Sufletul satului îşi trăieşte ultimele clipe, ca într-un film SF, în care un balaur cu şapte capete îl aşteaptă în uliţă sau pe drumeagul dinspre râul secat. Mai nou, singurii care trebăluiesc – pe întinderi de zeci de hectare, în zonele de deal, şi de sute de hectare, la şes – sunt investitorii străini. Fiindcă în marea trecere… a lumii satului, România a făcut eroarea de neiertat de a fi deschis piaţa funciară, permiţând oricărui străin să cumpere pământ. Am parafrazat afirmaţia făcută deunăzi de preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, Nicolae Sitaru. Se ştie că, în ultimii 15 ani, mulţi cetăţeni străini au cumpărat în România pământ arabil cu nemiluita, nu atât pentru agricultură, cât mai ales pentru speculaţii. Pentru vremurile care vor veni… Asta înseamnă că au cumpărat şi sufletul satelor?! Că l-au pustiit?! Adevăraţii pustiitori nu sunt, însă, străinii, ci autorităţile româneşti şi legile extrem de favorabile acestora.
Să ne mai îndoim de regresul lumii satelor, de priveliştea morţii, de suita verbelor la infinitiv care îşi fac împărăţie pe trupul ogoarelor părăsite sau vândute pe doi bani de sătenii ajunşi în pragul sărăciei şi disperării?! Cum am putea să ne imaginăm că ai noştri sunt autorii distrugerii “veşniciei care s-a născut la sat”?! Ce ar mai putea spune, astăzi, Lucian Blaga despre eternitatea duratei şi a frumuseţii satului românesc?
Nici nu ne putem imagina, atâta vreme cât înaintăm printr-o lume încropită din paradoxuri, în care pura realitate românească bate, de la distanţă, orice fel de scenariu de ficţiune. Singurul lucru care ne mai trezeşte o inexplicabilă speranţă, ba chiar suspiciune, este ataşamentul unor străini faţă de lumea satului românesc; de România, în general, ca o sursă permanentă de bucurie. Bunăoară, Prinţul Charles, care are două proprietăţi în Transilvania, nu mai conteneşte cu vorbele de laudă despre ţara noastră… Din toate reiese şi intenţia vădită a Prinţului de a promova turismul românesc… Să-l fi citit, cumva, pe Blaga? Nu ar fi de mirare, de vreme ce iubeşte atât de mult veşnicia – din literatură sau de aievea! – a satului românesc…
sursA: curierulnational.ro