Prins în lumina liniştită şi caldă a Paştilor, am uitat, probabil ca mulţi dintre voi, despre alegerile de duminică din Ungaria. Întâmplător, am dat peste un articol în urmă cu jumătate de oră, care anunţa importantul succes al mereu tânărului politician maghiar Victor Orban.
Citindu-i rezultatele, consider că acesta a obţinut o victorie importantă nu numai pentru Ungaria, ci pentru întreaga regiune Central-Est europeană, o victorie plină de semnificaţii dintre cele mai îmbucurătoare.
De altfel, în cuvintele de după anunţarea victoriei, Orban le-a mulţumit îndelung Poloniei şi personal lui Jarosław Kaczyński, şeful partidului PiS, şi lui Mateusz Morawiecki, primul-ministru polonez, care l-au susţinut în campanie. Iată, pe scurt, cifrele alegerilor şi câteva dintre aceste semnificaţii.
- După desfacerea a 98,96 dintre buletinele de vot, Fidesz şi aliaţii săi, democrat-creştinii de la KDNP, aveau 49 %, adică 133 de deputaţi din 199, recâştigând majoritatea pierdută în 2015 în alegerile parţiale.
- Participarea masivă, care părea a da speranţe opoziţiei, a confirmat de fapt tendinţa inversă.
- Tendinţă confirmată şi de pierderea de către naţionaliştii de la Jobbik a 4 mandate de deputat faţă de alegerile precedente – 20 în loc de 24 – după ce au anunţat că sunt gata să se alieze la guvernare cu stânga liberală pentru a da jos Fidesz-ul. Preşedintele Gabor Vona – binecunoscut nouă – a demisionat.
- Derută şi demisii la stânga liberală: coaliţia MSZP (la guvernare până în 2010) şi partidul Dialogului 12 %, 20 de mandate. Ferencz Gyurcsany, comunistul devenit oligarh, apoi prim-ministru şi alungat de popor în 2010 de la guvernare, a luat cu noul său partid, DK, puţin peste 5 %. Ecologiştii de la LMP (Politica poate fi diferită), doar 7 %.
- Băşicaţi, acţionând împotriva popoarelor europene şi a realităţii, elitiştii europeni dau declaraţii iresponsabile. Guy Verhofstadt compară victoria Fidesz-ului, pe contul său de Twitter, cu orele cale mai întunecate ale istoriei noastre, referire făcând la campania anti-Soros (adică, dacă ai criticat un evreu imoral şi criminal, eşti antisemit!) şi trimitere la nazism. Partidul susţinut de acesta şi de prietenii săi de la Bruxel, Momentum a luat doar 2,8 % din voturi, deci niciun deputat (pragul e de 5 %).
- Învinşii cu ştaif: Comisia europeană şi Soros, mai precis proiectele lor migraţioniste, multiculturaliste şi antinaţionale.
- Pentru a rezista ofensivei uriaşe şi dominaţiei liberalo-progresisto-multiculturaliste, un partid trebuie să afişeze şi să practice valorile creştinismului, patriotismului, identităţii naţionale, familiei.
- Concluzia: ESTE POSIBIL! (Ce, stabiliţi singuri.)
Autor: Paul Ghițiu
Sursa: Flux.md