Potrivit unor surse din zona decizională de la București și Bruxelles, de fapt, toată operațiunea de dragare a ucrainenilor era aprobată, dar ținută la semi-secret în România și Bruxelles pentru a nu spori tensiunile sociale.
PLANUL UCRAINEAN DE DRAGARE A CANALULUI, APROBAT LA ÎNCEPUTUL ANULUI 2022
Planul ucrainean a fost aprobat în Consiliul de miniștri de la Kiev în ianuarie 2022, înainte deci de invazia rusă. A devenit însă foarte stringent pentru ei în momentul în care marina rusă a luat în colimator porturile de la Marea Neagră.
Potrivit informațiilor stiripesurse.ro partea ucraineană a cerut aprobare de la Bruxelles undeva la începutul anului 2022. Au primit această aprobare și au fost îndrumați să ia legătura cu partea română. Ceea ce s-a și întâmplat. O discuție a avut loc se pare într-o ședință a CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării).
Ucrainenii au trimis pe 22 iunie o notificare la Ministerul Mediului pentru a efectua lucrări de adâncime în portul Izmail. Ministerul Mediului a trimis și la Transporturi, care a transmis un răspuns negativ pe 12 iulie.
Ulterior, pe 4 august 2022, Ministerul Mediului a transmis părții ucrainene răspunsul oficial că România se opune lucrărilor din portul Izmail (era vorba despre o adâncire de 400 de metri). Aceasta ar fi fost toată corespondența la nivel de ministere în 2022, dincolo de discuțiile din CSAT.
UCRAINA, UNDĂ VERDE DE LA COMISIA EUROPEANA
În august 2022 au început efectiv lucrările de dragare a Canalului Bîstroe. Ei știau că au undă verde atât de la Bruxelles, cât și de la București.
În ianuarie 2023 Garda de Coastă română transmite că prin mijloace specifice a aflat că se lucrează puternic la adâncirea șenalului navigabil al Canalului Bistroe. S-ar fi ajuns la aproape 7 m:
”Nu s-a vrut de sus să se facă nimic. Noi am raportat normal așa cum facem de obicei, dar mai mult nu avem ce face!”, a spus sub protecția anonimatului pentru stiripesurse.ro un ofițer.
După informare și discuții ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, își exprimă public îngrijorarea cu privire la ce se întâmplă în Delta Dunării și cere MAE să facă diligențele necesare, care anunță că nu știe nimic și că va face ceea ce trebuie la Comisia Europeană. De la Varșovia, președintele Klaus Iohannis apără Ucraina în scandalul Bâstroe.
PREȘEDINTELE KLAUS IOHANNIS INTERVINE ÎN SCANDALUL „BÂSTROE”
Şeful statului le-a recomandat politicienilor români să se ocupe de alte teme, până va fi clarificată situaţia de la Bâstroe, potrivit News.ro.
„Nu mi se pare oportun pentru România. Aceste chestiuni care duc la o tensionare a relaţiilor bilaterale, atunci pot fi găsiţi şi la noi şi în Ucraina unii mulţumiţi şi unii nemulţumiţi, dar vă asigur că vor fi şi care se bucură în Moscova”, a adăugat Iohannis. (national)
Exact ce postam aseară: Ucraina nu se apuca de dragarea canalului fără aprobarea Bruxelles-ului și Bucureștiului. Deci, cele două centre de decizie au decis sacrificarea Rezervației Biosfera Delta Dunării. Bravos! E trădare!”
Preluare: pagina de facebook Mirel Palada
Sursa: national.ro