Scenariul unui atac cibernetic care ar paraliza economia globală prinde contur din ce în ce mai mult. Paralizarea recentă a conductei care furnizează petrol la jumătatea coastei de est a Statelor Unite a arătat-o.
Dar care ar putea fi posibilele contramăsuri monetare sau financiare pentru un cataclism de același tip care ar afecta finanțele? Această întrebare se află în centrul reflecțiilor asupra stabilirii monedelor digitale… care ar putea duce brusc la implementarea lor accelerată.
Care ar putea fi, deci, răspunsul la un atac cibernetic care ar paraliza centrele financiare globale? Această întrebare obsedează astăzi autoritățile monetare. Chiar dacă presa subvenționată o ascunde cu obstinație, se află în centrul activității Forumului Davos.
Atac cibernetic, Cyberpolygon și Great Reset
După cum știm, Forumul Davos, după ce a petrecut un an discutând despre Marea Resetare, își concentrează eforturile și atenția în această vară pe simularea unui atac cibernetic global care ar paraliza instituțiile financiare. Ipoteza este departe de a fi „folcloristică”, deoarece este menționată în mod repetat de aceste instituții și prezentată ca singurul risc major pentru sistemul financiar global chiar de către Rezerva Federală americană (FED).
Practic, chiar dacă mulți suspectează că piața de valori se află în centrul unei bule speculative, există în mod real riscul unui atac major al piraților cibernetici, de exemplu chinezii, care crează temeri justificate. Pregătirea unui răspuns la astfel de atacuri nu este deci lipsită de tot bunul simț.
De aici și așa-numitele exerciții Cyberpolygon ale lui Davos, care pregătesc acest răspuns. Încearcă să prevină riscul unii dezastru final în cazul unui atac reușit. Acest atac, așa cum am menționat deja, ar putea lua mai multe forme: fie ar bloca sistemele de plată, fie le-ar „debloca” și ar permite jefuirea băncilor fără ca băncile să poată reacționa.
Destabilizarea financiară de către China?
Din punctul de vedere politic, mai multe puteri ar putea avea un interes în blocarea sistemului financiar global, chiar dacă acest tip de joc nu este niciodată cu sumă nulă. Dar dacă admitem ipoteza că crizele globale întăresc China în detrimentul Statelor Unite și dacă acceptăm ipoteza că China este puternic angajată într-o cursă de zdrobire a Statelor Unite, la fel și ipoteza unui atac cibernetic chinez care ar paraliza Wall Street nu este absurd.
Este ușor de înțeles prin ce defect ar putea fi surprins: cel al descentralizării actuale a sistemelor de plăți, care sunt toate interdependente, dar fiecare are propria sa vulnerabilitate și expunere la riscul unui atac masiv.
Din punct de vedere intelectual, înțelegem deci care ar putea fi conținutul răspunsului: trebuie să recentralizăm sistemele IT bancare pentru a le face sigure. În acest fel, sistemele de plăți ar putea fi adunate într-un fel de cetate monetară mult mai dificil de cucerit decât șirul de forturi mici ridicate în prezent împotriva atacului.
Răspunsul prin monede digitale
Înțelegem, din această perspectivă, importanța strategică a celor numite în mod fals monede digitale (euro digital, dolar digital, yuan digital) și care sunt în realitate confiscarea fluxurilor monetare de către băncile centrale. Pentru a evita mizeria unei bătălii locale pierdute împotriva piraților, băncile centrale propun să suprime numerarul și fluxurile fragmentate între bănci pentru a constitui un fel de registru al operațiunilor monetare.
Concret, euro digital, de exemplu, va fi urmat de la A la Z de date mari cuibărite în serverele Băncii Centrale Europene și niciun cont bancar nu va scăpa de acest control. Băncile nu vor fi, în realitate, decât filiale ale unei singure instituții publice numite banca centrală.
Aparent, competiția va continua să se desfășoare. Vom continua să deschidem un cont într-o bancă, dar banii pe care îi punem acolo vor fi un fel de „token” numerotat pe care banca centrală îl poate dezactiva oricând dorește.
Știm deja toate motivele dezactivării, acestea sunt cele ale sistemelor totalitare obișnuite: lupta împotriva criminalității, terorismului și a altor pretexte invocate pentru ca, mai devreme sau mai târziu, să tacă adversarii. Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, le-a anunțat, afirmat și justificat deja.
Credința naivă că răspunsul la vulnerabilitatea virtuală este de a centraliza din ce în ce mai mult puterea se află în centrul logicii creierelor de la Davos. Va crea posibilitatea unei confiscări facile a puterii, dacă se va întâmpla, în indiferența generală a populațiilor planetei.
Rețineți că BCE a primit 8.000 de răspunsuri la consultarea sa privind trecerea la euro digital, care este un record istoric. Copleșitor, participanții au insistat asupra fricii lor de a-și vedea intimitatea distrusă de moneda digitală. – Eric Verhaege, lecourrieredesstrateges.fr
Adio intimitate, adio libertate, fraților!
Autor: Angelo Davidescu