Moto:” Niciodată să nu te bucuri când SUA își retrage trupele de undeva: întreabă-te unde le va reloca.”
Retrageri și demisii
Acum câteva zile Trump a anunțat pe Twitter că SUA a învins în lupta împotriva ISIS așa că își va retrage trupele din Siria. Pentru unii, Trump și-a pierdut mințile (dacă e cineva care să creadă că ar avea așa ceva) dar nu știu dacă spun asta pentru că își retrage trupele din Siria sau pentru că a anunțat decizia pe twitter. Ce important a devenit internetul! La noi sunt anunțate pe twitter sau Facebook demisiile, arestările, numirile în guvern, sau rezultatele alegerilor prezidențiale. Dar noi suntem mici, noi nu începem și nu încheiem războaie, noi doar participăm la ele, alții decid când și unde.
Anunțul lui Trump, considerat chiar la el în țară, dă către o aproape jumătate din țară drept cel mai iresponsabil președinte ever, nu a rămas fără urmări. Până acum trei oficiali SUA și-au prezentat demisiile ca urmare a acestui anunț. Este vorba de Șeful Pentagonului, James Mattis, Tom Shannon, subsecretar de Stat pentru Afaceri Politice și Emisarul SUA pentru coaliția internaţională antijihadistă Brett McGurk.
În aceeaşi zi în care liderul de la Casa Albă a informat Pentagonul despre decizia sa de a retrage trupele americane din Siria, Donald Trump a luat și decizia de a retrage un număr „important” de trupe din Afganistan. Practic SUA își înjumătățește prezența în Afganistan, de la 14000 la 7000 de militari.
Presa încearcă să explice, având diferite surse, atât decizia cât și de ce a decis Trump să ia aceste măsuri brusc fără alte pregătiri, în pași atât de bruști. Unii spun că ”retragerea este o promisiune făcută de Trump în campanie. În aprilie a fost convins să o amâne, dar de această dată preşedintele Turciei i-a oferit pretextul perfect. Turcia vrea să lanseze o ofensivă împotriva kurzilor susţinuţi şi înarmaţi de Statele Unite pentru a lupta cu ISIS. Asta făcea să apară riscul unor incidente între soldaţii americani şi turci, care sunt aliaţi în NATO.”
Presa turcă anunță că între Trump și Erdogan a avut loc o discuție telefonică în care Erdogan i-a spus lui Trump că organizaţia teroristă Statul Islamic a fost învinsă și i s-a plâns că sprijinul oferit de SUA kurzilor din cadrul Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG) subminează securitatea Turciei, la care Trump i-a spus: ”Știi ceva? ESTE A VOASTRĂ! PLEC!
De reținut expresia, ESTE A VOASTRĂ. La modul cel mai clar, Trump nu își retrage trupele pentru că a învins în lupta împotriva ISIS care între noi fie spus, este copilul CIA, ci PREDĂ SIRIA, ca pe o marfă, TURCIEI, LUI ERDOGAN PERSONAL. Asta a făcut Trump, oricât ar încerca el să coase cu ață albă decizia sa fluturând drapelul grijii față de tinerii americani.
Ei bine, o parte din presa americană, în special opozanții lui Trump fac scandal, blamând însă doar faptul că procesul retragerii este brusc. Că lupta împotriva ISIS este victorioasă sau nu, nu mai interesează pe nimeni. Îmi amintesc cum a fost cu retragerea trupelor din Irak și cât de mândru era Barack Obama când a anunțat că misiunea militară a SUA s-a încheiat victorioasă. A fost atât de încheiată și victorioasă încât și acuma Bagdadul colcăie de bocanci made în SUA. La fel a declarat și Trump acuma, că lupta împotriva ISIS a triumfat, că SUA nu mai are ce face, ISIS nu mai există. Dar dacă este așa, de ce îi cere lui Erdogan să nu renunțe la lupta împotriva ISIS când îl întreabă : „Atunci o să eliminaţi ce a rămas din elementele Daesh (Statul Islamic) dacă noi ne retragem din Siria ?”. Realizați că de fapt totul e o minciună și că de fapt practic Trump își retrage trupele pentru a-i da mână liberă lui Erdogan în Siria? Cui? Lui Erdogan pe care întreaga ”lume civilizată” îl consideră satrapul actualelor timpuri, Sadam Hussein, Stalin, al secolului 21. Cine face asta? Donald Trump președintele polițistului planetar, SUA.
