Pana in prezent, prognozele pe care le-am facut s-au indeplinit. Sebastian Ghita se opune, de la Belgrad, extradarii sale. Mai mult, el solicita azil politic. Incercand sa demonstreze ca, in tara sa, este persecutat.
Urmeaza o lunga perioada, probabil un an, in care justitia sarba va dezbate si va delibera asupra solicitarii statului roman, in contradictoriu cu solicitarile lui Sebastian Ghita. In acest interval de timp, el nu va mai ramane incarcerat. Ceea ce inseamna nici mai mult, nici mai putin ca se va intoarce. Dar in felul sau.
Acum, exista mult mai multe indicii decat initial, atunci cand Sebastian Ghita a fost retinut la Belgrad. Aceste indicii se refera la viitorul sau statut. A fost nevoie sa vedem daca partea romana, prin vreo institutie de forta, i-a oferit discret acestuia o imunitate in schimbul nedevoalarii unor fapte grave sau dimpotriva, si a mai fost nevoie sa vedem care sunt deciziile lui Sebastian Ghita in raport cu propriul sau statut. Acestea au fost, daca ar fi sa facem o analogie cu matematica, variabilele unei ecuatii care conduce, inexorabil, la rezultatul pe care l-am prezentat mai sus.
Legislatia interna din Serbia, precum si acordurile pe care Belgradul le-a semnat cu statul roman si cu organismele internationale sunt de asa natura, incat, fara a forta catusi de putin nota, Ministerul de Justitie de acolo poate adopta si decizia extradarii lui Sebastian Ghita, dupa o perioada relativ indelungata de deliberari, si decizia neextradarii acestuia, dar si decizia de a i se acorda azil politic. Extrem de importanta in aceasta ecuatie este, cum spuneam, optiunea personala a lui Sebastian Ghita. Aceasta a fost exprimata cat se poate de ferm. Nu doreste sa fie extradat, nu crede ca autoritatile de la Bucuresti sunt indreptatite sa ceara extradarea sa, dar, in schimb, vrea sa i se acorde azil politic. In acest scop, l-a angajat pe unul din cei mai influenti avocati de la Belgrad. Si masinaria s-a pus in miscare.
Ce sanse are Sebastian Ghita pentru a obtine o victorie pe ambele planuri? Pentru a simplifica raspunsul, voi face precizarea ca, daca este admisa cererea sa de azil politic, extradarea este exclusa. Pentru a avea castig de cauza, are nevoie de o justitie care sa nu ii fie ostila, ci dimpotriva, de o justitie prietenoasa. Conditie despre care stim, pana acum, ca ar fi indeplinita, tinand cont si de statutul aparatorului sau, dar si de relatiile personale pe care Sebastian Ghita le are cu establishment-ul politic de la Belgrad. In plus, evident, el este obligat sa demonstreze ca, in tara sa, a ajuns in situatia unui persecutat politic. Aceasta demonstratie in fata justitiei de la Belgrad a fost inlesnita prin comportamentul nesabuit, agresiv, huliganic al procurorului sau de caz. Procurorul Mircea Negulescu, zis Portocala, i-a intins, fara sa vrea, lui Sebastian Ghita un covor rosu pana in inima Serbiei. Probele exista si sunt de necombatut. Cu atat mai mult cu cat, pentru asemenea fapte, procurorul este astazi supus, la randul sau, unor investigatii. Restul de probe, desi sunt extrem de numeroase, sunt circumstantiale. Sebastian Ghita mai poate demonstra ca, in urma dezvaluirilor pe care le-a facut si a celor pe care le-ar mai putea face despre statul paralel, si-a pus viata in pericol. Si ca procesele penale indreptate impotriva lui au un caracter politic, intrucat, dintr-un motiv sau altul, “sistemul” a crezut de cuviinta ca este necesar sa se rafuiasca si sa il execute politic pe prietenul sau apropiat, Victor Ponta, care, la data declansarii ostilitatilor, era presedintele celui mai mare partid dn Romania si detinea functia de prim-ministru.
Deci, daca Sebastian Ghita primeste azil politic, nici nu se mai pune problema vreunei acceptari a solicitarii de extradare a sa.
Sa admitem, insa, ca nu va primi un raspuns pozitiv cererii de azil politic. Atunci ramane sa se ia o decizie in legatura cu solicitarea de extradare. Date fiind circumstantele si tinand cont de practica si de antecedentele justitiei de la Belgrad, aceasta procedura va dura destul de mult. Poate chiar un an. Este limpede ca nu exista suficiente argumente ca, in toata aceasta perioada, pana cand justitia va delibera, Sebastian Ghita sa ramana intemnitat. El poate fi eliberat cu restrictia de a parasi Serbia sau Belgradul sau poate primi arest la domiciliu. In ambele variante, o perioada importanta de timp, el va fi liber sa isi continue seria dezvaluirilor. Deci, in mod cert, Sebastian Ghita se va intoarce, cu cea mai mare probabilitate pe cale transmisiilor TV pe care le va realiza, in direct si la ore de varf, din Belgrad. Si presupun ca ii va popi pe multi. Pentru ca nu exista vreo persoana mai dispusa decat el si mai apta decat el de a relata fapte extrem de grave care s-au petrecut, in ultimii ani, in interiorul sistemului. Si care au generat campuri tactice in justitie, in Parlament, in Guvern, in partidele politice, in sindicate si in presa.
Autor: Sorin Rosca Stanescu
Sursa: Sorin Rosca Stanescu Blog