Marea minune este ca viitorul presedinte va fi o femeie: Janet Yellen. Bun, asta nu conteaza, caci camatarii pot sa aiba orice sex si orice culoare si ei, doar e libertate.
Dupa cum stiti acum cateva luni, toti macroanalistii erau cu gura cascata sa vada daca Fed-ul va in cepe tapering-ul. O mica pauza:
Ce inseamna tapering?
Dupa cum stiti in 2008, ca sa poata “salva” bancile sa nu pice, Fed-ul a inceput sa cumpere de la aceste banci credite falimentare. Bineinteles, nu de la orice banci, ci doar de la cele “too big to fail” care aveau o stea in frunte si nu aveau voie sa pice cum s-a intamplat cu unele, dintre care cea mai notorie este Lehman Brothers. Pe langa asta, Fed-ul a inceput sa cumpere obligatiuni de stat americane pentru a mentine dobanda acestora mica, dar mai ales pentru a pompa bani catre guvern pentru ca altfel nu s-ar gasi prea multi fraieri care sa cumpere obligatiuni ale unui stat falit cum este America. Sumele exacte ale acestei magii financiare se invart in jurul a 85 miliarde pe luna: atat cumpara Fed-ul lunar obligatiuni. Ei bine, prin tapering intelegem reducerea acestei sume. Prin mai 2013, presedintele actual al Fed-ului, Shalom Bernanke a declarat ca Fed-ul ar putea sa inceapa sa reduca aceasta suma, asa cum a promis cand a inceput, ca acesta este un program “extraordinar” si “temporar”.
Evident, cand a venit momentul “sugerat” de Shalom, taperingul nu a avut loc, ci au gastit baietii explicatii: ca numarul de joburi nu e indejuns, ca cresterea economica nu e inca la un nivel sigur, blah, blah. Inainte de asta insa, chiar in momentul incare Shalom doar “sugerase” ca o sa faca tapering, bursa a inceput “sa se dezumfle” in ritm accelerat, atat de accelerat incat baietii s-au speriat ca o sa aiba loc un crash si l-au pus pe Shalom sa iese sa spuna ca nu e chiar asa, ca mai dureaza pana fac tapering, ca oricum datele economice nici pe departe nu arata cum trebuie blah, blah. Bursa si-a revenit apoi instant si in toamna, la sedinta Fed-ului se astepta o decizie in care marea majoritate a analistilor erau sigura ca Fed-ul o sa inceapa taperingul. Singura dezbatere era cu ce suma o sa inceapa taperingul: 10 miliarde, 15, miliarde etc. Prilej cu care faimosul Peter Schiff a socat din nou televiziunile prevazand ca Fed-ul nu o sa faca tapering ba chiar o sa fie nevoie in curand de mare untapering.
De ce nu poate Fed-ul sa faca tapering?
Taperingul este precum un drog: taie-i unui drogat doza, lasa-l fara tratament si ingrijire si fie o sa moara fie o sa inceapa sa ucida ca sa stranga bani sa-si cumpere droguri. Dependentii au nevoie de marirea dozei, micsorarea nu se poate face.
Astfel, cu prilejul unui nou presedinte la Fed, sunt sanse mari ca suma tiparita de Fed sa creasca, mai ales ca dolarul si-a revenit din caderea cu prilejul “debt ceilingului” si investitorii au mai capatat inca putina rezilianta la situatii de stress extreme, bursa fiind cvasi-ignoranta la aceste temeri si cumparatorii de obligatiuni pastrandu-si hartiile. Problema este aceeasi: economia nu creste in ritmul in care ar trebui, butoanele apasate de bancheri nu au ajutat cu nimic pe omul de jos, banii raman sus si nu se scurg in jos, in jos se scurge doar inflatia care in cifrele oficiale este coafata si niciodata nu vor accepta sa spuna realitatea.
Influenta bancherilor asupra economiei reale este in ziua de azi fatala: capitalismul moare, marile corporatii cresc si mai mari, marile banci cresc si mai mari, toti se integreaza si mai mult cu guvernele. Guvernele au nevoie de banci si bancile de guverne. Daca o banca mare face o ilegalitate, plateste amenda. Deja 10% amenda din frauda face parte din modelul lor de afaceri: manipularea dobanzilor, tranzactii ilegale, spalari de bani, contabilitate fictionala, orice frauda care ar da jos cu o banca mijlocie si ar distruge total o banca mica, sunt operatiuni care nu pericliteaza cu nimic statutul unei banci mari care are oameni plasati in punctele cheie din guvern si care fac politica.
Acestia nu au nevoie de restul economiei ca sa supravietuiasca decat pentru a-i arata cu degetul ca pe niste milogi care au nevoie de serviciilor lor de dumnezei ai banului pentru a putea supravietuii. Balaurul acesta cu multe capete care este generic numit sistem financiar a ajuns invicibil si singura sansa a omului de jos este ruperea cat mai profunda si independenta totala prin renuntarea la orice are a face cu banul. Sfat util, mai ales pentru vremurile cand implozia programata va avea in sfarsit loc.
Autor: Gigel Chiazna
Sursa: Chiazna.ro