Autoritățile ungare au anunțat miercuri că au suspendat sprijinul acordat României în privința aderării la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Prin acest joc, Ungaria încearcă conexarea situației Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș de sprijinul acordat aderării României la OCDE. Practic, țara vecină ne șantajează în cel mai abject mod.
Care este situația la Târgu Mureș
Sute de persoane au participat miercuri după-amiază, în faţa Prefecturii Mureş, la un miting de protest. Timp de aproape o oră, etnicii unguri au rostit discursuri în maghiară şi română, prin care au cerut ca Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş, desfiinţat prin hotărâre judecătorească în vara aceasta, să fie repus în funcţiune.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş susţine că, juridic vorbind, Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş nu mai există, în urma unei decizii judecătoreşti definitive luate în iunie.
La Târgu Mureș se fac proteste cu sprijinul direct al statului ungar
Protestul de la Târgu Mureș este sprijinit activ de guvernul de la Budapesta. MAE ungar se plânge cu toate ambasadele că România nu respectă confesiunile religioase și că îi persecută pe maghiari în Transilvania. Alegerea subiectului legat de liceul Teologic Romano-Catolic are scopul de a obține ajutor diplomatic din partea Vaticanului, mai ales că ei prezintă povestea ca persecuția unor catolici într-un stat ortodox.
Se încearcă crearea unor conflicte deschise între români și maghiari pentru ca România să arate rău în străinătate, după modelul 1990. Ungaria și-a pierdut poziția privilegiată în UE, unde a întins prea mult coarda, iar Merkel i-a arătat cartonașul galben lui Orban. Relația cu SUA scârțâie, deși aflăm din presă că Orban și Trump sunt legați de o prietenie veche. Rămâne Rusia cu care Ungaria are o relație bună, dar care depinde de cum va asculta Orban sfaturile venite de la răsărit.
Primește ”ținutul secuiesc” autonomie de 1 Decembre 2018?
Teritoriul numit pompos ”ținutul secuiesc” apare pe harta popoarelor fără stat, alături de Catalonia, Scoția sau Irlanda. Se încearcă orice metodă prin care parte din Transilvania să fie dată Ungariei, iar guvernanții noștri dorm (că Bucureștiul e departe de Târgu Mureș și nici autostrăzi nu prea sunt).
În ianuarie sărbătotim 100 de ani de la Marea Unire dar și ungurii își aduc aminte cu tristețe de Tratatul de la Trianon care nouă ne-a dat Transilvania, iar lor le-a luat mai mult de jumătate din teritoriu. Noi ne dorim să rămânem uniți, ei vor să cucerească.
La București vorbim discuții, ne lamentăm în legătură cu ce e sau nu corect politic, pe când alții fac planuri să ne fure țara. Facem planuri pentru serbările de 1 Decembrie. E bine că facem și asta, dar să nu scoatem toți soldații la defilare, să mai păstrăm câteva divizii și în cazarme gata de luptă.
Autor: Alexandru David