România nu va reuși să supraviețuiască impactului acestei crize. E greu să explic foarte simplist, dar e o imagine greșită, după părerea mea, nereală, că în România există o singură economie. Asta spun doar statisticile.
În România există două economii. Una este economia străină, care are toate pârghiile strategice și toate avantajele. Și, foarte important, n-are decât o singură treabă: SĂ FACĂ PROFIT. Toate angaralele, … ea nu plătește nicio angara. Pentru că ea nu suportă armată, servicii secrete, ordine publică, sector bugetar, pensii, sănătate, educație. Toate astea le suportă economia ailaltă. Toată povara e pe asta. Care sunt niște întreprinderi de trei parale, din care să dea Dumnezeu să nu, dar eu cred că cel puțin 100.000 vor dispărea.
E un impact pe care n-are cum să-l depășească. Asta e părerea mea. Și atunci, va deveni o problemă. Nu știu în ce măsură Uniunea Europeană va băga bani ca s-o salveze, că va trebui salvată. Trebuie să fim foarte clari că UE are în vedere să obțină bani de aici, nu să bage bani aici.
Eu cred că nu va reuși această chestiune și atunci există pericolul ca toți cei care au interese pe aici, dintre cei care sunt acuma, cel puțin ăia trei care au fost totdeauna în istoria României, să împartă România. Simplu. Simplu. Simplu. Simplu.
Sunt niște semne îngrozitoare din punctul ăsta de vedere. Vă spun lucruri…
- România, eu o spun deschis așa, sub forma asta, n-are voie să-și lege provinciile între ele cu mijloace moderne.
- Investițiile germane nu depășesc, în general, Arcul Carpatic.
- Americanii implicați aici au un coridor, așa: Deveselu- Craiova- Mihail Kogălniceanu- și ieșitul la mare. Pentru americani nu prea există Ardeal. Pentru nemți și americani nu există Moldova. Iar Rusia este totdeauna aicea, gata să își ia partea. Rusia a ajuns într-o stare, în momentul de față, în care e un fel de mireasă. Ea e curtată de toți. Ea nu trebuie să facă nimic. Se va alege cu ceva, indiferent ce va face.
E complicată ecuația Germania-Rusia. A existat dintotdeauna. Ei 20 de ani au colaborat și s-au bătut între ei. Cam asta este ponderea. Și după aia au luat-o de la început, împărțind ce aveau în preajmă.
Nu știu dacă e un ton pesimist. Știți care a fost problema care, zic eu, că a fost problema României? Că au fost totdeauna vreo trei. Că, dacă ar fi fost unul singur, poate n-ar fi fost…
Dacă, de pildă, acuma ar fi unul singur, să zicem America sau Germania. Te-ar stoarce, domnule, ca pe o lămâie, dar nu i-ar lăsa și pe ăilalți. Așa, sunt toți! E hărtăneală! Nu poți să reziști la așa ceva. Asta e colonie. Asta înseamnă colonie. Că nu o recunoaștem, asta e cu totul altceva.
Autor: Ilie Șerbănescu în dialog cu jurnalistul Mirel Curea
Sursa: Evenimentul zilei