“Iasi, un oras moldovenesc din Romania, Megrine, din nordul Tunisiei, Tartu, din Estonia ori Shenyang, in nord-estul Chinei, sunt orase care, aparent, nu au nimic in comun decat faptul ca nu se afla in topul de destinatii al niciunui turist”, scriu jurnalistii de la Vanity Fair.
Totusi, reprezentantii companiilor farmaceutice au vizitat mai multe orase din Romania, China, Estonia si Tunisia, pentru a gasi persoane pe care sa efectueze testari clinice pentru noi medicamente, sigure pentru americani. Au fost alese aceste orase dintr-un motiv cat se poate de simplu: oamenii saraci care le populeaza, subliniaza jurnalistii de la Vanity Fair.
Americanii iau medicamente pentru a trata bolile cornice, infectiile, pentru imbunatatirea starii de spirit ori pentru a le imbunatatii viata sexuala. Toate aceste medicamente erau testate, pana acum cativa ani, in SUA si, prea putin, in Europa.
Conform datelor Departamentului de Sanatate si Servicii Umane din America, intre 1990 si 2008, testele de medicamente efectuate in strainatate au cunoscut o crestere de 2.000%, in conditiile in care cele mai mari 20 de companii farmaceutice din SUA au efectuat peste 80% din testarile lor clinice exclusiv in strainatate.
Astfel, in Romania au avut loc 876 de testari, in Ucraina 589, in China, 1.861 si 1.457 de astfel de teste au fost facute pe populatia saraca din India.
Companiile farmaceutice au invocat fel de fel de motive, printre care faptul ca, in afara, exista boli precum malaria ori tuberculoza si, astfel, se pot face teste noi, imposibil de realizat in SUA.
Insa, precizeaza Vanity Fair, motivul pentru care companiile opteaza pentru teste in strainatate este unul financiar. Este mult mai ieftin sa efectuezi teste clinice in tari in care localnicii traiesc cu cativa dolari sau, mai grav, companiile isi recruteaza pacientii pe care ii mint ca i-ar trata, cand, in realitate, acestia sunt sanatosi.
Statele care permit continuarea studiilor sunt numite state salvatoare. Testele efectuate in Ungaria, Maroc, Tunisia si Turcia au permis acordarea avizului pentru medicamentul Ketek, un antibiotic dezvoltat in 1990 de Compania Aventis Pharmaceuticals, care acum se numeste Sanofi-Aventis, destinat tratamentului infectiilor tractului respirator.
Povestea Ketek nu este, insa, una cu final fericit, in conditiile in care s-au inregistrat reactii adverse, printre care leziuni hepatice grave, care uneori au dus la moarte. Raportul unui studiu aflat in curs de desfasurare si realizat pe 4.000 de copii si sugari, unii in varsta de sase luni, recrutati in peste o duzina de tari, vorbeste despre 93 de reactii adverse severe la Ketek, care au provocat 12 decese.
Reprezentantii GlaxoSmithKline, a patra companie din lume ca marime a vanzarilor, au mers la Iasi pentru a testa Avandia, un medicament pentru tratarea diabetului.
Reprezentantii Glaxo au vizitat si alte orase din Romania, precum Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Timisoara, dar si in orase din Letonia, Ucraina, Slovacia, Federatia Rusa, Polonia, Ungaria, Lituania, Estonia, Republica Ceha, Bulgaria, Croatia, Grecia, Belgia, Olanda, Germania, Franta si Marea Britanie.
Reactiile adverse la Avandia au mers de la edem macular la leziuni hepatice, la fracturi osoase si insuficienta cardiaca congestiva. In 2009, s-a consemnat moartea a 1.354 de oameni care au consumat Avandia.
De asemenea, aceeasi companie a testat vaccinul Synflorix, destinat prevenirii pneumoniei, infectiilor urechii si altor boli pneumococice. In urma testelor din provincia argentiniana Santiago del Estero s-au inregistrat 14 decese survenite din cauza unor reactii adverse.
Parintii copiilor, usori analfabeti, au fos convinsi sa-i lase pe micuti sa participe la testele clinice, primind 350 de dolari pentru fiecare copil. Niciun grup independent nu a facut vreo ancheta si nici nu a participat la autopsii, mai scriu jurnalistii de la Vanity Fair.