Site icon gandeste.org

Inside job

Despre criza financiara si economica pe care o traieste planeta, din 2008, cand a inceput, si pana acum, s-au scris enorm de multe stiri, reportaje, s-au iscat si stins scandaluri, s-au aruncat acuzatii, s-au facut nenumarate rapoarte, cifre, procente, grafice si orice tine de statistica.

Dar niciodata in cei trei ani de “depresiune” economica globala nu a fost facut un documentar echilibrat si “lucid”, care sa hraneasca doua din cele mai arzatoare intrebari ale opiniei publice: “Cum?” si “De ce?”.
“Cum?” si “De ce?” zeci de milioane de oameni si-au pierdut economiile personale, casele si locurile de munca? “Cum?” si “De ce?” a avut loc aceasta criza, acum si in acest fel? “Cum?” se face ca nimeni din cei platiti de contribuabili sa le vina in ajutor nu face asta? “De ce?” nu vrea nimeni dintre oamenii cu putere de decizie in aceasta situatie sa o indrepte?

Documentarul “Inside Job” incearca si reuseste sa vina cu raspunsuri indreptatite de documente, fapte si marturii ale unor personalitati marcante in economie. Prin vocea naratorului (Matt Damon), filmul arata exact de ce si cum situatia economica mondiala este asa cum este acum si de ce si cum toata criza este, de fapt, o treaba facuta din interiorul sistemului (inside job).

Pe langa analiza economica si contextuala a crizei mondiale actuale, filmul isi concentreaza atentia si asupra comportamentului si psihicului marilor investitori si directori de pe Wall Street. In acest sens, aflam ca studii de specialitate neurologica au demonstrat ca banii castigati stimuleaza aceeasi parte a creierului ca si cocaina.

Sumele ametitoare de bani pe care marii “factori” decizionali de pe Wall Street le castiga (sute de milioane de dolari anual – doar ca prime) sunt privite ca un fapt normal de persoanele respective. Psihologic, acest lucru este evidentiat in comportamentul acestor oameni, care merge pe sistemul “Mai mare, mai bun”. Nu ajunge o casa de 15 milioane de dolari, trebuie sa aiba 5 pentru ca ceilalti au deja 4, nu ajunge parcul de 30 de masini, ceilalti au deja 45, nu ajung cantitatile enorme de droguri “trase”, ceilalti au trecut la nivelul industrial. Acest “bulgare de zapada” rostogoleste cu el sutele de miliarde de dolari si riscurile aferente, riscuri ce par a fi accelerat si adancit, in final, criza. (iploiesti.ro)

Exit mobile version