Site icon gandeste.org

Dragomir Daniel Tiberivs: Dubla măsură

Aceleași persoane care acum câțiva ani îi admonestau pe românii afectați de inundații că “băăă… nu mai cereți ajutoare, construiți casele mai sus să nu vi le ia apele”… aceleași persoane se vaită acum de mama focului că aoleu săracii americani din Los Angeles cum sunt ei afectați de incendii…
Am niște comentarii de făcut la faza asta:
Unu la mână: dubla măsură.
Doi: românii sunt proști, americanii ghinioniști.
Trei: cum li se face lor milă de străini coroborată cu scârba pentru conaționali, așa să le-ajute lor karma! (Dumnezeu, soarta, conștiița, legea universală cauză-efect, etc.)
Acum niște considerații tehnice: americanii stabiliți pe coasta de vest (până în anii 1800, acum vreo 250 de ani) știau că joacă o ruletă rusească, zona fiind nepopulată de nativi, din simplul motiv că acolo se înâmplă incendii sezoniere, deci au făcut-o în cunoștință de cauză. Când vine indianul Talpă-Iute și îți zice ție colonist bavarez sau refugiat irlandez că “băi șefu nu-ți face casă aicișa că sunt incendii de vegetație la fiecare 4 luni” și tu te încăpățânezi să faci nu doar case răzlețe ci ditamai aglmerațiile urbane, atunci îți meriți soarta. Și tu și australienii care (din aceleași motive de superioritate occidentală) au luat în derâdere sfaturile aborigenilor că “lasă bă că voi sunteți niște primitivi nu știți voi civilizație” nu ne face pe noi un amărât de incendiu de vegetație.
Considerentul tehnic nr 2: incendiile de vegetație nu prea se văd pe filmări (arbuști sau copaci sau palmieri în picioare, în schimb clădiri arse până la temelie), aici se nasc niște semne de întrebare. Analog încendiile din Hawaii (alte semne de întrebare fără răspuns logic / paranteză în paranteză: răspunsuri oficiale avem, n-avem în schimb răspunsuri logice).
Așadar când avem de-a face cu natura umană vs. fenomene “naturale” care generează calamități suntem datori să ne punem întrebări de ordin uman, hominid, socio-economic și (mai ales) financiar-monetar: cui prodest? Cui folosește? Cine are de câștigat de pe urma acestor fenomene?
Și răspunsul este același ca în cazul incendiilor din Hawaii. De ordin imobiliar, financiar și socio-economic. Vă las pe voi să găsiți răspunsul cu condiția să vă puneți întrebările corespunzătoare. Fără întrebări puse corect nu se rezolvă nicio problemă de matematică sau de aritmetică. Și cine pune întrebările corecte are problema pe jumătate rezolvată.
Timp de lucru: 365 de zile.
Se acordă 1 punct din oficiu.
Spor la treabă.
Autor: Dragomir Daniel Tiberivs
Exit mobile version