Site icon gandeste.org

Dosarul Microsoft a făcut implozie. De ce?

A căzut ca un trăsnet știrea că cel mai mare dosar de corupție instrumentat de către DNA, dosarul Microsoft, în care fuseseră puși sub acuzare 7 foști miniștri, a făcut implozie: DNA a retras acuzațiile deoarece faptele de care erau acuzați aceștia… s-au prescris.

E o situație foarte gravă și trebuie identificate obligatoriu răspunderile pentru asta – și trebuie pedepsiți vinovații. E o chestiune de responsabilitate față de opinia publică, față de misiunea DNA, de respect față de banul contribuabilului și față de ideea de Justiție în România.

Doamna Kovesi trebuie să dea explicații, pentru că e plătită sa coordoneze cum trebuie această Direcție Anticorupție. Se mai poate întâmpla ca un acuzat să fie achitat de instanță, evident, dar când ți se prăbușește un dosar de corupție cu prejudiciu de peste 60 de milioane de dolari și 7 foști miniștri implicați, asta nu mai e o chestiune peste care să trecem ușor.

Ce s-a întâmplat acolo, în acest dosar?

Din comunicatul DNA rezultă că ar putea fi vorba de neglijența sau intenția unui procuror – procurorul care s-a ocupat de dosar și care, de altfel, a fost dat afară din DNA anul trecut.

Să ne reamintim care a fost escrocheria în acest caz.

În 2003, guvernul României a dorit să cumpere 50.000 de licențe de operare Microsoft pentru a fi instalate pe computerele administrației publice.

Microsoft a oferit atunci un discount uriaș guvernului României – era un volum atât de mare, încât discountul a ajuns la 47% din prețul contractului.

Însă pe fir au intrat câțiva oameni de afaceri bine conectați care au intermediat, cumva, afacerea, și au reținut pentru ei acest discount. Cu alte cuvinte, cetățenii români au plătit 50.000 de licențe cu 47% 88% mai scump decât le oferea Microsoft iar câțiva escroci au băgat în buzunar diferența.

Prejudiciul: 67 de milioane de dolari.*

Ancheta a identificat și un număr de miniștri din mai multe guverne care au semnat pentru derularea acestei afaceri. Acești miniștri au intrat în atenția DNA. Printre ei, și următorii 7: Ecaterina Andronescu, Mihai Tanasescu, Serban Mihailescu, Dan Nica, Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu și Daniel Funeriu.

Ce s-a întâmplat cu dosarul?

Corpul de Control al prim-ministrului (Victor Ponta la vremea respectivă) a sesizat DNA în 2013 cu referire la acest tun.

Dosarul a ajuns la procuroarea Mihaela Iorga, care a început urmărirea penală in rem și să strângă acte pentru personalizarea acuzațiilor. Printre aceste acte era nevoie și de încuviințarea pentru urmărirea penală a foștilor miniștri. Aceste încuviințări au fost date de Parlament sau de președintele României, după caz, până în toamna anului 2014. De ce e importantă această dată? Pentru că, potrivit comunicatului DNA, faptele din dosar fuseseră comise până în octombrie 2004 – atunci a fost dată ultima hotărâre de guvern din afacere. Ei bine, de la această dată începea să curgă termenul de prescriere pentru faptele penale de care puteau fi acuzați miniștrii. Cât este acest termen? 10 ani. Deci suspecții trebuiau acuzați oficial, urmăriți penal până în toamna anului 2014, când se prescriau faptele. Dar, potrivit informațiilor obținute de Digi 24, procuroarea de caz, dna Iorga, a așteptat să se facă 2015 înainte de a-i pune sub urmărire penală pe foștii miniștri – adică după împlinirea termenului de prescriere.

Acum, DNA a clasat cazul pentru că, iată, persoanele respective, cei 7 miniștri, au fost puși sub acuzare la câteva luni DUPĂ prescrierea faptelor (iar la d. Funeriu actul semnat nu are efecte juridice, e doar o notă de informare și comunicare).

Incredibil, nu?

Și mai incredibil este că DNA a cerut Inspecției Judiciare încă din iulie anul trecut să verifice ce a făsut procuroarea Iorga în acest caz, că sunt suspiciuni că ceva nu e cușer. Încă nu există un răspuns.

Apropo, doamna Iorga a fost dată afară de la DNA vara trecută, din cauza unor neregul în înregistrarea unui denunț, și este acum inculpată într-un dosar în care, ce să vezi, este acuzată că a îngreunat cercetările şi tragerea la răspundere penală a omului de afaceri Florian Walter, care era urmărit internaţional şi cercetat de DIICOT.

Arată ca și cum Direcția Națională Anticorupție a avut o cârtiță, o mină plantată adânc în propriile-i structuri, care a detonat cel mai mare dosar de corupție de până acum.

Trebuie să aflăm adevărul. E crucial – și trebuie pedepsiți vinovații pentru acest dezastru.

_______________

* “Prin fapta reprezentanților Guvernului României, faptă care întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu (prescrisă), s-a cauzat, pe de o parte – un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Ministerului Comunicației și Tehnologiei Informației, iar pe de altă parte – un folos necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers.

Suma de 22.787.515 USD, reprezentând o parte (aproximativ o treime) din folosul necuvenit obținut din infracțiunea de abuz în serviciu de către Fujitsu Siemens Computers a făcut obiectul infracțiunii de spălare de bani.

Concret, în vederea disimulării originii ilicite a sumei de 22.787.515 USD, a fost încheiat un contract de consultanță fictiv între Fujitsu Siemens Computers și Profinet AG.

În baza acestui contract, au fost transferate în contul Profinet AG, suma de 15.553.878,86 USD la data de 11.05.2004 și suma de 7.233.510,86 USD la data de 30.11.2004.

În perioada mai – decembrie 2014, prin subcontractarea succesivă în mod fictiv a unor servicii de consultanță, sumele de bani au tranzitat o serie de conturi ale unor firme off-shore (Slytehrin Marketing Ltd, Zonko Overseas Ltd).

Persoanele implicate în operațiunile privind disimularea originii ilicite a sumei totale de 22.787.515 USD, reprezentând o parte din folosul patrimonial necuvenit obținut din infracțiunea de abuz în serviciu de către Fujitsu Siemens Computers, au fost inculpații Florică Claudiu Ionuț și Pescariu Dinu Mihail, acesta din urmă fiind și beneficiarul final al unei părți din această sumă. ” – din comunicatul DNA.

Sursa: petreanu.ro

Exit mobile version