Site icon gandeste.org

Un “asasin în lege” în coasta lui Iohannis, pe axa Moscova-Chişinău-Bucureşti

Media vorbeşte zilele acestea de un interes rusesc în România, prezentând o listă cu persoane, grupată pe ţări, pe care ideologul rus Alexander Dughin le-ar avea în vedere pentru crearea unui cerc de influenţă pro-rus. Pe lista privind România, apar personaje de prim rang ale vieţii politice, precum Ion Iliescu şi Adrian Năstase, dar şi conducători ai unor universităţi, scriitori şi intelectuali.

Victor Roncea, autorul articolului de mai jos, se află pe această listă cu menţiunea: “pe unele chestiuni poate avea poziţii incomode, nu e filorus”. Într-o postare pe blogul său, jurnalistul susţine că este onorat să fie pe această listă.

În articolul de mai jos, Victor Roncea dezvăluie fapte legate de interesul rusesc în România, ceea ce face ca articolul să fie cu atât mai interesant.

Ea: are 31 de ani. O cheamă Veronica şi a fost angajată a Lukoil – România. Este sora unui fugitiv din Republica Moldova, deconspirat ca agent FSB în cadrul unei investigaţii RISE Project: Renato Usatîi, fost candidat – interzis – la alegerile parlamentare tocmai încheiate peste Prut.

În campania electorală prezidenţială din România, tânăra de 31 de ani l-a găzduit pe Klaus Werner Iohannis în locuinţa sa din Bulevardul Primăverii nr. 33, apt. 1, unde, potrivit actelor de rezidenţă în ţara noastră, îşi are domiciliul.

Proprietatea este împărţită cu soţul său, milionarul Michael Horst Schmidt, patronul Auto Bavaria, prieten şi finanţator al actualului preşedinte ales al României.

Veronica Schmidt Usatîi este atât de fragedă încât, în urma unei eveniment caritabil, la care şi-a cumpărat, cu 7500 de euro, o poşetă Gucci, verde, din piele de piton, presa mondenă a catalogat-o drept “fiica directorului general de la Automobile Bavaria” (Perfecte.ro).

El: are 54 de ani şi a emigrat la sfârşitul anilor “70 în RFG.

Cu toate acestea, dragostea de patrie îl aduce regulat acasă. Conform istorisirilor sale, în 1982 se întoarce în ţară la volanul primului său BMW, model 520.

Când Schmidt a revenit în România, imediat după revoluţia din decembrie 1989, Veronica tocmai împlinea 7 anişori şi păşea în clasa întâi, la şcoala generală din Făleşti, Republica Moldova.

Michael Horst Schmidt nu a ajuns oricum în România, chiar la Sibiu, în martie 1990, ci, potrivit propriilor afirmaţii, el se afla într-o misiune a statului german.

Schmidt şi-a luat liber pentru un an de la compania Siemens, unde lucra, încercând să împiedice continuarea emigrării saşilor în Germania: “Conjunctura a fost în aşa fel încât eram într-o organizaţie a saşilor din Germania care aveau şi o influenţă politică, şi se punea problema că nu mai era presiune de emigrare a etnicilor germani în Germania, să se facă nişte acţiuni să rămână în România, să nu mai emigreze” (Interviu Wall-Street.ro).

Problema se transformase într-o prioritate geopolitică a Germaniei, care, după ce a iniţiat, pe fond politic, cumpărarea saşilor de la regimul comunist, prin intermediul Securităţii, şi-a dat seamă că este o acţiune greşită, care depopulează zone extinse, colonizate de-a lungul anilor, pierzându-se astfel influenţa germană în plan regional. Acţiunea “Recuperarea” constituie şi în prezent o problemă pentru statul german care, spre deosebire de statul român, a interzis desecretizarea documentelor operaţiunii.

