Daca am avea un sector exportator puternic care ar produce marfuri vandabile peste hotarele tarii, am putea avea influxuri de valuta care ne-ar permite sa fim siguri ca o crestere a preturilor la alimentele pe care le importam nu va fi deosebit de distructiva pentru economia noastra, pentru ca o crestere a preturilor exporturilor ar permite un fel de compensare la nivel macroeconomic.
In cazul Romaniei situatia este grava pentru ca nu putem sa exportam nimic in cantitati substantiale, ramura exportatoare a economiei este intre 20% si 30% din PIB, iar restul economiei fie deserveste consumul finantat de credite (care nu se mai dau) fie este ancorat de o bula imobiliara care s-a spart. Mugurel Isarescu poate sa blameze presa si producatorii interni pentru cresterea preturilor la alimente, dar in realitate pretul la alimente nu depinde de presa, iar jocurile producatorilor interni sunt niste sotii copilaresti in comparatie cu comportamentul importatorilor de alimente. In mod ciudat insa, marele tehnocrat de la BNR nu sufla un cuvant despre comportamentul acestora si nu-i condamna in vreun fel. Motivul acestui comportament tine de faptul ca importatorii de alimente sunt companii straine care coopereaza cu marele lanturi de retail care sunt controlate si ele de companii straine.
Ar putea oare Mugurel Isarescu sa sara la bataie cu vreo companie straina care-si umfla marjele de profit si saraceste romanul de rand? Niciodata! Daca s-ar fi comportat altfel, nu ar fi reusit sa ramana la carma BNR atat amar de vreme.
Din cauza faptului ca Romania are nevoie sa importe mai mult de 40% din produsele alimentare, iar importatorii nu sunt fortati in vreun fel sa-si coreleze preturile cu realitatea economica obiectiva, vom suferi crancen de pe urma activitatii Rezervei Federale a SUA. Pentru a stimula economia, Ben Shalom Bernanke a decis sa creeze 600 de miliarde de Dolari pentru achizitia obligatiunilor emise de Trezoreria SUA. Mai multi economisti si politicieni, printre care se numara inclusiv ministrul german al economiei Rainer Bruederle, care a catalogat acest program drept “o cale gresita de redresare economica”, considera ca o asemenea “stimulare” ar putea conduce la o serie de probleme foarte grave. Problema consta in faptul ca Ben Shalom Bernanke, sprijinit de administratia Obama, a incercat deja sa stimuleze economia printr-o injectie de 700 miliarde de Dolari. Rezultatele nu au fost stralucite, dar actuala conducere a SUA considera ca merita sa mai incerce o data. Rezultatul imediat al unei astfel de politici este o presiune inflationista uriasa la nivel global. Rezerva Federala a SUA creeaza Dolari “din aer” fara nicio sustinere materiala ceea ce conduce la deprecierea Dolarului. Detinatorii de Dolari din toata lumea incearca sa scape de o moneda care se devalorizeaza intens si cumpara active materiale care nu se devalorizeaza si de care economia reala are nevoie. Merita sa ilustram cu ce s-a soldat ultima injectie de capital administrata de Ben Shalom Bernanke. Reproducem cateva grafice care prezinta evolutia preturilor internationale ale unor marfuri esentiale:
FOTO: Des.1 Evolutia pretului la grau. O crestere de 63% in ultimele 4 luni. Sursa: Finviz.com
Este o chestiune de timp pana cand toate aceste cresteri se vor regasi in preturile de pe rafturile din Romania. Atunci cand se va termina faina de anul trecut si cand producatorii de carne vor trebui sa puna pretul carnii, vom vedea un popor ingenuncheat si flamand. Problema insa este mult mai grava. In urmatoarele luni, preturile pe pietele internationale vor creste si mai mult si, atunci cand al doilea val de scumpiri va lovi Romania la primavara, situatia va capata un aspect cu adevarat tragic. Aceasta situatie putea fi prevenita, dar clasa politica, Mugurel Isarescu si gasca de “tehnocrati” de la BNR au preferat sa ne transforme intr-o colonie subdezvoltata. Acum, poporul va trebui sa suporte consecintele acestei decizii.
sursa: cronicaromana.ro