Generalul cu 4 stele Nicolae Ciucă, încă președinte al Partidului Național Liberal, a fost făcut sandviș între cei care reprezintă opoziția din interior, în frunte cu Rareș Bogdan, și PSD. Totul din cauza planurilor premierului Marcel Ciolacu. Pe care mulți liberali le socotesc periculoase, în special pentru protejarea propriului bazin electoral. Scandalul a detonat printr-un interviu acordat de Marcel Ciolacu lui Ion Cristoiu. Și nu mai poate fi oprit!
Să nu fim naivi. Să nu ne imaginăm cumva că cei doi oameni politici și echipele acestora sunt cu adevărat preocupați de viitorul României. De modul în care ar putea fi restabilit, fără dureri cumplite, suportate de populație, un echilibru între veniturile și cheltuielile statului. Acest echilibru a fost rupt sub cele trei guvernări, două Orban și una Cîțu, gestionate de coaliția PNL-USR-UDMR și, ca de fiecare dată, totul a pornit de la bani. Iar acum starea țării se împiedică tot în bani.
Cele trei guverne au făcut datorii uriașe, iresponsabile, neexplicate și cu dobânzi, probabil pe sprânceană, pe care le va plăti, dacă le va mai plăti, următoarea generație. Este vorba de zeci de miliarde de euro. Pentru care cele trei guverne pe care le-am pomenit și cu atât mai puțin liderii coaliției au refuzat să dea vreo socoteală. Chiar dacă au fost somați, în mod insistent, atât de opinia publică cât și de opoziția de atunci, cel mai important partid de opoziție fiind PSD. Miniștrii finanțelor și apoi cei doi premieri au refuzat cu obstinație să se prezinte în Parlament și să explice de ce au angajat asemenea împrumuturi, de ce la dobânzi atât de mari și unde s-au dus banii. Acum, pentru respectivele împrumuturi plătim 6 miliarde de euro pe an, doar dobânzi. Adică de două ori fondul de pensii. În respectivele mandate nu au crescut nici salariile nici pensiile. PSD, în opoziție fiind, s-a mărginit să critice puterea la televizor dar nu a forțat în niciun fel lucrurile în sensul unor acțiuni mai ferme, cum ar fi de pildă greva parlamentară. Și ce a urmat? S-a format o nouă alianță prin excluderea USR, care între altele se face responsabil și de angajamentele iresponsabile legate de PNRR, o coaliție între PSD, PNL și UDMR, premier fiind generalul cu 4 stele Nicolae Ciucă. Ei bine, nici această nouă coaliție nu a lămurit lucrurile. Unde s-au dus banii? Misterul este total! Chiar dacă unii dintre noi avem și formulăm uneori o serie de bănuieli, legate de procedeul românesc ”parandărăt”. Se face rotativa. Vine Marcel Ciolacu premier. Instalează la portofoliul finanțelor un ministru PSD. Iar misterul miliardelor tot nu este lămurit. Banii românilor s-au dus parcă în Triunghiul Bermudelor. La fel cum nu a fost lămurit nici modul în care am plătit miliarde de euro pentru vaccinuri aruncate, în final, la canal. A fost și acolo ”parandărăt”? Iar alte miliarde s-au dus pe malul Potomacului pentru armament sofisticat pe care complexul militar american nu ni l-a livrat nici până azi. Sunt încă foarte multe necunoscute în joc, pe care nu am spațiul necesar pentru a le dezvolta acum și aici.
Dar la ce spectacol asistăm? Marcel Ciolacu a schițat o reformă a sistemului administrativ și financiar care însă nu rezolvă nici necunoscutele de mai sus și nici problemele cu care se confruntă România. Liberalii, în goana lor după recuperarea electoratului pierdut, contestă cele mai multe prevederi ale acestei reforme, punându-se de-a curmezișul. Generalul cu 4 stele Nicolae Ciucă face eforturi pentru a calma lucrurile și ajunge, astfel, așa cum am consemnat mai sus, prins într-o veritabilă menghină politică. Dar tot într-o menghină politică e prins și devine captiv și Marcel Ciolacu.
Ieșirea din această situație, singura posibilă, în cazul în care se renunță la ambiguitate, la duplicitate și la perpetuarea crizei, este ruperea coaliției. Fix ceea ce vrea tabăra liberală, care-i face opoziție liderului liberal. Această tabără liberală se pupă în mod straniu cu premierul Marcel Ciolacu. Care și el ar dori pe ascuns abandonarea propriului program care pe zi ce trece se dovedește a avea tot mai multe capcane, renunțarea la coaliție și fie elaborarea unui nou proiect prin care să fie cu adevărat luat taurul de coarne, fie alegeri anticipate.
Pentru PSD, alegerile anticipate în acest moment vin mănușă. Pentru că socialiștii ar putea proiecta întreaga răspundere pe umerii PNL, iar PNL nu ar avea spațiul și timpul necesar pentru a-și reface electoratul. Atâta doar că pentru declanșarea anticipatelor, în absența unei majorități în jurul PSD, actorul principal este Klaus Iohannis. Care tocmai a coborât senin din munți.
Autor: Sorin Roşca Stănescu
Sursa: corectnews.com