Site icon gandeste.org

Solutii pe termen scurt

Unul dintre argumentele forte ale sustinatorilor masurilor initiate de Traian Basescu este ca Romania are nevoie ca de aer de urmatoarea transa de la FMI, iar unica solutie pentru obtinerea finantarii este o reducere drastica a salariilor si pensiilor. Orice solutie alternativa este prezentata drept ineficienta sau nu indeajuns de rapida. La fel ca si majoritatea “argumentelor” utilizate de echipa de propaganda pro-basesciana, aceste asertiuni nu au nicio legatura cu realitatea.

Pe termen mediu si lung, singura cale viabila de relansare a economiei tine de cresterea sectorului productiv al economiei si orientarea acestuia catre operatiuni de export, aceasta reorientare fiind sprijinita de o devalorizare controlata a Leului si o crestere a productivitatii. Evident, o economie structurata in spiritul “capitalismului de cumetrie” nu poate fi restructurata peste noapte. Va fi nevoie de timp si efort substantial din partea unei noi clase politice si din partea intregii societati, ca aceasta transformare sa fie realizata cu succes. Daca pentru organizarea unui nou sistem economic va fi nevoie de timp, atunci nu cumva are dreptate Traian Basescu atunci cand reduce pensiile si salariile, ca sa castigam acest timp? Nu!

Oligarhia clepto-securista, interesele careia sunt deservite de Traian Basescu, nu va utiliza timpul castigat de aceste masuri draconice pentru a reforma economia. Baietii cu ochii albastri care isi manipuleaza papusile in coridoarele puterii nu au calitatile profesionale necesare pentru o astfel de reforma. Mai mult decat atat, acesti papusari sinistri nu au calitatile morale necesare unei lupte consecvente impotriva sistemului ticalosit pe care l-au construit chiar ei.

Exista solutii pe termen scurt care ar putea permite evitarea reducerii pensiilor si salariilor. Puterea actuala nu doreste implementarea acestor masuri, deoarece acestea ar afecta interesele oligarhiei clepto-securiste, care se hraneste din banii statului. Diverse personaje din spatiul mediatic, printre care se numara Emil Boc, Adrian Vasilescu (consilierul ilustrului Mugurel Isarescu) si Sebastian Vladescu, sustin ca nu exista alta solutie decat reducerea pensiilor si salariilor, unica alternativa fiind intrarea in situatie de sistare de plati pentru deservirea datoriei publice si declararea incapacitatii de plata a guvernului.

Pentru a face o scurta demonstratie a faptului ca aceste declaratii sunt eronate, iar persoanele mentionate mai sus le fac fie din incompetenta, fie din rea vointa, vom recurge la estimarile ministrului de finante. Reproducem o declaratie importanta a domnului Sebastian Vladescu, facuta pe 27 mai 2010:

“Putem sa taiem bani de la 10 mii de oameni, 30 de mii de oameni sau de la clientela politica, dar toata cheltuiala de capital, bunuri si servicii, inclusiv sectorul sanitar, este in jur de 10% din PIB. Chiar daca am taia acesti bani, ceea ce ar insemna ca Romania nu mai functioneaza in cateva luni, tot nu rezolvam problema pe termen lung ”.
Sursa: ziare.com

Din aceasta declaratie, merita sa extragem numai cifrele, dar in niciun caz concluziile domnului Vladescu. Totalul cheltuielilor de capital, bunuri si servicii se ridica la 10% din PIB. In acelasi timp, economia rezultanta din realizarea genocidului social propus de guvernul Boc este de aproximativ
3 miliarde de Euro. Apelam la Factbook al CIA, pentru a avea o estimare a valorii PIB din 2009. Conform sursei mentionate, PIB-ul Romaniei se cifreaza la aproximativ 214 miliarde de Euro.

Din aceste date rezulta un calcul simplu, 10% din PIB care se cheltuie pentru capital, bunuri si servicii este echivalentul a 21,4 miliarde de Euro. Domnul Vladescu incearca sa ne sperie, sugerand implicit ca solutia taierii acestor cheltuieli ar insemna ca tara nu va mai functiona, insa uita sa mentioneze ca nu este nevoie ca toate aceste cheltuieli sa fie abandonate. Pentru a obtine o economie de bani care ar permite evitarea taierii pensiilor si salariilor, este nevoie de o reducere cu 14% a cheltuielilor cu bunuri si servicii, ceea ce nu ar fi deloc complicat, daca guvernul ar pune interesele cetatenilor mai presus decat interesele clientelei politice.

Electoratul trebuie sa inteleaga ca in aceasta tara exista oameni care au atat caracteristicile profesionale, cat si verticalitatea morala necesare implementarii unor masuri atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, urmand ca aceste masuri sa scoata tara din criza economica si sociala. Unicul lucru care ne lipseste acum este vointa populara care sa propulseze acesti oameni la guvernare.

sursa: cronicaromana.ro

Exit mobile version