Două subiecte se află, în aceste zile, în centrul dezbaterii publice: criza politică și coronavirusul. Două subiecte intens și cu multă patimă dezbătute în presă și în social media, în familie sau între grupuri de prieteni, care beneficiază de abordări la obiect, făcute în cunoștință de cauză și susținute de solide dovezi și argumente.
Numai că, și de această dată, foarte vocali și radicali nevoie mare se dovedesc a fi mai ales unii dintre cei care, neavând pregătirea necesară pentru a se pronunța asupra celor două subiecte, evident că nu pot oferi nici explicații privind cauzele și nici nu pot aprecia care sunt soluțiile cele mai bune. Ceea ce ni îi împiedică să arate cu degetul spre presupușii vinovați aflați, de regulă, pe o anumită baricadă a bătăliei politice.
De exemplu, în ceea ce privește criza politică, și de data aceasta, semnalul l-a dat însuși președintele Klaus Iohannis, care a declarat că ,,PSD a declanșat o nouă criză prin sesizarea Curții Constituționale’’. Sesizare în urma căreia, după cum se știe, CCR a constatat că există un conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament în cazul desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier. Decizie luată cu 7 voturi pentru, despre care domnul președinte a declarat că nu vrea să discute decât după ce va citi motivarea curții. S-a pronunțat, în schimb,cel direct vizat, ex-premierul și interimarul Ludovic Orban care a acuzat CCR de ,,partizanat cu PSD’’. Acuzație la care, au subscris, mai degrabă din motive emoționale și mai puțin spre deloc cu argumente, mai mulți propagandiști specializați. După care a venit rândul lui Theodor Paleologu care a cerut, în mod imperativ, nici mai mult nici mai puțin decât desființarea Curții Constituționale! Apoteoza în materie fiind marcată, însă, de către sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier al lui Traian Băsescu pe vremea când Amiralul Dezastrului Național trona la Palatul Cotroceni, care a și ajuns la rădăcina lucrurilor. Investigație aprofundată în urma căreia a tras concluzia că adevăratul cap al răutăților, implicit cel care a impus Curții Constituționale să ia decizia mai înainte menționată, este Valer Dorneanu, președintele curții. Pe care distinsul sociolog și ex-sfetnic prezidențial l-a acuzat că este ,,omul Moscovei’’.
Acuzație de la care, dacă ne conformăm scenariului absurd construit de către Sebastian Lăzăroiu, putem pleca și putem construi următorul raționament: (1)Dacă Valer Dorneanul este omul Moscovei și dacă(2) Valer Dorneanu a dat o decizie care favorizează PSD, rezultă(3) că PSD este, și el, tot ,,omul Moscovei’’. Concluzie la care nu este chiar imposibil să se ajungă de vreme ce în recuzita propagandistică a zvonacilor specializați a făcut carieră lozinca ,,PSD- urmaș al partidului comunist’’. Lozincă,acum, ieșită din uz, dar care, le nevoie, poate fi scoasă de la naftalină și repusă în circulație.
Fără doar și poate se ridică întrebarea: ce legătură are PSD cu pericolul ca virusul Corona să ajungă și în România? În realitate nu are, dar dacă urmăm sofismele cu care operează,,militanții mei’’(știm bine ai cui anume!) și ținem seama de faptul că virusul a erupt în China,țară care în anumite reprezentări ideologice a rămas tot una ,,comunistă’’, rezultă, și de data aceasta, că nu avem decât un singur vinovat:PSD-ul, firește! Adică ,,PSD-urmașul PCR’’, din cauza căruia va veni în România coronavirusul din China comunistă!
Foarte adevărat, deocamdată nu a ieșit pe piața zvonurilor o asemenea alegație. Dar dacă vedem cum arată răstălmăcirile partizane cu care lucrează echipajele specializate – în cazul de față, modul în care s-au făcut că citesc și decizia Curții Constituționale privind desemnarea ca premier a lui Ludovic Orban de către președintele Klaus Iohannis -, să nici nu ne fie de mirare dacă, mâine-poimâine, nu ne vom trezi, pe piața social media, și cu o asemenea aberație. Ceea ce, la urma-urmelor, nu ar face decât să confirme similitudinea reală(și foarte rușinoasă!) care există între farsele politicianiste la care se dedau adepții tandemului Iohannis-Orban și băieții lor și lumea personajelor nemuritorului Ion Luca Caragiale. Autorul ,,Scrisorii pierdute’’ fiind, de altfel, recunoscut ca genial precursor al literaturii absurdului, al cărei corifeu este, la rândul său, tot un dramaturg de geniu, născut în România, mai precis la Slatina, Eugene Ionesco.
Autor: Șerban Cionoff
Sursa: Jurnalul.ro