La noi, cu aportul CNSAS, s-a aflat, de exemplu, că unul dintre mijlocitorii afacerilor de troc şi cash iniţiate de Germania, fostul locotenent- colonel Gelu Eftimie (nume conspirativ), şeful Compartimentului Aport Valutar Special (AVS) din cadrul Centrului de Infomaţii Externe (fosta DIE) este în prezent preşedintele executiv al FC Dinamo Bucureşti, pe numele său real Constantin Anghelache (Sursa: “Acţiunea Recuperarea. Securitatea şi emigrarea germanilor din România (1962 – 1989)”, de Florica Dobre, Florian Banu, Luminiţa Banu şi Laura Stancu, Ed. Enciclopedică, 2011).

Partea germană a preferat menţinerea la secret a numelor intermediarilor afacerii, pentru a nu le deconspira actualele poziţii în societăţile germană şi românească.

În 1994, Michael Horst Schmidt ajunge, “întâmplător”, după cum afirmă, reprezentantul BMW pe România.

De atunci au trecut 20 de ani, timp în care, printre altele, i-a schimbat pe bandă limuzinele edilului Sibiului, actualul preşedinte ales al României, în regim de comodat.

Adică gratis.

E drept, tot gratis, a beneficiat de sprijinul primarului Klaus Werner Iohannis.

În 2007, potrivit unei investigaţii realizate de jurnalistul Cătălin Antohe, Iohannis a supus şi aprobat un PUD (plan de urbanism de detaliu), votat în unanimitate, pentru construirea unei reprezentanţe BMW în Sibiu, pe o suprafaţă de 6.128 de metri pătraţi (Sursa: EvZ).

Actul a fost, însă, şi imoral, şi ilegal, pentru că autorizaţia s-a dat pe o firmă dizolvată şi radiată, după cum demonstrează acelaşi jurnalist în EvZ.

“Da, am o relaţie apropiată cu domnul Schmidt şi sunt bucuros de acest lucru. Am puţini prieteni şi sunt oameni de bună calitate”, a spus Klaus Iohannis, la B1 TV, în timpul campaniei electorale, cu referire la apartamentul din Primăverii, cu vedere la vilele lui Băsescu, Iliescu şi Ceauşescu.

Domnul Schmidt, la rândul său, are relaţii cu oameni de aceeaşi bună calitate.

Pe lângă cumnatul său, Renato Usatîi, deconspirat drept agent FSB şi căruia i-a livrat cea mai scumpă maşină din Republica Moldova, un Rolls-Royce Silver Wraith, domnul Schmidt este prieten şi i-a avut asociaţi în firmele sale, printre alţii, pe: Verestoy Attila, Daniel Dăianu, Vasile Blaga, Romulus Valeriu Şerban Patriciu, fratele lui Dinu Patriciu, şi angajaţii acestuia din urmă, Dorin Marian şi Cătălin Harnagea.

Cu fostul şef al SIE, Schmidt a făcut afaceri bunicele, spun ziariştii de la Caţavencii.

La fel cu administraţia prezidenţială, respectiv SPP, pe vremea când Dorin Marian era la uşa lui Emil Constantinescu sau, ulterior, cu Poliţia Română, căreia a ajuns să-i plaseze BMW-uri de 40.000 de euro, la preţ de criză: 112.000 euro.

Bucăţi: 34.

Domnul Schmidt a ştiut să-şi aleagă bine prietenii: “Pentru bucuria de a-mi fi regăsit copilăria conducând un BMW, eu îi sunt foarte recunoscător domnului Michael Schmidt, cel care a pus pe picioare BMW-ul în România”, a spus Gabriel Liiceanu despre el.

Şi cumnatul său, Renato Usatîi, s-a arătat bucuros de achiziţia sa cu patru roţi şi o valoare de 340.000 de euro, care se adaugă la un al doilea Rolls-Royce pe care îl deţine la Chişinău, un Ghost de circa 250.000 de euro.

