În urmă cu câteva zile, a izbucnit un uriaș scandal, al cărui semnal a fost tras de o anchetă declanșată de procurori în legătură cu mega-afacerea testerelor achiziționate de statul român. Așa zisa licitație fost câștigată de o societate comercială agreată de Arafat din motive pe care le putem bănui și care a venit cu un preț, pe care-l plătește contribuabilul român, mult mai mare decât prețul de piață. Sunt tare curios la ce concluzii vor ajunge procurorii și dacă nu cumva se va pune capacul și peste această investigație, ale cărei fire duc direct la Arafat. Dar este doar una dintre licitațiile trucate organizate în vremuri de pandemie de uluitorul personaj, care, simultan, se află atât la comanda Fundației SMURD, cât și la comanda situațiilor de urgență din Ministerul de Interne. Poate că lucrurile nu ar fi ajuns chiar atât de grave dacă, așa cum în mod corect a sesizat doctor Alexandru Rafila, Raed Arafat nu s-ar fi substituit și unora dintre atribuțiile importante ale Ministerului Sănătății. La capătul acestei operațiuni de canibalizare, putem să-i spunem căpușare, sunt bani mulți, sume uriașe, pe care statul român le-a aruncat pe fereastră, intenția oficială fiind însă cea de a combate pandemia și de a proteja starea de sănătate a populației. Prin urmare, deconectarea lui Arafat de la comenzile exercitate în interiorul Ministerului Sănătății vizează în mod explicit acest aspect. Rămâne de văzut dacă Rafila va reuși. Pentru că, până acum, și-au rupt dinții în Arafat, rând pe rând, președintele Traian Băsescu, președintele Klaus Iohannis și un fost ministru de Interne, Marcel Vela.
Ați aflat cei mai mulți dintre dvs., pur și simplu urmărind emisiunile de știri, cum au căzut avioane aiurea aparținând rețelei SMURD. Avioane nedotate cu cele necesare sau care s-au ridicat de la sol fără autorizații de survol. Ați văzit cum au căzut elicoptere SMURD, cum au luat foc sau au rămas în pană ambulanțe sau cum s-au defectat TIR-uri ATI producătoare de oxigen și cum, în urma tuturor acestor „accidente”, au murit de-a lungul ultimilor ani un număr neobișnuit de mare de români. De fiecare dată, Raed Arafat, atunci când a venit la fața locului, a ridicat din umeri și a declarat senin că urmează să aibă loc o anchetă, pentru a se stabili care sunt cauzele. Și încă lucrurile nu au fost elucidate. Atâta doar că, pe parcursul acestor anchete, Raed Arafat a continuat să fie la butoane în conducerea Ministerului de Interne.
Să luăm doar cazul TIR-urilor ATI destinate producerii de oxigen pentru pacienții Covid și să vedem ce se ascunde în spatele acestor tragedii. În primul rând, este relevant faptul că Raed Arafat, chiar și atunci când a fost prezent la fața locului, cum s-a întâmplat în tragedia de la spitalul Victor Babeș, a omis să comunice opiniei publice o informație elementară. Și anume că, în spatele achiziției acestor TIR-uri, se află el însuși, prin intermediul Fundației SMURD, care a ajuns să canibalizeze practic aproape toate licitațiile de aparatură din domeniul sănătății de urgență. Oare de ce nu a spus nimic? Ce trebuie să cerceteze și nu cercetează de atâta timp procurorii? În primul și în primul rând, firește, de ce TIR-ul producător de oxigen s-a defectat. De ce defecțiunea nu a fost depistată instantaneu. De ce nu a fost remediată urgent, astfel încât pacienții să nu moară lipsiți fiind de oxigen. În al doilea rând, tot firesc, ei trebuiau să afle cine s-a ocupat de achiziționarea TIR-urilor ATI și cine avea obligația supravegherii tehnice a acestora, respectiv a asigurării service-ului. Ar fi aflat cu certitudine, uitându-se în câteva hârtii, că achiziționarea acestora este rezultatul unei licitații organizate de Fundația SMURD în beneficiul sistemului de urgențe și că la ambele capete există o singură persoană de decizie, care este Raed Arafat. Ar fi trebuit procurorii să compare prețul de achiziție al acestor TIR-uri ATI cu prețurile de pe piață. Și ar fi constatat cu ușurință, în doar câteva ore sau hai să spunem în doar câteva zile că, la fel ca în cazul testerelor, prețul de achiziție este mai mare decât prețul de piață. De aici concluzia este simplă. Licitația, în urma căreia a câștigat o firmă turcească, care produce asemenea TIR-uri, a fost trucată. Iar pasul final pe care trebuie să-l facă orice anchetator responsabil este să vadă în folosul cui a fost trucată licitația. Pentru răspunsul la această întrebare este obligatoriu să ia urma banilor. Și închei această paranteză exprimându-mi încă o dată uimirea că o fundație cum este SMURD, înființată în urmă cu mai mulți ani la Târgu Mureș și cu un capital de sub 200.000 de RON, a ajuns, iată, să bată toate recordurile și să învârtă pe degete miliarde de euro și, mai mult decât atât, să poată înființa, conform propriului statut, societăți comerciale.
Toate marile operațiuni frauduloase nu numai din ultimii 30 de ani, ci dintotdeauna, s-au făcut pe bani publici. Și acum se întâmplă la fel. A ieșit la iveală de pildă că fostul ministru Marcel Boloș i-a achitat din banii noștri lui Arafat, conform ziarului Național, facturi cumulate de 682 de milioane de euro. Și acesta a fost doar începutul. Lovitura dată în primul val de achiziții de la debutul pandemiei.
Dar licitațiile pentru achiziționarea salvărilor SMURD? Pe acestea le-a cercetat cineva? Iată o întrebare care poate pune la grea încercare sistemul. Și când spun sistemul, mă refer nu numai la procuratură, nu numai la SRI – căci într-o asemenea perioadă periclitarea stării de sănătate a populației poate reprezenta și reprezintă o provocare de siguranță națioală – ci și guvernul pe care îl vom avea începând de joi. Ca să nu mai vorbim despre Parlament, unde Marcel Ciolacu, în calitate de președinte nou ales al Camerei Deputaților, s-a angajat rituos că Legislativul va verifica în mod constant modul în care se desfășoară „buna guvernare”.
Nu-mi pot imagina că pe doctor Alexandru Rafila l-a luat gura pe dinainte. Și că a vorbit despre necesara amputare a tentaculelor înfipte de Raed Arafat în sistemul de sănătate gestionat de ministerul de resort. Presupun că avem de-a face, în fine, cu o decizie politică. Sunt curios cu ce consecințe. Serviciul de Informații Externe, care este acuzat, mai pe față sau mai discret, că s-ar afla în spatele lui Raed Arafat, este și el confruntat cu o mare provocare. Va trebui să monitorizeze modul în care grupuri nelegitime de interese din exteriorul țării, implicate în achizițiile făcute de Arafat, vor face presiuni asupra autorităților unor state, pentru ca acestea să intervină și să-l protejeze pe tăticul Fundației SMURD și pe secretarul de stat de la Interne, care, până una alta, a fost stăpânul inelelor și a păstorit, cu consecințele pe care le vedem, întreg sistemul de urgențe din România. Poate că, la capătul acestor demersuri, vom afla și ce anume l-a determinat pe Klaus Iohannis, care tace și nu prea face, să-i ceară lui Ludovic Orban, atunci când acesta era premier, să-l dea afară pe Arafat.
Autor: Sorin Roșca Stănescu
Sursa: corectnews.com