, sa voteze isteric sau sa stea acasa scarbit. Asa va fi trai insa cel putin in urmatorii 5 ani.

Constantin Racaru
sursa: ziare.com

Exit mobile version