Renato Usatîi s-a arătat mulţumit şi de alegerea ca preşedinte al României a prietenului apropiat al cumnatului său: “Scopurile şi posibilităţile noului şef al statului român coincid cu ale noastre, în vederea unei eventuale colaborări”, scria Usatîi imediat după câştigul lui Iohannis (Blog RU), în ciuda declaraţiilor sale antiromâneşti în serie, cu care şi-a obişnuit electoratul, cum ar fi cea că, dacă va câştiga alegerile, va construi o replică a Zidului Chinezesc la graniţa cu România (sursa: Deschide.md).

Care or fi aceste scopuri şi posibilităţi, rămâne un mister.

Problemele lui Renato Usatîi, fondator al Partidului Nostru, ulterior Partidul Politic Patria – Rodina, au început în septembrie, când Procuratura Republicii Moldova i-a blocat toate conturile sale, cât şi pe cele ale familiei şi inclusiv cel deţinut de gazda lui Klaus Iohannis de la Bucureşti, Veronica Schmidt Usatîi, sub acuzaţia de contrabandă cu valută, respectiv cu ruble, după cum a relatat Realitatea.md prezentând şi documentele oficiale ale cazului.

Pe ultima sută de metri, participarea partidului său la alegeri a fost interzisă, motivându-se folosirea unor fonduri străine ilicite, de circa 430.000 de euro.

Surse de la Chişinău afirmă că unele sume cu aceeaşi provenienţă s-au teleportat şi spre Bucureşti.

Campania extravagantă şi foarte bine unsă a lui Usatîi îi conferise peste noapte o cota enormă de 18%, potrivit unui sondaj nepublicat al U.S. National Democratic Institute, citat însă de BloombergView.

Politicianul de ocazie Renato Usatîi, acum fugar “at large” prin stepele Rusiei, s-a dovedit a fi o petardă politică cu dublă acţiune, menită, pe de-o parte, să mobilizeze electoratul de stânga spre un partid altfel anchilozat, cel al socialiştilor filo-ruşi conduşi de Igor Dodon, cât şi să întârească, în replică, partidul fostului premier Vladimir Filat, considerat pro-românesc.

Colac peste pupăză, preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, a efectuat o vizită inoportună la Chişinău, la finalul campaniei, dând prilej taberei filo-ruseşti să-şi consolideze retorica anti-românească şi să-şi anime electoratul la vot împotriva “fasciştilor de români”, acum reprezentaţi chiar de un “nazist”.

Marc Champion, de la BloombergView, consideră că manipularea prin cometa “Patria” a făcut parte dintr-o operaţiune inteligentă a Rusiei, apreciind că, odată exclus Usatîi, votanţii săi au votat masiv cu socialiştii, ridicând procentul lor de la un rahitic 5% la scorul actual, care i-a propagat drept câştigători ai alegerilor.

De-a lungul campaniei electorale, “pro-românul” Filat şi “pro-rusul” Usatîi s-au acuzat reciproc de apartenenţă la grupări de crimă organizată, conturându-se astfel mai bine, pentru electoratele proprii, cele două tabere: filo-rusească şi filo-europeană, respectiv “pro-românească”. Cu toate acestea, o investigaţie RISE Project publicată de Adevărul ne demonstrează că circul de la TV nu are neapărat suport în realitate: “Controversatul om de afaceri Renato Usatîi a finanţat o deplasare de lux a ex-premierului Vlad Filat la München, Germania, pentru a vedea live finala Champions League din mai 2012. Cei doi au călătorit împreună cu acelaşi avion privat, au locuit în acelaşi hotel de cinci stele şi au stat în aceeaşi lojă VIP de pe Allianz Arena din München, stadionul unde s-a disputat meciul de fotbal dintre Bayern München şi Chelsea Londra.” Excursia sportivă l-a costat pe Usatîi, care la vremea respectivă se prezenta drept consilier al lui Filat, circa 100.000 de euro. Ca orice premier pro-european care se respectă, chiar dacă provine din cea mai săracă republică a Europei, Filat îşi are fiul la o şcoală privată din Elveţia, motiv pentru care avionul lui Usatîi a făcut şi escală la Geneva. La Chişinău, iată, omul de afaceri transformat apoi în politician, a ştiut să asigure, gratuit, transportul unui prim-ministru, atunci când a avut nevoie. Cumnatul său, milionarul-BMW, a făcut la fel, la Sibiu, cu fostul primar, în prezent preşedinte ales al României.

