In ultimii 5 ani, banii românilor din străinătate au depășit investițiile străine. Practic, au însemnat o dublare a acestora. Dar spre deosebire de investițiile străine, ei s-au dus mai mult in construcții si in consum.
2007: 5.8 miliarde euro
2008: 6.4 miliarde euro2009: 3.3 miliarde euro
2010: 2.8 miliarde euro
Trimestrul 1 2011: 520 milioane euro (cu 10% mai puțin fata de 2010).
(sursa: Banca Mondiala si BNR)
După cum se vede, in 2009-2010, banii emigranților au scăzut la jumătate fata de 2007-2008. Iar acum, in 2011, scad si mai mult! In același timp însă, numărul românilor plecați legal la munca in străinătate a crescut, tot după datele Băncii Mondiale, la 2.8 milioane! (si atenție, Banca Mondiala nu ia in calcul românii care muncesc la negru, pentru ca oficial ei sunt in țară).
Cât câștiga cu adevărat românii din afara?
Potrivit Agenției Internaționale pentru Tarile Sursa, românii care muncesc in străinătate au reușit sa economisească anul trecut, in conturi bancare, 12 miliarde de euro. Dar ei nu au trimis in tara decât 2.8 miliarde euro. De ce?
De asemenea, Agenția spune ca circa 40% dintre românii emigranți nu trimit deloc bani acasă. Este procentul cel mai mare din regiune. Toți ceilalți emigranți est-europeni (polonezi, moldoveni, bosniaci) sunt mult mai legați de tarile lor. De ce?
De ce trimit românii din afara mai puțini bani in tara?
Sunt doua motive:
- Câștigă mai puțin. Asta e adevărat…dar chiar la jumătate le-au scăzut salariile? Imposibil!
- Pur si simplu au spus adio României. La început au vrut sa se grozăvească in fata cunoscuților si si-au ridicat case mari (dar inutile). Intre timp, au văzut ca România se prăbușește si si-au pierdut încrederea in șansele de redresare ale tarii. Au început sa-si cheme si rudele in afara. Așa ca banii au început sa fie cheltuiți in Italia, Spania sau aiurea.
River, un tânăr plecat in Marea Britanie, mi-a scris pe blog:
“Pana oamenii nu vor deveni demni, profesioniști (chiar si in ascuțit creioane) si mândri de ceea ce ei pot sa facă prin propriile lor forte, nu se va întâmpla nimic cu România.
Pana oamenii nu vor deveni conștienți ca viitorul lor depinde pur si simplu de momentul in care-si vor mișca curul la munca, nu se va întâmpla nimic cu România.
Atât timp cat ei vor fi pomanagii si vor cere statului șomaj si când ies din șomaj “SE VOR DESCURCA” ei cumva, (exclus mersul la munca) România va fi exact ceea ce este si acum.
Incertitudinea asta, ca orice alta situație incerta, părerea mea este ca este cea mai grava situație mai rea si decât un capitalism sălbatic, si decât o foamete generalizata sau o anarhie sau o dictatura.”
Economia româneasca are nevoie disperata de bani si de investiții.
Fără banii românilor din afara, România nu-si va reveni niciodată (indiferent de cine câștiga nenorocitele de alegeri). Pur si simplu nu mai are destui bani sa-si revină. Dar românii emigranți știu care e valoarea banului. Știu cat de greu au muncit ca sa strângă cat au strâns, si n-o sa permită politrucilor din România sa-si bata joc de munca lor.
Ei gândesc acum ca niște oameni de afaceri, cum e si normal sa gândească. Când o sa investească ei din nou in România? Atunci când România va deveni rentabila pentru afaceri, desigur.
Mihai Giurgea
sursa: capitalismpepaine.wordpress.com