La trei zile dupa incheierea celui de-al doilea tur de scrutin, dupa fapta si rasplata
La nici trei zile de la incheierea celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidentiale, Ministerul Finantelor Publice a alocat aproape 150 de milioane de lei pentru finantarea investitiilor la unitatile de invatamant preuniversitar cu precadere catre Consiliile Judetene unde majoritatea este detinuta de cele doua partide care formeaza actualul Guvern: PD-L si UDMR.
In pofida notiunii de descentralizare, autoritatile locale stau cu mana intinsa si depind intr-o masura foarte mare, mai ales in plina criza economica, de sumele alocate de la Bugetul de stat pentru finantarea oricarei investitii. Sunt primarii in tara care nu numai ca nu mai au bani pentru investitii, dar se chinuie si chiar amana plata salariilor angajatilor din lipsa cronica de fonduri, motiv pentru care orice „firimitura“ guvernamentala face diferenta dintre fericire si agonie.
PD-L si UDMR au luat 44,62% din bani
Dupa numai trei zile de la incheierea celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidentiale, Ministerul Finantelor Publice a mai aruncat un os Consiliilor Judetene din tara in valoare de aproape 150 de milioane de lei prin Hotararea de Guvern nr. 1.531 publicata in Monitorul Oficial pe 9 decembrie. La cinci zile distanta au aparut in Monitorul Oficial si anexele cu sumele exacte.
Cum era de asteptat, caimacul a fost luat de autoritatile locale unde majoritatea este detinuta de cele doua grupuri care formeaza Cabinetul Boc: cele 14 judete unde PD-L detine majoritatea in Consiliile Judetene si cele patru dominate de UDMR au pus mana pe 63,55 milioane de lei, adica 44,62% din total.
Campion absolut a fost judetul Mures, dominat de UDMR, cu 5,2 milioane de lei, urmat indeaproape de Suceava lui Gheorghe Flutur, cu 5 milioane de lei.
De altfel, o simpla privire la topul celor 42 de judete ne arata in varful acestuia judetele portocalii si pe cele dominate de UDMR, presarate pe ici, pe colo cu galbenul liberal, in timp ce majoritatea bazei de jos a clasamentului este formata de judetele rosii pesediste. Toate judetele portocalii care au performat in alegeri au beneficiat de sume din partea de sus a topului, in timp ce judetele portocalii codase la cel de-al doilea tur de scrutin se afla si la coada clasamentului acordarii de finantari pentru investitii in unitatile de invatamant preuniversitare. Exemplul cel mai bun este judetul Mehedinti, care cu doar 46,81% din voturi pentru Traian Basescu s-a situat de-abia pe locul 27, cu o finantare de doar 2,66 milioane de lei, cam cat este media pentru un judet rosu cu voturi multe pentru contracandidatul actualului presedinte al Romaniei. Si Neamtul lui Gheorghe Stefan, care a obtinut pentru Traian Basescu un rusinos 48,43%, s-a aflat in clasamentul alocarilor prin HG 1.531 de-abia pe locul 29, intre doua judete rosii: Iasi si Buzau.
Majoritatea din Parlament nu e majoritara si in tara
In pofida faptului ca majoritatea parlamentara formata de cele doua partide de opozitie are vreo 65% in Parlament, situatia nu este aceeasi si la nivelul impartelii facute de Finantele lui Boc prin HG 1.531. Potrivit calculelor fostului ministru al Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, judetele rosii ale PSD-ului merita doar 43,77 milioane de lei, adica 30,71% din fonduri, in timp ce acelea galbene ale PNL-ului doar 16,53 milioane de lei, adica doar 11,61%. Judetele celor doua partide au adunat impreuna doar 42,32% din sumele alocate de Finante, fata de 44,62% cat a fost alocat pentru noua majoritate care formeaza actualul Guvern.
Judetele rosii si galbene pro-Basescu stau bine
Totusi, chiar si judetele rosii, unde Traian Basescu a obtinut 50% plus unu din voturi sau undeva in jurul acestei stachete, stau la fel de bine la fonduri ca judetele portocalii. In Prahova, de exemplu, unde majoritatea in Consiliul Judetean este detinuta de PSD si unde Traian Basescu a obtinut 53,43% din voturi, fondurile alocate de Finantele Publice au fost similare cu cele pentru un judet portocaliu: 4,9 milioane de lei. In Bihor, dar si in Brasov, unde Consiliile Judetene sunt dominate de liberali, dar unde Traian Basescu a obtinut peste 51%, sumele alocate au fost similare cu cele pentru un judet portocaliu cu rezultate bune: 4,7, respectiv 4 milioane de lei.
Sibiul lui Iohannis, obiectiv de maxima importanta
Sibiul lui Klaus Iohannis si al Federatiei Democratice a Germanilor din Romania (FDGR), pana mai ieri premierul majoritatii infrante PSD plus PNL, este undeva aproape de limita superioara a alocarilor pentru judetele portocalii – 4,4 milioane de lei. Necesitatile de investitii ale judetului dominat politic de FDGR-ul lui Iohannis sunt, in viziunea lui Boc, de doua ori mai importante decat doua judete sarace ca Vaslui si Ialomita, rosii pana in maduva oaselor, si care au avut alocate 2,24, respectiv 2,1 milioane de lei, amandoua aproape la un loc cat Sibiul.