De unde apare informația pe internet? Exact, cineva o pune acolo. Este chiar mai mult decât atât, 90% dintre oameni, întrebați ce este internetul nu știu ce să spună sau dau răspunsuri tâmpite. Internetul este o rețea de calculatoare, care calculatoare aparțin unor oameni – și oamenii ăștia stochează pe calculatoarele lor ce informație vor ei.
Google? Google este program care scotocește prin calculatoarele astea și produce o listă de răspunsuri în baza a ceea ce găsește stocat acolo. Chiar mai mult, programul ăsta este comercial, este o chestie care produce bani – și asta are influență asupra răspunsurilor afișate. Pe scurt: niște băieți îți oferă niște răspunsuri la întrebări având în spate o filosofie mercantilă. Te mai crezi așa deștept că poți folosi Google?
Facebook? Ați citit vreodată termenii și condițiile cap coadă? Pun pariu că ați marcat căsuța ”Sunt de acord” și v-ați bucurat. Fotografiile postate pe Facebook? E ca și cum le-ați pune pe calculatorul unei firme – ”Ia frate pozele mele, faci ce vrei cu ele!” Aaa! Le-ai șters de pe Facebook? Pe cât facem pariu că nu s-au șters și că sunt în continuare păstrate pe un calculator la mama dracului?
SMS-urile voastre intime? V-ați interesat vreodată care sunt prevederile legale și câtă vreme sunt păstrate în calculatoarele firmelor de telefonie mobilă? Știți cine și în ce condiții are dreptul legal să le citească?
Libertate și dreptul la viață privată, facem ce vrem că suntem deștepți, avem Google la două clickuri distanță. Dacă nu este calculatorul tău, atunci informația stocată pe el nu îți mai aparține. Iar ”rectorul ăla de la Cluj” este unul dintre cei mai calificați istorici din România de azi. Caută o carte scrisă de el și citește-o.
Sursa: Kishinov.eu