După aproape cinci decenii de gândire impusă de comisarii ideologici, am crezut că trecerea la o societate democratică va consta necesarmente în cucerirea definitivă a libertății de expresie și statuarea dialogului ca metodă constructivă de accedere la adevăr și de identificare a soluțiilor viabile social. Or ce constatăm după 31 de ani de la schimbarea de regim? Un fenomen absolut straniu pentru societatea românească. Și poate că nu numai.
Pluralitatea opiniilor a început să fie percepută ca NENATURALĂ, producătoare de HAOS. Gândești diferit, ai opinii divergente față de ale largii majorități? Ești suspect. E clar că ai interese oculte, maloneste. S-a ajuns, prin nivelare mintală, la asocierea dialogului cu cearta. Cine să mai agreeze contrazicerile, când lesne derapează în atacuri la persoană şi la puneri la zid în virtutea principiului, pare-se peren, după care cine nu e cu noi e împotriva noastră?
Zici ca mine sau agregarea noastră dependentă de Political Correctness te va compromite mai devreme sau mai târziu ca pe un corupător de suflete. Gânditorii independenţi au avut o soartă tristă sau tragică tot timpul în istorie. Dar acum pretindem că omenirea, mentalitățile au progresat.
Cu cât o societate are cât mai multe spirite independente, care produc dezbateri de idei efervescente, cu atât mai mult societatea respectivă are perspective și marje de progres mai mari. Cu cât sunt mai multe controverse, cu cât mai multe fațete ale aceleași realități sunt expuse și supuse dezbaterii, cu atât mai sănătoasă este societatea.
Semnul decăderii unei societăți constă tocmai în spiritul gregar de aliniere și de conformism față de narațiunile oficiale livrate de surse media corupte prin subvenții din bani publici, motivate de tot felul de cauze socialmente salutare. Dacă ți-ai permis să susții o opinie contrară, ai trezit instant ostilitatea „armatei” de voluntari pusă în slujba „binelui” acceptat majoritar.
Dacă energumenii au hotărât că adevărul – unic, bineînţeles – se află în gura de aur a media, politicienilor, intelectualilor, artiștilor favoriți, fixarea se face atât de bine în cerebel încât e capabil să ajungă la manifestări sociopate în situaţia că te legi de steaua lui călăuzitoare. Ești subversiv, un element alogen care trebuie redus cumva, prin orice metode, la tăcere.
Cum îți permiți tu să contrazici atâta lume? Cine te crezi? Cu cât ești plătit? Comportamentul din timpul Pandemiei și al războiului ruso-ucrainean au scos la iveală cât de bolnavă e societatea actuală. Și cât de periculoase se întrevăd a fi perspectivele libertății mâine.
Autor: Viorel Patrana