Pentru a intelege adevarata natura si rolul acordarii de ajutoare financiare, trebuie sa intelegem, in primul rand, cine beneficiaza de pe urma acestora. Potrivit lui Timo Soini, liderul partidului True Finns din Finlanda, cunoscut pentru euroscepticismul sau, adevaratii beneficiari nu sunt oamenii de rand. Acestia, in schimb, sunt impovarati cu taxe, pentru a mentine in functiune un sistem insolvent. “Contribuabilii mici sunt platiti mai putin si taxati mai mult, pentru a furniza banii necesari acestei scheme Ponzi. Intre timp, s-a dezvoltat o simbioza intre politicieni si banci: liderii politici imprumuta si mai mult pentru a da bani bancilor, care, la randul lor, favorizeaza accesul la imprumuturi si mai mari pentru guverne”, sustine Soini, intr-un comentariu pentru The Wall Street Journal.
In loc de a accepta pierderile, care ar fi condus la prabusirea unor banci, s-a decis trasferarea pierderilor catre contribuabili, prin intermediul imprumuturilor, garantiilor si mecanismelor de genul Fondului European pentru Stabilitate Financiara, sustine liderul unuia din cele mai importante partide din Finlanda.
Banii nu au ajutat economiile indatorate, ci au ajuns in marile banci si fonduri de investitii.
Calea normala pentru statele cu probleme legate de datorii ar fi fost sa admita insolventa si sa-i lase pe creditorii privati sa stearga datoriile.
In schimb, Irlanda si Portugalia au fost fortate sa accepte sprijin financiar. Soini este de parere ca liderii europeni si-au exercitat influenta asupra celor doua tari tocmai pentru ca marile banci sa nu se intoarca si impotriva Spaniei, Belgiei, Italiei sau Frantei, cerand randamente mult prea mari si pentru obligatiunile emise de acestea.
Totusi, planul nu pare sa functioneze. Aflate deja in mecanismul de salvare, Grecia, Irlanda si Portugalia sunt ruinate, deoarece nu vor reusi sa aiba o crestere economica destul de rapida si o rata a economiilor destul de mare pentru a-si plati datoriile.
In plus, nici mecanismul de stabilitate financiara nu va fi o solutie, deoarece doar va institutionaliza sistemul de transfer al averii de la contribuabili la politicieni compromisi si banci, distrugand ce a mai ramas din competitivitatea in sistemul bancar european, este de parere politicianul finalandez.
Cum se poate rezolva problema datoriilor?
Situatia poate fi salvata. Pentru banci, ar fi nevoie de teste de stres serioase, realizate, in paralel, de agentiile de reglementare si de institutii independente, inclusiv de actionari si specialisti in domeniu.
Bancile si alte institutii financiare insolvente ar trebui inchise, iar, daca banii contribuabililor sunt folositi pentru a salva unele banci, acestia ar trebui sa devina actionari.
In cazul datoriilor suverane ar fi nevoie de o restructurare severa, prin care acestea sa ajunga la un nivel gestionabil, prin masuri orientate pe cresterea economica, astfel incat statele respective sa se intoarca rapid pe pietele financiare.
Autor: Teodora Bodeanu
Sursa: Ziare.com