Site icon gandeste.org

Cum zboară în România vaccinurile la canal?

Este de-a dreptul fabulos. Sau de-a dreptul scandalos. Cum vreți să o luați. În România, vaccinurile sunt aruncate în canal. Pentru că așa a stabilit strategul șef al campaniei naționale, colonel doctor Valeriu Gheorghiță. Marți, trei ceasuri rele, conform angajamentului său, urmau să fie vaccinați 20.000 de români. În realitate au fost administrate doar o jumătate dintre doze. Și tot marți, premierul Florin Câțu s-a hazardat. S-a angajat că se va ajunge la 100.000 de vaccinuri pe zi. Și asta în timp ce, tot oficial, a fost recunoscut faptul că zeci de vaccinuri au fost aruncate la canal.

 A doua subetapă a vaccinării, coordonată de domnul Gheorghiță, se desfășoară sub forma unui eșec de mari proporții. Ca și prima subetapă. Oricât de scurtă ar fi memoria unor persoane, nu avem cum să nu ținem minte că după ce au bătut toba, atât la Cotroceni cât și la Guvern, că începe vaccinarea populației cu o cantitate simbolică de 10.000 de vaccinuri într-o săptămână, autoritățile statului în frunte cu Valeriu Gheorghiță, responsabilul campaniei de vaccinare, nu au fost capabile să imunizeze decât un număr mult mai mic de români. Și asta doar pe jumătate. După care, așa cum era de așteptat și era și planificat, a sosit în țară un transport cu 140,000 de vaccinuri. După care, în ritmul planificat de o livrare pe săptămână, încă 140.000. Asta în condițiile în care Valeriu Gheorghiță a promis că, începând de marți, vor putea fi vaccinate 20.000 de persoane pe zi. Un ritm insuficient. Care însemnă de fapt, întrucât fiecare persoană mai trebuie să primească o injecție, doar 10.000 de imunizări pe zi. Într-o asemenea cadență, ne ducem cu vaccinarea până spre sfârșitul anului viitor. Deci nici pomeneală să se poată termina această operațiune în 2021. Ceva mai priceput la aritmetică, premierul Florin Câțu, a ridicat brusc nivelul. Și a promis că se va ajunge, cât se poate de curând, la un ritm de vaccinare de 100.000 de persoane pe zi.

 Numai că, până una-alta, sistemul coordonat de Valeriu Gheorghiță a dat rateuri după rateuri. Nu s-au putut face marți 20.000 de injecții. Ci doar jumătate. Dacă o fi adevărat. Cel mai grav e că s-a descoperit și s-a recunoscut oficial că mai există o hibă. Pe care strategii vaccinării nu au avut-o deloc în vedere. O doză conține cinci vaccinuri. După ce ea este utilizată pentru primul vaccin, în maximum trei ore trebuiesc utilizate și celelalte patru. În caz contrar, se alterează și trebuiesc aruncate la canal. Ceea ce dealtfel s-a și întâmplat. Oficial, chiar conform declarațiilor domnului Gheorghiță, în prima zi nu mai puțin de 87 de vaccinuri au fost astfel irosite. Sunt 87 de persoane a căror imunizare ar fi putut începe, dar nu a mai avut loc. Probabil că realitatea este mult mai cruntă. Și am toate motivele să cred asta. Pentru că, iată, la centrul de vaccinare de la spitalul din Găești, managerul, disperat de eventualitatea că vor trebui aruncate vaccinuri, fiecare dintre acestea costând 16 euro, a decis ca în absența personalului medical și a personalului auxiliar aflat în concediu, sau care pur și simplu refuză se se vaccineze, să facă apel la alte categorii cum ar fi de pildă vârstnicii. Dar Gheorghiță a spus nain. Și a trimis DSP -ul pe capul managerului Laurențiu Belușică. Amenințându-l cu excomunicarea. Atâta timp cât Armata conduce, nimeni nu iese din rând. Chiar dacă există pierderi care ar putea fi evitate.

Noi avem acest exemplu al spitalului de la Găești și avem o recunoaștere oficială a faptului că zeci de doze au fost aruncate la canal, dar evident nu cunoaștem adevărata dimensiune a prăpădului. Însă o putem estima. Pornind de la frânturi de informație. Știm de pildă cu certitudine că la Spitalul Gerota al Ministerului de Interne, într-o singură zi, adică tot marți, când operațiunea ar fi trebuit să duduie, nu au putut fi vaccinate decât 65 de persoane. Fabulos! Motivul invocat este că cele mai multe cadre medicale, în plin război al pandemiei, se aflau încă marți în concediu.

Faptul că televiziunile de știri au descoperit că dozele de vaccin sunt livrate de Armată în ambalaje de pizza nu mai miră în aceste condiții pe nimeni. Brambureala este totală, chiar și în ceea ce privește modul în care aceste vaccinuri circulă. Cum de s-a ajuns la ambalajele de carton utilizate pentru livrarea de pizza la domiciliu, numai Gheorghiță știe. Cum și când se va ajunge la administrarea a 20.000 de doze de vaccinuri pe zi, tot numai domnul Gheorghiță știe. În schimb, cum se va ajunge la 100.000 de vaccinuri pe zi, ei bine, acesta e un secret bine păzit de premierul Cîțu. Cum să facem să nu mai aruncăm vaccinurile în canal, ei bine răspunsul la această întrebare este strașnic păzit. Și parcă văd că începând de azi e secretizat. Că nimeni nu va mai avea voie să declare cât s-a aruncat.

Totuși, ar fi interesant ca cineva să explice de ce, dacă rămân vaccinuri disponibile, aceste a nu pot fi administrate primului venit, chiar dacă nu face parte din primul pluton.

Autor: Sorin Rosca Stanescu

Sursa: corectnews.com

Exit mobile version