Site icon gandeste.org

Sorin Roșca Stănescu: „Există în mod clar o schismă în interiorul PNL.”

Când doi se ceartă, al treilea câștigă. Pentru unii, această formulă este catastrofală. Generatoare de eșec. Și vom vedea cine sunt acești unii. Pentru alții, aceeași formulă, aplicată tot în politică, poate deveni magică. Ne poate pune toți sacii în căruță. Cine sunt unii și cine sunt alții, atunci când ne referim la negocierile care au loc și mai urmează zile bune de acum încolo să aibă loc, pentru formarea unei majorități și a unui nou Guvern al României? Al României, oare?

Există în mod clar o schismă în interiorul PNL. Atât la bază cât și la vârf. Talibanii liberali sau așa-zis liberali, altoiți până în măduva oaselor cu pedeliști, joacă în acest moment în echipa lui Klaus Iohannis. Pentru ei, PSD este „ciuma roșie”. Un partid care ar trebui eliminat de pe scena politică. Dar ce să vezi? Tocmai a câștigat alegerile. Cealaltă tabără este a liberalilor moderați. Rezervați în raport cu excesele lui Klaus Iohannis. Ludovic Orban a fost literalmente strivit între cele două grupări. Ar vrea, dar nu mai poate să sară dintr-o barcă în alta. Din războiul celor două facțiuni, partenerii și adversarii nu au decât de câștigat.

Dacă în interiorul PNL e zarvă mare, așa-zișii aliați de Dreapta ai acestui partid pot câștiga puncte semnificative la negocieri. Cu cât PNL e mai fragil, cu atât pot ridica USR și UDMR pretenții mai mari. Ceea ce se și întâmplă. De aceea nu s-au înțeles la Vila Lac 2. Pentru că USR și UDMR nu sunt de acord ca PNL să ia tot potul. Adică cele două bomboane de pe coliva noi puteri. Poziția de premier și poziția de președinte al Camerei Deputațlor. Iar măcelul abia începe. Înainte de a instala un Guvern, cele trei partide, păstorite și îndrumate atent de Klaus Iohannis, mai trebuie să împartă mult cașcaval. Mai întâi în Parlament. Să-și împartă șefia Comisiilor. Puderia de funcții din legislativ. Care fiecare în parte conferă autoritate și putere. Abia după această operație putem vorbi eventual de instalarea unui Guvern al Dreptei.

Formula „când doi se ceartă al treilea câștigă” se aplică însă și în raport cu opoziția. Opoziția se pare că este alcătuită din PSD, care a câștigat alegerile, și AUR, care este adevărata vedetă a parlamentarelor. Cea mai râvnită mireasă politică a momentului. Când cele trei partide nu se înțeleg și se ceară, s-ar putea ca din joben să iasă un cu totul alt Guvern decât cel gândit de Klaus Iohannis. Vorba lui Marcel Ciolacu. Dar și vorba lui George Simion, care anunță că este curtat de toate partidele, dar că nu bate pama cu niciunul.

Pentru funcția de premier, se bat în acest moment, cu șanse considerabil de mari, Forin Cîțu, desemnat de PNL și teoretic binecuvântat de Klaus Iohannis, și Dacian Cioloș, susținut de USR. Dar vine din urmă năprasnic și Ludovic Orban, care tocmai a demisionat. În politică, răzgândirea se practică la greu. Cu șanse mai mici, dar totuși cu șanse, ar mai fi profesorul Rafila, dar și Călin Georgescu, susținut de AUR. Nici măciuca lui Iohannis nu stă degeaba. În așteptarea bătăliei finale, când îi va lua pe toți de beregată, generalul Nicolae Ciucă, numit interimar, mătură prin Palatul Victoria cu oamenii șefului său de partid, Ludovic Orban. Și Ciucă s-ar putea să fie unul dintre cei care profită de pe urma gâlcevei.

Când doi se ceartă, al treilea câștigă. Când forțele interne din România se înverșunează atât de mult unele împotriva altora, au de câștigat indiscutabil forțele externe. Cu cât va fi mai mult frăgezită România, cu atât mai libere de exploatat vor fi pădurile, gazele de șist, gazele din Marea Neagră, petrolul, forța de muncă ș.a.m.d. Înainte de a ne transforma alții în colonie, noi înșine facem tot posibilul pentru a dobândi acest statut. Și nu mai știm unde să ne ploconim mai repede pentru a ne reclama confrații. La Washington? La Berlin? La Paris? La Viena? La Haga? Sau la Moscova?

Niciodată nu ar trebui să uităm. Când doi se ceartă și există și un al treilea, acesta câștigă. Iar al treilea, conform demonstrației de mai sus, există. În fiecare scenariu.

Autor: Sorin Roșca Stănescu

Sursa: corectnews.com

 

Exit mobile version