RISE Project publică zilele acestea primul său documentar video, intitulat elocvent “Asasin în lege”, în care Usatîi – denumit “Copilul FSB” – apare înregistrat pe ascuns în timp ce-şi prezintă legăturile sale cu lumea interlopă şi serviciile secrete ruseşti. “Investigaţia video face legătura între mai multe asasinate la comandă şi tentative de crimă comise în patru ţări, arătând cum funcţionează, în timp real, la frontiera de est a Uniunii Europene, un sistem de crimă organizată cu ramificaţii la toate nivelurile societăţii.”

Usatîi, cumnatul celui mai bun prieten al preşedintelui ales Klaus Iohannis, domnul Schmidt, care i-a asigurat limuzinele de lux cu titlu gratuit în ultimul deceniu şi care i-a oferit chiar şi apartamentul soţiei sale, la un preţ modic, face parte din acest sistem.

Autor: Victor Roncea

Sursa: Bursa.ro

NOTA REDACTIEI:

Despre acelasi Renato Usatii, aflam in luna octombrie 2014, dintr-un articol publicat pe Mediafax.ro (articol pe care il redam integral mai jos), ca “doreste construirea unei copii a Marelui Zid Chinezesc la graniţa cu România”:

Politicianul moldovean Renato Usatîi, care va candida la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, şi-a anunţat intenţia de a construi o replică a Marelui Zid Chinezesc la graniţa Republicii Moldova cu România, unde vor fi înfiinţate magazine, restaurante, cazinouri, relatează postul TV7, în pagina online.

Renato Usatîi, o figură controversată în Republica Moldova în urma implicării într-un scandal financiar din 2011 şi a legăturilor cu oameni de afaceri din Rusia, a declarat, într-o emisiune a postului de televiziune TV7, că are în vedere să formeze o coaliţie cu Partidul Comuniştilor sau cu Partidul Socialiştilor, condus de fostul comunist Igor Dodon în urma alegerilor legislative programate la 30 noiembrie în Republica Moldova.

Creditat în sondajele de opinie cu şanse la obţinerea unui mandat în Parlamentul de la Chişinău, Usatîi a intrat în cursa electorală pentru scrutinul din 30 noiembrie pe listele partidului “Patria”, după ce, anterior, justiţia din R. Moldova a respins înregistrarea altor două formaţiuni politice înfiinţate de controversatul om de afaceri .

Întrebat despre resursele financiare de care dispune şi de susţinerea acordată unor instituţii din Republica Moldova, în condiţiile în care a finanţat cu sume impresionante o serie de concerte şi evenimente de caritate, Renato Usatîi a explicat că “i-a ajutat pe unii sau pe alţii”. “Şi aici nu este vorba de corupţie. Nu-mi era ruşine să ajut pe cineva. Este şi o lege privind sponsorizarea. Orice acţiune era coordonată cu Ministerul de Interne. Eu am oferit pistoale, maşini poliţiştilor. Miniştrii nu au fost împotriva acestor acţiuni. Timp de şapte ani, anual am făcut aşa ceva. Eu ofeream aceste lucruri, iar ministerul deja trebuia să decidă cui exact le oferă. Rugămintea mea a fost să fie oferite oamenilor reali, care au meritat”, a afirmat politicianul în emisiunea de la postul de televiziune TV7.

De asemenea, Renato Usatâi a mai declarat că este dispus să renunţe la cetăţenia rusă când va fi votată legea în acest sens. La sfârşitul lunii septembrie, Usatîi a provocat polemică, după ce a declarat că vrea să implementeze în Republica Moldova un sistem de conducere autoritar similar celui din Belarus. Totodată, Usatîi şi-a declarat susţinerea (inclusiv financiară) pentru referendumul organizat în februarie în Găgăuzia cu privire la procesul european al Republicii Moldova.

Exit mobile version