Site icon gandeste.org

Sorin Roșca Stănescu: „CCR, dinamitat de Scântei?”

Sunt toate șansele ca răspunsul la această întrebare să fie afirmativ. Zilele trecute, Iulia Scântei, din ditamai poziția de președinte al Comisiei juridice a Senatului României, s-a pronunțat în favoarea recentului abuz al Curții de Justiție a Uniunii Europene, care solicită cu pumnul în masă ca deciziile CCR să nu fie obligatorii pentru judecători și procurori. Cu alte cuvinte, Constituția acestei țări ar urma să fie aruncată la gunoi. Simpla afirmație de acest fel a unui senator PNL, care conduce una dintre cele mai importate comisii din Parlamentul României, este explozivă. Și ar trebui să stârnească o adevărată furtună în partid. Numai că lucrurile nu se opresc aici. Sunt mult mai grave. Iulia Scântei ar urma să devină – ce credeți? – ditamai judecătorul CCR.

Ei bine, iată, trăim ca să o vedem și pe asta. O persoană, puțin contează pentru moment cine este ea, dă de pământ cu o instituție fundamentală a statului român. Și începe demersurile pentru a o desființa. În același timp, fix persoana respectivă transpiră, ajutată de un întreg partid aflat la putere, pentru a deveni un membru de vârf al instituției care urmează să fie dinamitată. De astă dată din interior. Să descălcim această mizerie.

Cum arătam mai sus, Iulia Scântei, senatoare de Iași, nu este o persoană oarecare. A deținut importante poziții în statul român. Atât de importante, încât și-a putut permite ca, de nu mai puțin de e nouă ori, să pătrundă ilegal în arhiva SIPA, care ascunde multe secrete legate de biografiile unor persoane importante din statul român, în special judecători și procurori. De-a lungul carierei sale, a obținut venituri însemnate, în special în urma unor contracte cu statul, pe care le-a realizat în calitate de notar, venituri pe care de-a lungul timpului ar fi trebuit să le consemneze în declarațiile sale de avere. Nu a făcut-o și probele în acest sens sunt pe masă, furnizate recent de jurnalistul de investigație Iosefina Pascal. Prin urmare, din această perspectivă, doamna Iulia Scântei, șefă a Comisiei juridice a Senatului României, este expusă și probabil va fi expusă mai întâi unei anchete ANI – în caz că instituția se mișcă – și apoi unei anchete penale. Și aici survine  o primă întrebare extrem de importantă. Cum este posibil ca o persoană, care este înalt demnitar al statului și care deține o poziție atât de importantă în Senatul României, să fie atât de vulnerabilă din punct de vedere legal? Poate că nu știe suficientă carte. Dar asta nu justifică faptul că nu și-a completat în mod corect declarațiile de avere și că, de-a lungul anilor, și-a ascuns venituri importante.

A doua întrebare este însă de natură morală. Ține de etica unor persoane și de etica unui partid politic. Ce a făcut de fapt doamna Iulia Scântei în raport cu Curtea Constituțională a României? A sărit ca arsă, pentru a da apă la moară USR, un partid neomarxist, care, la rândul său, a dat apă la moară unui abuz săvârșit de o instituție a Uniunii Europene și care, dacă ar fi materializat, ar face inoperantă Legea Fundamentală a statului. Ei bine, am toate motivele să susțin că Iulia Scântei nu a procedat în acest sens în mod întâmplător.

În prezent, pentru locurile vacante de la Curtea Constituțională, se bat două partide aflate la putere, PSD și PNL. Fiecare având propriul candidat. PSD îl propune pe Robert Cazanciuc, iar PNL – pe cine credeți? Taman pe Iulia Scântei. Cine va fi ales, asta depinde de voturile din Parlament. În mod normal, câștigă PSD. În paranteză vreau să vă asigur că domnul Robert Cazanciuc nu este feblețea mea. Dincolo de aceasă paranteză, fac însă un calcul aritmetic. Dacă, la acest capitol, PNL se aliază cu USR, atunci Iulia Scântei va fi introdusă pe post de dinamită chiar în interiorul instituției pe care, împreună cu USR, se străduiește să o desființeze. E scandalos și extrem de grav în același timp.

Autor: Sorin Roșca Stănescu

Sursa: corectnews.com

Exit mobile version