Ziarul Catholic Herald relatează despre un studiu britanic recent care demonstrează că rata sarcinilor la adolescente scade odată cu reducerea finanţării publice a educaţiei sexuale contraceptive.
Acest tip de educaţie, făcut în şcolile publice cu fonduri de la bugetul de stat, a fost o măsură pe care liberalii din guvernele britanice succesive au aplicat-o consecvent timp de decenii la rând, din anii 1970 şi până în anii 2000.
În anii 2000, criza financiară a determinat unele reduceri bugetare – inclusiv pe această linie – ceea ce a atras critica liberalilor şi laudele creştinilor. Rezultatele tăierilor de buget pe această linie au fost însă surprinzătoare şi le-au dat dreptate celor din urmă. Biroul Britanic de Statistică Naţională a raportat recent că naşterile la adolescente au scăzut cu 8,7% în ultimul an. În 2014, incidenţa acestora scăzuse deja cu 10% faţă de anul anterior. Cu toate acestea, legea britanică menţionează în continuare ca obligatorie educaţia sexuală bazată pe contracepţie în toate liceele publice („Children and Social Work Act”, 2017).
Decenii de experienţă britanică: Multă educaţie sexuală şi contracepţie la adolescenţi = Multe sarcini la adolescente + multe BTS-uri
Studiul menţionat, The effect of spending cuts on teen pregnancy („Efectul reducerii cheltuielilor aferente sarcinii la adolescenţă”), publicat în revista de specialitate Journal of Health Economics, a analizat date din Anglia înainte şi după reducerea cheltuielilor alocate pentru educaţia sexuală bazată pe contracepţie.
Cercetătorii David Paton de la Facultatea de Studii Economice a Universităţii din Nottingham şi Liam Wright de la Facultatea de Administraţie şi Cercetare în Sănătatea Publică a Universităţii din Sheffield şi-au propus să „examineze impactul reducerii cheltuielilor locale pe un anumit segment al sănătăţii publice: [acela care avea ca scop] reducerea ratelor de sarcină la adolescente”.
În mod paradoxal şi contrar prezicerilor liberalilor, autorii au descoperit că renunţarea la educaţia sexuală bazată pe metode contraceptive în şcoli a condus la o reducere a incidenţei sarcinilor la adolescente.
Echipa de cercetare a lui Paton şi Wright a studiat statistici de la 149 de municipalităţi din perioada 2009-2014. Au aflat că, după tăierea fondurilor pentru educaţie sexuală, între 2008 şi 2013, rata sarcinilor la adolescente a scăzut cu 42,6%.
Practic, după retragerea finanţării de la bugetul de stat pentru educaţia sexuală, sarcinile la adolescente au scăzut până la cel mai mic nivel înregistrat din 1969 încoace. Iar rata cea mai scăzută s-a înregistrat acolo unde bugetul pentru educaţia sexuală a fost redus cel mai mult.
Liberalii afirmaseră timp de decenii că numărul sarcinilor nedorite ar scădea numai dacă guvernul ar aloca tot mai multe fonduri pentru instruirea în şcoli cu privire la „sexul protejat” şi pentru distribuirea gratuită de contraceptive adolescentelor. Dar, în 1999, după decenii de aplicare a acestor politici publice, Anglia a atins una din cele mai înalte rate de sarcină la adolescente din Europa.
Studiul făcut de Paton şi Wtright arată că respectivele programe guvernamentale au condus de fapt la creşterea incidenţei sarcinii la adolescente şi implicit la creşterea ratei avortului în rândul mamelor necăsătorite aflate la vârsta adolescenţei.
Studiul concluzionează:
Cheltuielile pentru proiecte legate de sarcina la adolescenţă pot fi chiar contraproductive. Contracepţia reduce riscul de sarcină în cazul actelor sexuale, dar creşte probabilitatea ca adolescenţii care au acces facil la ea să-şi înceapă viaţa sexuală (mai devreme – n.red.) sau să facă sex mai des.
Un alt studiu, realizat în 2009 de Teenage Pregnancy Unit, departament guvernamental britanic, ajunge la concluzii similare. Iar un studiu Cochrane din 2016 demonstrează că educaţia pentru „sex protejat” realizată cu bani de la buget nu are „nici un efect vizibil” în sensul reducerii numărului de sarcini la adolescente.
Experienţa americană: Mai multă educaţie contraceptivă = Mai multe avorturi
Scott Phelps, de la programul Abstinence and Marriage Education Partnership (Parteneriat de Educaţie pentru Abstinenţă şi Căsătorie), a declarat pentru LifeSiteNews că aceste concluzii nu sunt o surpriză pentru militanţii pro-viaţă şi pro-familie:
Programele de educaţie sexuală nu fac decât să normativizeze activitatea sexuală în rândul adolescenţilor şi tinerilor tinerilor adulţi. Acestea nici măcar în trecere nu menţionează opţiunea de abstinenţă până la căsătorie. În consecinţă, nu fac decât să crească riscul de apariţie a sarcinii la adolescentele necăstorite, cum de altfel s-a întâmplat şi în SUA.
De exemplu, filiala Planned Parenthood din regiunea Great Northwest (Planned Parenthood este cel mai mare lanţ de clinici de avort din SUA – n. red.) a primit 4 milioane de dolari de la Administraţia Obama pentru educaţie sexuală. Potrivit unui raport lansat chiar de administraţia Obama, femeile incluse în acest program au înregistrat o incidenţă mai mare de sarcini nedorite decât femeile incluse într-un program alternativ.
Adică au fost alocaţi 4 milioane de dolari din banii publici pentru educaţia sexuală contraceptivă a adolescentelor, iar rata de sarcini la adolescente a crescut chiar în rândul tinerelor încadrate în acest program.
Unii comentatori conservatori se tem că educaţia sexuală contraceptivă promovată în şcolile publice creşte traficul de fiinţe umane, gradul de exploatare sexuală a minorilor şi incidenţa abuzurilor.
Norman Wells de la organizaţia britanică Family Education Trust a avertizat:
Un studiu sistematic al cazurilor recente arată că deficienţele fundamentale în atitudinea profesioniştilor faţă de activitatea sexuală a minorilor a contribuit direct la exploatarea şi abuzarea acestora.
Traducerea: Maria Juravle
Sursa: Stiri pentru viata