Pe fondul crizei inflaționiste globale în curs de desfășurare, șefii de stat și mass-media NATO repetă o mantră conform căreia prețurile ridicate la energie sunt rezultatul direct al acțiunilor lui Putin în Ucraina de la sfârșitul lunii februarie. Realitatea este că sancțiunile occidentale sunt responsabile.
Aceste sancțiuni, inclusiv tăierea accesului interbancar SWIFT pentru băncile ruse cheie și unele dintre cele mai severe sancțiuni impuse vreodată unei țări, nu au nici un impact asupra acțiunilor militare din Ucraina.
Ceea ce mulți trec cu vederea este faptul că acestea influențează din ce în ce mai mult economiile din Vest, în special UE și SUA. O privire mai atentă asupra stării aprovizionării globale cu motorină este alarmantă. Dar planificatorii occidentali de sancțiuni de la Trezoreria SUA și UE știu foarte bine ce fac. Și este de rău pentru economia mondială.
În timp ce cei mai mulți dintre noi se gândesc rareori la motorina ca la altceva decât la un poluant, de fapt, este esențial pentru întreaga economie mondială într-un fel în care puține surse de energie sunt. Directorul general al Fuels Europe, parte a Asociației Europene a Rafinăriilor de Petrol, a declarat recent: „… există o legătură clară între motorină și PIB, deoarece aproape tot ceea ce intră și iese dintr-o fabrică folosește motorină”.
La sfârșitul primei săptămâni de acțiune militară a Rusiei în Ucraina, neexistând încă sancțiuni specifice exporturilor Rusiei de motorină, prețul european al motorinei era deja la cel mai mare nivel de treizeci de ani încoace. Nu avea nimic de-a face cu războiul. A avut de-a face cu blocajele globale draconice din martie 2020 și cu dezinvestirea simultană a Wall Street și a firmelor financiare globale în companii de petrol și gaze, așa-numita Agenda Verde sau ESG.
Aproape chiar în prima zi a acțiunilor trupelor rusești în Ucraina, două dintre cele mai mari companii petroliere din lume, BP și Shell, ambele britanice, au oprit livrările de motorină către Germania, susținând teama de lipsuri de aprovizionare. Rusia a furnizat între 60 și 70% din toată motorina UE înainte de războiul din Ucraina.
În 2020, Rusia a fost al doilea cel mai mare exportator de motorină din lume, după SUA, exportând peste 1 milion de barili pe zi. Cea mai mare parte, aproximativ 70%, a mers către UE și Turcia. Franța a fost cel mai mare importator, urmată de Germania și Marea Britanie. În Franța, aproximativ 76% din toate vehiculele rutiere — mașini, camioane — folosesc motorină.
Cererea de motorină a UE este mult mai mare decât în SUA, deoarece majoritatea mașinilor folosesc combustibilul diesel, mai economic și mai eficient. În prima săptămână a lunii aprilie, președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a anunțat cu mândrie noi sancțiuni împotriva energiei rusești, care vor începe cu interzicerea cărbunelui. UE este cel mai mare importator de cărbune rusesc. Petrolul și gazele a spus că vor urma la o dată ulterioară. Această mișcare nebunească nu va face decât să crească déjà costurile energiei la un nivel record, pentru cea mai mare parte a UE, deoarece va forța și mai mult creșterea prețurilor la petrol și gaze.
La începutul crizei din Ucraina, stocurile globale de motorină au fost deja cele mai scăzute din 2008, deoarece blocajele cauzate de Covid au provocat daune majore cererii și ofertei de producție de petrol și gaze. Acum scena este pregătită pentru o criză fără precedent a motorinei. Consecințele vor fi uluitoare pentru economia mondială.
DIESEL MUTĂ COMERȚUL MONDIAL
Motoarele diesel au cea mai mare eficiență a motorului dintre motoarele convenționale. Ele se bazează pe principiul compresiei dezvoltat în 1897 de Rudolf Diesel. Datorită eficienței lor mai mari și a kilometrajului mai mare pe galon, motorina alimentează aproape toate motoarele de camioane de marfă. La fel, alimentează majoritatea echipamentelor agricole, de la tractoare la mașini de recoltat.
Este utilizat pe scară largă în UE, aproape 50% din combustibilul auto, deoarece este mult mai eficient decât motoarele pe benzină. Este folosit în majoritatea mașinilor de exploatare grele, cum ar fi motoarele Caterpillar. Este folosit în utilaje de construcții. Motoarele diesel au înlocuit motoarele cu abur pe toate căile ferate neelectrificate din lume, în special pe trenurile de marfă. Motorina este folosită în unele producții de energie electrică și în majoritatea vehiculelor militare grele.
O penurie globală de motorină, temporară sau pe termen lung, este, prin urmare, un eveniment catastrofal. Mărfurile nu pot fi mutate din porturile de containere către destinații interioare. Fără motorină, camioanele nu pot livra alimente la supermarket sau orice altceva. Întregul lanț de aprovizionare este înghețat. Și nu există nicio posibilitate de a înlocui benzina într-un motor diesel fără a distruge motorul.
Până la blocajele globale prost concepute pentru industrie și transport, care au început în martie 2020, cererea și oferta de motorină au fost bine echilibrate. Cu toate acestea, blocările bruște au prăbușit cererea de motorină pentru transportul cu camioane, mașini, construcții, chiar și agricultură.
Rafinăriile neprofitabile au fost închise. Capacitatea a scăzut. Acum, pe măsură ce producția mondială revine la o aparență normalitate, precum cea pre-covid, stocurile de motorină din întreaga lume sunt periculos de scăzute, în special în UE, care este cel mai mare consumator de motorină din lume, dar și SUA.
RATIONALIZARE?
