Tot vorbim de schimbări de 25 de ani și e drept, unele au avut loc. Am avut o schimbare importantă în 1996 când a venit Constantinescu și CDR, dar schimbarea nu a prea a fost una în bine. Apoi a urmat o resetare completă a sistemului în 2004 atunci când Băsescu l-a bătut pe Năstase. Astfel am trecut de la mafia instaurată de Adrian Năstase cu ajutorul baronilor la sistemul lui Traian Băsescu compus din securiști și procurori.
În anul 2014 am așteptat din nou o resetare a sistemului dar ne-am trezit cu Iohannis, care, la fel cum Constantinescu nu a putut să supună sistemul lăsat de Ion Iliescu, așa și el a fost înfrânt de sistemul lăsat moștenire de Traian Băsescu. Altfel spus, acum avem un președinte captiv al sistemului.
De ce ne ajută alegerea lui Trump?
Dacă 2014 nu schimbat nimic, fiind perpetuat sistemul creat de Traian Băsescu, mașinăria fără o mână forte s-a autonomizat. Nu este niciun secret că Traian Băsescu a fost susținut în momente cheie de Statele Unite și că activitatea SRI-DNA a fost începută cu sprijinul FBI, ei bine, acest sprijin a continuat și după ce Băsescu a terminat mandatul, astfel, oamenii cheie ai SRI și DNA au reușit să se autonomizeze și să nu mai depindă de factorul politic, Iohannis fiind prea puțin abil pentru acest joc.
Sprijinul SUA a fost esențial pentru ca sistemul SRI – DNA să reziste, dar după alegerea lui Trump, lucrurile se schimbă, pentru că sistemul de putere în SUA se modifică deci au de suferit și pârghiile din Europa de Est. Astfel, toate dezvăluirile lui Sebastian Ghiță, plecarea lui Coldea, atacurile lui Andronic și Băsescu la DNA trebuie citite în această cheie.
Practic, în România se schimbă paradigma în funcție de modificările sistemice din SUA. Până se așează lucrurile acolo și aici este deschisă lupta pentru putere.
Iohannis – un președinte captiv
Din momentul zero al alegerii sale, Iohannis a fost un președinte captiv. A trebuit să oscileze între BND (serviciul german de informații externe) și sistemul moștenit de la Traian Băsescu, sensibil US.
Tinicheaua pe care Iohannis o trage după el încă din campania pentru prezedințiale este cea legată de casele sale și mai ales de modul în care a obținut aceste case. Povestea caselor președintelui a fost atât de mult prezentată încât nu are sens să o mai spunem odată, dar ea poate fi găsită aici și aici cu toate documentele aferente.
Semnele de întrebare care se ridică acum sunt legate de prima doamnă, Carmen Iohannis. Aceasta poate fi cercetată ca instigator, autor sau complice la infracțiunile de fals sau uz de fals. Este deja suspect că avem o decizie definitivă în care justiția spune că actele au fost false și totuși nu există o plângere penală în acest sens.
O eventuală anchetare a lui Carmen Iohannis înseamnă un prejudiciu de imagine enorm pentru Klaus Iohannis dar și pentru România. Astfel, Iohannis rămâne prins între vechiul sistem băsist care momentan îl protejează și între angajamentele externe și angajamentele față de PNL, partidul care l-a propulasat în funcția de președinte. Anul 2017 se anunță unul interesant care poate aduce demisii și referendumuri.
Autor: Alexandru David