Site icon gandeste.org

Se închid portițele optimizărilor fiscale

Ministerul Finanțelor a decis să facă ordine și în curtea multinaționalelor, închizând foarte multe portițe legale care permiteau optimizările fiscale și, implicit, exportul profiturilor în afara țării. Astfel, mai multe categorii de cheltuieli au fost scoase sau reduse , pentru ca acestea să nu mai diminueze impozitul pe profit datorat statului român. În cazul companiilor de petrol și gaze a fost introdusă o regulă antiabuz, prin interdicția vânzării activelor luate în calculul impozitului minim.

Prima schimbare și una dintre cele mai importante în legislația fiscală, elaborată de Ministerul Finanțelor, privește impozitul minim pe cifra de afaceri și impozitul suplimentar pentru persoanele juridice care desfăşoară activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale.

Astfel, un proiect de act normativ clarifică determinarea cifrei de afaceri pentru grupul fiscal și introduce o regulă antiabuz pentru înstrăinarea imobilizărilor/activelor luate în calculul impozitului minim și impozitului suplimentar datorat de persoanele juridice care desfăşoară activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale. În acest sens, se instituie obligaţia de a păstra în patrimoniu activele care intră în formula de calcul a impozitului minim sau suplimentar cel puţin o perioadă egală cu jumătate din durata de utilizare economică, stabilită potrivit reglementărilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de 5 ani.

”Această regulă este necesară pentru evitarea situațiilor în care cuantumul impozitului este influențat de indicatorul <<valoarea imobilizărilor în curs de execuţie ocazionate de achiziţia/producţia de active, înregistrate în evidenţa contabilă începând cu data de 1 ianuarie 2024, respectiv începând cu prima zi a anului fiscal modificat care începe în anul 2024>>, indicator care diminuează baza impozabilă”, arată Ministerul Finanțelor.

Deducerile, limitate drastic
Potrivit actului normativ inițiat de Ministerul Finanțelor, cheltuielile privind funcționarea creşelor și grădiniţelor, precum și a decontărilor privind cheltuielile aferente educației timpurii pentru copiii angajaților se vor include la cheltuieli sociale și se vor limita la nivelul sumei de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil.

Prin același act normativ, se elimină mecanismul de scădere din impozitul pe profit a cheltuielilor reprezentând burse private, mecanismul de redirecționare a sponsorizărilor/actelor de mecenat/ burselor private/altor mijloace financiare, precum și mecanismul de scădere din impozitul pe profit a valorii aferente burselor private, din cadrul bunurilor, mijloacelor financiare şi serviciilor acordate Fondului Națiunilor Unite Pentru Copii – UNICEF și altor organizații internaționale. În schimb, noile norme prevăd că bursele private nu se mai scad din impozitul pe profit și se deduc în limita unei cote de până la 5% aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, precum și în limita unei sume de 1.500 lei pentru fiecare bursă acordată.

Noi reguli și la creanțele comerciale
Începând cu data de 1 ianuarie 2024, deducerea ajustărilor pentru deprecierea creanţelor, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, reprezentând sume datorate de clienţii interni şi externi pentru produse, semifabricate, materiale și, mărfuri vândute, lucrări executate şi servicii prestate, se va face în limita unui procent de 30% din valoarea acestor ajustări, concomitent cu restrângerea categoriilor de creanțe pentru care se aplică această limită de deducere, anunță Ministerul Finanțelor.

”Din necesități de consolidare bugetară, se propune pentru pierderea anuală: reducerea perioadei de recuperare din profiturile impozabile obținute, de la 7 ani consecutivi la 5 ani consecutivi, începând cu cea stabilită în anul 2024, respectiv cu anul fiscal modificat care începe în anul 2024, și limitarea la 70% inclusiv din profiturile impozabile ale perioadei fiscale respective”, se mai precizează în proiectul de ordonanță de urgență.

Sursa: https://www.national.ro/0pp/dedicatie-pentru-multinationale-se-inchid-portitele-optimizarilor-fiscale-808161.html

Exit mobile version