Site icon gandeste.org

SANATATE NUMAI PENTRU BOGATI, DIN 2012. In Slovacia, medicii si-au dat demisia in masa. Ce vor face medicii romani?

Dr. Vasile Astarastoae: Noua reformă sanitară – un nou eşec
In proiectul viitoarei legi a sanatatii sunt introduse citeva principii corecte insa, per ansamblu, noua reforma va fi un nou esec. Noua reforma incearca, in fond, sa transfere responsabilitati sociale ale statului pe umerii cetatenilor. Orice schimbare trebuie privita in context general si iata, vorbim de o criza a sistemelor sanitare suprapusa peste o criza economica bazata in fapt unei crize morale – o criza a unei lacomii necontrolate.

Nota noastra:
Dr. V. Astarastoae explica afacerea prin care se vor drena bani catre asiguratorii privati prin noua lege a sanatatii, demontand si alte minciuni propagandistice legate de “reforma” in domeniu. De asemenea, arata principiul total anti-social al coplatii, prin care oamenii cu venituri mici vor avea accesul barat la servicii medicale, altele decat minimalul “pachet de baza”, dar si acela conditionat de reguli absurde!

Doi specialisti, chirurgul Florin Chirculescu si economistul Valeriu Todirascu, au citit proiectul. Concluziile lor sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat ambii sunt cunoscuti sustinatori ai unei reforme radicale a sistemului medical romanesc. Profesorul Cristian Vladescu, unul dintre autorii proiectului, raspunde criticilor. Dezbaterea pe aceasta tema este vitala pentru felul in care va arata sistemul medical romanesc in urmatorul deceniu.(…)

DESPRE CASELE PRIVATE DE ASIGURARI MEDICALE
Florin Chirculescu: Se discuta (despre o concurenta intre casele de asigurari private, n.r.) dar mie nu-mi este clar daca va fi o concurenta si asta este una dintre problemele fundamentale. Pe mine ma intereseaza ca mai multele case de asigurari care vor intra pe piata din Romania sa fie concurente intre ele. Sa se bata pentru medici, sa se bata pentru pacienti. Daca vor fi niste case care nu se calca pe picioare una pe cealalta, eu ii banuiesc ca sunt in stare sa faca un cartel. Cu atat mai mult cu cat aceste fonduri sunt centrate la respectivele case de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). De ce trebuie sa existe un individ care centreaza, ma refer la CNAS? De ce nu vad concurenta? Eu speram sa vad concurenta intre casele de asigurari. Concurenta nu de dragul concurentei, ci pentru ca din competitie exista beneficii pentru beneficiari.

Valeriu Todirascu: Nicaieri in proiectul de lege care circula pe surse nu exista niciun fel de mentiune a statutului asiguratului. El este proprietarul banilor care imputerniceste temporar gestionarea acestor fonduri catre autoritati competente. Care sunt acele autoritati? Acelea care au jefuit pana acum Fondul de Asigurari de Sanatate. Si legea le-a permis sa faca acest lucru. Proiectul de lege actual obstructioneaza aceasta competitie prin doua conditii: numar minim de asigurati in anii anteriori si o cifra de afaceri. Asta e obstructionare. Actualul proiect de lege mentioneaza ca in cazul programelor nationale, accesul furnizorilor privati este exclus (Valeriu Todirascu face referire la articolul 34, aliniatul 1 din documentul atasat, n.r.).

Cristian Vladescu: Acel articol se refera la anumite tipuri de programe care se deruleaza prin autoritati locale (dispensare locale, Directii Sanitare Judetene), cum ar fi programele de vaccinare. Paragraful invocat le permite autoritatilor publice locale sa faca ce fac si astazi, fara sa excluda privatii. (N.R.: Articolul 33, aliniatul 2 din proiect mentioneaza si privatii printre unitatile medicale care pot derula programe nationale).

CONTROLUL BANILOR DIN SISTEMUL MEDICAL
Valeriu Todirascu: Mi-e greu sa spun ceea ce spun dar acest proiect este praf in ochi. Asiguratul este pacalit ca ceea ce i se ofera este o solutie. Nu este o solutie. Actualul proiect de lege nu mentioneaza nimic despre standardele europene de achizitii publice. Totusi vorbim despre bani. Nu vom gasi o formulare despre faptul ca banii se vor cheltui in conformitate cu normele europene. Actualul proiect nu vorbeste nimic despre costuri si despre regulile de atribuire a banilor. Acum putem constata de www.e-licitatie.ro ca spitalele platesc pina la 10-12 ori mai mult pentru aceleasi produse cumparate de alte spitale publice. Cu actualul proiect de Lege aceasta stare de fapt se va perpetua. Nu obliga Ministerul Sanatatii sau CNAS sa trimita catre ANRMAP (Agentia Nationala De Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice) caietul national de sarcini, spre verificare si confirmare.

Florin Chirculescu: De multa vreme visam la un audit al CNAS, un audit care sa fie platit din banii asiguratilor, prin subscriptie publica, pentru ca imi propusesem ca firma auditoare sa NU fie din Romania. Marea problema a asigurarilor de sanatate de la noi este ca nu sunt suficient de clare ca sa vedem transparenta si ca organismele abilitate sa le verifice nu ne ofera niste bilanturi clare, ca sa vedem CINE duce banii si UNDE.

Cristian Vladescu: Banii se dau strict in functie de numarul de asigurati, de varsta, criterii de morbiditate, de zona geografica. Cartelurile sunt interzise de legislatia europeana. In legislatie se spune ca unul dintre criteriile pentru a intra in sistem e sa ai minim un milion din cel putin 5 regiuni. Deci fiecare Casa va trebui sa aiba asigurati din minim 5 regiuni.

REDEFINIREA PACHETULUI DE BAZA
Florin Chirculescu: Legea nu prevede, in forma actula, ce vor contine pachetele de asigurari. Marea problema este ca, actualmente, nu se cunosc, la modul corect, preturile pentru manoperele medicale. Nici nu exista o piata “neparazitata” a consumabilelor si a medicamentelor, de pilda. Riscul pe care il intrevad pentru pacienti este ca pachetul de baza sa acopere foarte putin din necesitati, restul serviciilor necesitand o plata serioasa, impovaratoare pentru pacient. Exista o teama a decidentilor ca o oferta prea mica in pachetul de baza va fi extrem de criticata public. De fapt, adevaratele discutii despre aceasta lege vor avea loc doar dupa ce vom vedea ce ne ofera pachetul de baza.

Cristian Vladescu: Nu e treaba legii sa prevada asta. Pachetul de servicii se defineste anual prin hotarare de guvern. Exista un proiect la care se lucreaza acum. Pachetul de baza va fi definit inainte de intrarea in vigoare a legii, adica nu mai repede de 2013 in cel mai optimist caz.

sursA: razbointrucuvant.ro

Exit mobile version