Soarta kurzilor pe mâna turcilor
Știți însă ce e cel mai condamnabil aici ? CRIMINAL EFECTIV, ÎN CEL MAI PUR SENS ESTE CE FACE TRUMP CU KURZII DE CARE S-A FOLOSIT ȘI ÎN IRAK ȘI ÎN SIRIA. Trump pleacă din Siria pentru că Erdogan vrea să îi bombardeze pe kurzi, foștii aliați ai SUA, cei care și-au pus viețile și speranțele în mâinile SUA luptând, culmea, cu forțe înarmate tot de SUA, pe care trupele americane doar se făceau că le atacă, trimițând însă în linia întâi pe post de carne de tun, bieții kurzi. Trump, SUA își trădează și sacrifică proprii aliați, de dragul unor înțelegeri între doi dictatori. Aviz amatorilor, aviz liderilor țărilor europene care consideră SUA un aliat de nădejde, un partener strategic, atât de strategic încât te lasă cu curul în baltă când ai mai mare nevoie de el. Când eu spuneam acum câțiva ani că scutul de la Deveselu, înainte de a încerca să ne apere de cineva va fi un obiectiv strategic al dușmanilor SUA, lumea spunea că vorbesc prostii. Acum 10 zile a spus-o un oficial militar rus și lingăii de serviciu ai partenerului strategic au sărit în sus, că Rusia ne amenință. Nu Rusia ne amenință, noi de batem cuie în talpă acționând în interesul altui stat. IATĂ CE PĂȚESC KURZII ACUMA, DUPĂ 20 DE ANI DE SPRIJIN ACORDAT SUA, SUNT DAȚI PE MÂNA TURCILOR, CEI MAI MARI DUȘMANI AI LOR. SUA își retrage trupele din Siria pentru ca Turcia să îi poată bombarda pe kurzi. Acesta este cel mai simplu și crud adevăr.
Puțină istorie
Cine crede însă că aici se termină povestea acestei retrageri, se înșeală. Adevăratele întrebări și consecințe abia de aici încolo se pun. Întrebarea esențială este CE OFERĂ ERDOGAN ÎN SCHIMBUL ACCESULUI LIBER LA KURZI. Această întrebare nu o pune nimeni, nu o spune nici Trump, nici Erdogan și nu se întreabă nici generalii demisionari iar la noi în țară, marii analiști politico-strategici nu abordează nici măcar subiectul retragerii trupelor, pe ei îi interesează dacă iese Elena Udrea din pușcărie până la Crăciun. Oare de ce nu se întreabă nimeni nimic? Oare de ce nu se întreabă nimeni de ce Trump, care este un instrument al marilor afaceriști americani adică cei care produc și comercializează armament, lovește în interesele acestora? Ce va urma, îi lasă pe bieții oameni pe drumuri? Eu zic că nu. Dacă ne uităm un pic pe cartea de istorie a războaielor și conflictelor SUA- care între noi fie spus este mai mare decât istoria politică a SUA- constatăm că niciodată SUA nu a încheiat un conflict undeva fără să înceapă altul. Că a fost vorba de Corea –Vietnam- Irak –Bosnia-Afganistan- Siria, (ca să pomenesc numai ce este mai cunoscut ) strategia a fost aceeași. Niciodată militarii americani nu au avut timp să se plictisească, au luat poate un concediu de câteva luni cel mult, au schimbat mediul, părul, dar nu năravul. Întrebare de baraj: care, unde va fi viitorul conflict, dar mai ales, ce amestec ar avea Erdogan aici ?
Eu nu știu, dar îmi amintesc că acum ceva timp ziarele românești erau în extaz, politicienii aplaudau la știrea că SUA vrea să își trimită o navă de război în Marea Neagră, pentru a ”urmări cu atenție” conflictul ruso-ucranian. SUA informase Turcia că urma să își trimită o navă militară în Marea Neagră, pentru că conform tratatului de la Montreux, cum am mai spus, Turcia supraveghează ca nici o navă militară de mare tonaj aparținând unei țări neriverane să nu treacă prin Bosfor. Pe data de 06.12.2018, ieșise în presă un comunicat al Departamentului de Stat al SUA care spunea că : “Statele Unite îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Montreux. Cu toate acestea, nu vom comenta despre natura corespondenţei noastre diplomatice cu guvernul turc.” Deci SUA nu comenta, sau pe românește, NU DĂDEA EXPLICAȚII ORICUI, cu privire la relațiilor cu Turcii. Ei bine, se pare că în urma negocierilor purtate în condițiile anunțate de Departamentul de stat, adică fără să dea socoteală nimănui, s-a căzut la un acord: Turcia primește acces la kurzi, SUA primește acces la Marea Neagră.
Bineînțeles că nimeni nu va întreba și nici nu va comenta acest subiect, pentru că nu face bine la ten, dar rețineți că armata americană nu va șoma, indiferent unde se închide un conflict, pentru că marii dealeri de armament americani au copii cu nevoi imense.
https://www.cotidianul.ro/administratia-trump-confruntata-cu-o-noua-demisie/
Autor: Marin A. Neacșu
Sursa: În cuiul cătării