Geoana, la fel ca UNPR-ul pe vremuri, vine cu ideea votului la 16 ani.
De-a lungul timpului am auzit argumente gen – daca la 16 ani poti sa-ti faci o familie sau sa muncesti, de ce sa nu votezi?
Votul nu este (sau n-ar trebui sa fie) ca mersul la concert. Adica ai bilet si e suficient sa cunosti drumul spre locatie.
Participarea la scrutin presupune un minim discernamant, capacitate de analiza si experienta de viata. Macar un pic, sa-ti dai seama daca ala din fata ta bate campii sau nu.
Si acum sa ne gandim la tinerii de 16 ani – indiferent de note, statut social (al familiei), sau mediu: sunt nedezlipiti de telefon, de tik tok, cu hormonii razna, la curent cu toate marcile de orice, dar semi-analfabeti politic. Daca stiu cine e presedinte/premier, e mare lucru! Nu-i intereseaza, pur si simplu, politica/administratia.
Si fix pe astia ii pui sa decida, sa aleaga si sa trimita oameni in parlament, primării etc. Logic si previzibil ca se vor duce rau dupa fenta. Total neimputabil lor, ci celor care le-ar da dreptul de vot.
De fapt tema cu votul la 16 ani apare la partidele mici. Cele mari/medii au destui sumpatizanti adulti. Cand cele mici vad ca n-au succes nici in zona nehotaritilor, scot din sertar tema votului la 16 ani. Din fericire, nu-i luata in serios. Ca altfel ne trezim cu Selly ministru de externe si am terminat povestea.
Autor: Valentina Serbanescu