Un interviu, care merită citit, cu Dr. Ligia Barbarii, medic primar de medicină legală, șef al Laboratorului de Genetică din cadrul Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici” din București.
“-S-au cumpărat la hei-rup niște echipamente, s-au primit și donații din domeniul privat. Dar principala problemă a rămas cea a personalului calificat într-un domeniu specializat de vârf. Pentru că nu poți să formezi un specialist în genetică peste noapte. Și degeaba cumperi și ai donații, dacă nu ai oameni calificați pe măsură care să lucreze.
-Rezultate îndoielnice. Nu-i exclus. Orice se poate. Pentru că aceste laboratoare nu au fost validate. Nu au experiență. Și, evident, că apar niște semne de întrebare.
-Ar trebui să iasă măcar o dată pe săptămână vreun funcționar al Ministerului Sănătății sau al Institutului de Sănătate Publică și să ne spună: ce tipuri de teste s-au achiziționat, dacă le folosesc și alte țări, ce rezultate au avut, câte din kiturile cumpărate au fost de bună calitate, câte au fost nefericite?
-De la OMS au venit niște protocoale de prelevare a eșantioanelor biologice pentru analiza COVID. Conform lor, țesuturile se pun într-un mediu, în engleză scria „salt solution” și Ministerul Sănătății a transmis o traducere greșită, comunicând în teritoriu că țesuturile se transportă în „ser fiziologic”.
-Iar în privința testărilor în această pandemie, poate că ar trebui să gândească decidenții noștri din Ministerul Sănătății la un sistem de evaluare al laboratoarelor implicate.”
Citiți tot interviul AICI.
Autor: Vasile Astărăstoae
Sursa: Vasile Astărăstoae Facebook