Site icon gandeste.org

Un deputat naţionalist a cerut INTERZICEREA exportului de masă lemnoasă

Bogdan Diaconu, preşedintele Partidului România Unită, o formaţiune naţionalistă în curs de constituire, a depus la Camera Deputaților un proiect de lege privind protejarea pădurilor prin interzicerea exportului de orice fel de masă lemnoasă în formă brută de pe teritoriul României.

“Proiectul de lege prevede și pedeapsa cu închisoarea de la 5 la 10 ani pentru încălcarea acestei interdicții, precum și recuperarea prejudiciului. Această măsură dură este necesară pentru stoparea defrișărilor motivate de exporturile masive de masă lemnoasă în stare brută care au dus la un adevărat dezastru ecologic în țara noastră”, susţine deputatul Bogdan Diaconu prin intermediul unei declaraţii de presă.

“Interzicând exportul de masă lemnoasă în stare brută este rezolvată cauza inițială a defrișărilor, pentru că în lipsa posibilității de a exporta, tăierile de păduri, legale în mod incorect la această oră sau ilegale de-a dreptul, vor încetini drastic. Această lege nu atacă însă industria prelucrării lemnului din România, existând posibilitatea ca orice companie să exporte în afara țării produse prelucrate, finite, din masa lemnoasă, aducând astfel plusvaloare economiei naționale, spre deosebire de exportul de masă lemnoasă în stare brută care seacă de resurse pădurile țării fără să aducă beneficii majore”, a mai spus liderul PRU.

“În România este nevoie de stoparea urgentă a defrișărilor pentru că altfel atât schimbările climaterice și de relief, cât și efectele asupra calității aerului și apei vor fi dramatice și vor afecta o parte tot mai mare din populație. La această oră, România este un paradis al defrișărilor din cauza permisivității cadrului legislativ, astfel încât există multe companii europene care își desfășoară activitatea în România bazându-se pe exportul masiv de masă lemnoasă în stare brută în țările lor de origine unde tăierile de copaci sunt strict reglementate și ținute sub un control aspru. Așadar, România furnizează la această oră materia primă ieftină fără a avea beneficii, în timp ce companiile care exploatează pădurile din România profită de lipsa legilor de protecție a pădurilor pentru a folosi această resursă inestimabilă a țării într-un fel în care în țările lor este interzis, pentru profituri imense din care România are prea puțin de câștigat, pierzându-și în schimb pădurile pe care nimeni nu le mai regenerează”, a mai punctat deputatul.

“România a fost foarte grabnică în a-și asuma modele europene în alte domenii, dar nu și în cel al protecției propriilor resurse și bogății naturale. Interzicerea exportului de masă lemnoasă în stare brută nu încalcă legislația europeană, ci doar îi conferă și României un statut de țară normală care nu-și vinde pe nimic resursele”, concluzionează acesta.

Sursa: Front Press

Exit mobile version