La începutul acestui an, stocurile mondiale de motorină erau deja periculos de scăzute, ceea ce a dus prețurile la un nivel ridicat. În februarie 2022, înainte de impactul războiului din Ucraina, stocurile de motorină din SUA erau cu 21% sub media sezonieră pre-covid. În UE, stocurile erau cu 8% sau 35 de milioane de barili sub nivelul mediu pre-covid.
În Singapore, stocurile hub din Asia au fost cu 32% sub normal. Combinate, stocurile de motorină din toate cele trei regiuni au fost alarmant de scăzute, cu aproximativ 110 milioane de barili sub nivelul de anul trecut.
Între ianuarie 2021 și ianuarie 2022, prețurile la motorină din UE aproape s-au dublat, și asta, înainte de sancțiunile Ucrainei. Au existat mai multe motive, dar principalul a fost creșterea prețului țițeiului și întreruperile aprovizionării din cauza blocajelor globale cauzate de Covid și reluării ulterioare a fluxurilor comerciale mondiale.
Pentru a adăuga la această problemă, la începutul lunii martie, guvernul central chinez a impus o interdicție asupra exporturilor sale de motorină, pentru a „asigura securitatea energetică” pe fondul sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.
Adăugați la asta interzicerea recentă a administrației Biden privind importurile de petrol și gaze rusești, care în 2021 au însemnat aproximativ 20% din toate exporturile de petrol grele rusești. În același timp, UE, în înțelepciunea sa mereu ideologică, finalizează interzicerea importurilor de cărbune rusesc, cu interdicții asupra țițeiului rusesc, a motorinei și a gazului rusesc.
Pe 4 aprilie, prețul mediu pe litru de motorină în Germania era de 2,10 euro. Pe 27 decembrie 2021, era de 1,50 EUR, o creștere de 40% în câteva săptămâni. După sancțiunile fără precedent ale SUA și UE împotriva Rusiei, în urma campaniei militare din Ucraina de după 24 februarie, tot mai multe companii petroliere occidentale și comercianți de petrol refuză să comercializeze țițeiul sau motorina rusești de teama represaliilor. Acest lucru este sigur că va escalada prețurile atâta timp cât luptele din Ucraina continuă.
CEO-ul Vitol din Rotterdam, cea mai mare companie independentă de comercializare a energiei din lume, a avertizat pe 27 martie că raționalizarea motorinei în lunile următoare la nivel global este din ce în ce mai probabilă. El a menționat: „Europa importă aproximativ jumătate din motorina din Rusia și aproximativ jumătate din motorina din Orientul Mijlociu. Acel deficit sistemic de motorină există deja.”
Pe 7 aprilie, David McWilliams, un economist irlandez de frunte, care a fost membru al băncii naționale irlandeze, a emis un semnal alarmant. „Nu doar prețul uleiului crește, motorina crește și există o adevărată amenințare că motorina se va epuiza în Europa de Vest în cursul următoarelor săptămâni, sau poate înainte de asta…
Importăm o cantitate semnificativă din motorina noastră, care provine de la două rafinării din Marea Britanie unde este procesat pentru prima dată. Acele rafinării nu au țiței în acest moment. Deci, practic, gestionăm economia zi de zi, oră de oră.”
El a adăugat: „Nu avem doar o criză a petrolului, avem o criză energetică pe care nu am mai văzut-o în ultimii 50 de ani”. Potrivit lui, motivul pentru care stocurile de motorină sunt atât de scăzute este că țările UE au considerat că este mult mai ieftin să importe petrol și motorină din Rusia, cu aprovizionarea sa uriașă .
Situația în SUA nu este mai bună. Din motive politice, adevărata stare a crizei motorinei este minimalizată de administrația Biden și de UE. Inflația este deja la maximul ultimilor 40 de ani în SUA. Ceea ce va însemna criza globală a motorinei, cu excepția unei schimbări majore, este un impact dramatic asupra tuturor formelor de transport cu camioane și auto, agricultură, minerit și altele asemenea. Va semnifica o catastrofă pentru o economie mondială care deja eșuează.
Cu toate acestea, guverne precum coaliția germană „Ampel” (semafor), cu agenda lor nebunească Zero Carbon și planurile lor de a elimina treptat petrolul, cărbunele și gazele, sau cabala Biden, văd în mod privat explozia prețurilor la energie ca un argument suplimentar pentru a abandona hidrocarburile, marșând pe energia eoliană și solară nesigură și costisitoare.
Adevărata economie globală interconectată industrială nu este ca un joc de lego. Este un mecanism extrem de complex și fin reglat. Acest reglaj fin este distrus sistematic și toate dovezile arată că este deliberat. Bine ați venit la agenda eugeniei Davos Great Reset!
F. WILLIAM ENGDAHL este consultant de risc strategic și lector, deține o diplomă în științe politice la Universitatea Princeton și este un autor de bestselleruri despre petrol și geopolitică. Este cercetător asociat al Centrului de Cercetare a Globalizării (CRG).
V-ați prins? Cei care instrumentează falimentarea lumii economice actuale nu sunt imbecili. Știu ce fac. Dar falimentul global este pasul următor către realizarea The Great Reset. Dacă mă întrebați acum, Putin – care a fost și el școlit la Young Global Leaders – și Xi Jinping sunt antiglobalism?
Nu cred. Mai ales Xi, care deja pune în opera, în China, mecanismul viitoarei ordini globale bazate pe controlul populației. Numai că, probabil, ei refuză monopolul World Forum Economic al lui Schwab și Soros – care controlează America și UE – asupra proiectului. Vor să fie parte la proiect. Să fie manageriat la nivel de ONU. Or ăia nu vor. Sau poate că Putin s-a sucit? Vom vedea.
Autor: Angelo Davidescu