Site icon gandeste.org

ȘAPTE METODE PRIN CARE ȘCOLILE CREEAZĂ COPII GOI

La începutul anilor 90, profesorul laureat din New York, John Taylor Gatto, a renunțat la învățământ prin celebra sa scrisoare deschisă publicată de Wall Street Journal „Renunț, deci gândesc”.

Motivul pentru care Gatto a renunțat era simplu. Nu mai putea să justifice predarea „unei curricule bazată pe confuzie, poziția în clasă, dreptate arbitrară, vulgaritate, violență, lipsă de respect pentru viața privată, indiferență la calitate, dependență totală”. În opinia lui Gatto, un astfel de sistem îi transformă pe copii în roboți fără minte.

În cartea sa „Istoria secretă a educației americane”, Gatto enumeră 15 căi prin care sistemul de educație duce la formarea unor „copii goi”. Șapte dintre ele se găsesc mai jos. Sunteți de acord că școlile și societatea în general au reușit să implementeze acești pași? Dacă așa stau lucrurile, cum putem inversa această tendință pentru a crește copii vii, imaginativi și cunoscători?

1.Țineți-i pe copii sub observație de dimineața până seara, în fiecare clipă. Nu le lăsați niciun fel de spațiu privat sau timp liber. Umpleți-le timpul cu activități colective. Înregistrați comportamentul cantitativ.

2. Creați-le dependență de mașinării și gagdeturi electronice. Învățați-i că acestea sunt lucrurile dezirabile atât pentru distracție cât și pentru educație.

3. Îndepărtați din viața tinerilor cât mai mult din obiceiurile private, cum ar fi obieciul de a pregăti masa și de a lua cina în familie.

4. Dați-le note, evaluați-i și analizați-i constant și public. Începeți devreme. Asigurați-vă că orice copil își știe locul.

5. Premiați-i pe cei de sus. Țineți cât mai separate calificările din școală și cele din lumea reală, astfel încât să fie creată o falsă meritocrație, dependentă în permanență de sprijinul autorității. Împingeți-i pe copiii cei mai independență la margine; nu tolerați dezbaterile reale.

6. Interziceți transmiterea eficientă a cunoașterii utile, cum ar fi construcția unei case, repararea unei mașini, croirea unei rochii.

7. Îndepărtați toate rosturile importante din viața de familie și casă, cu excepția rolului de dormitor și tovărășie lejeră. Faceți-i pe părinți agenți neplătiți ai statului; recrutați-i ca parteneri pentru a monitoriza conformarea copiilor la agenda oficială.

Editura Contra Mundum a lansat colecția de „Educație clasică”, adresată celor care vor să aibă o alternativă pentru instruirea și programa oficială.

Autor: Annie Holmquist

Sursa: contramundum.ro

Exit mobile version