Site icon gandeste.org

Recompensa pentru vot: judetele fruntase la alegeri au primit fonduri pentru educatie

La trei zile dupa incheierea celui de-al doilea tur de scrutin, dupa fapta si rasplata

La nici trei zile de la incheierea celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidentiale, Ministerul Finantelor Publice a alocat aproape 150 de milioane de lei pentru finantarea investitiilor la unitatile de invatamant preuniversitar cu preca­dere catre Consiliile Judetene unde majoritatea este detinuta de cele doua partide care formeaza actualul Guvern: PD-L si UDMR.

In pofida notiunii de descentralizare, autoritatile locale stau cu mana intinsa si depind intr-o masura foarte mare, mai ales in plina criza economica, de sumele alocate de la Bugetul de stat pentru finan­tarea oricarei investitii. Sunt primarii in tara care nu numai ca nu mai au bani pen­tru investitii, dar se chinuie si chiar amana plata salariilor angajatilor din lipsa cronica de fonduri, motiv pentru care orice „firimitura“ guvernamentala face dife­renta dintre fericire si agonie.

PD-L si UDMR au luat 44,62% din bani

Dupa numai trei zile de la incheierea celui de-al doilea tur de scrutin pentru alege­rile prezidentiale, Ministerul Finan­te­lor Publice a mai aruncat un os Con­si­liilor Judetene din tara in valoare de aproa­pe 150 de milioane de lei prin Hota­rarea de Guvern nr. 1.531 publicata in Mo­nitorul Oficial pe 9 decembrie. La cinci zile distanta au aparut in Monitorul Ofi­cial si anexele cu sumele exacte.
Cum era de asteptat, caimacul a fost luat de autoritatile locale unde majo­rita­tea este detinuta de cele doua grupuri care formeaza Cabinetul Boc: cele 14 judete unde PD-L detine majoritatea in Consiliile Judetene si cele patru dominate de UDMR au pus mana pe 63,55 milioane de lei, adica 44,62% din total.

Campion absolut a fost judetul Mures, dominat de UDMR, cu 5,2 milioane de lei, urmat indeaproape de Suceava lui Gheor­ghe Flutur, cu 5 milioane de lei.

De altfel, o simpla privire la topul celor 42 de judete ne arata in varful aces­tuia judetele portocalii si pe cele dominate de UDMR, presarate pe ici, pe colo cu galbe­nul liberal, in timp ce majoritatea bazei de jos a clasamentului este formata de jude­tele rosii pesediste. Toate judetele porto­ca­lii care au performat in alegeri au be­ne­ficiat de sume din partea de sus a to­pu­lui, in timp ce judetele portocalii codase la cel de-al doilea tur de scrutin se afla si la coada clasamentului acordarii de finan­tari pentru investitii in unitatile de invata­mant preuniversitare. Exemplul cel mai bun este judetul Mehedinti, care cu doar 46,81% din voturi pentru Traian Basescu s-a situat de-abia pe locul 27, cu o finantare de doar 2,66 milioane de lei, cam cat este media pentru un judet rosu cu voturi multe pentru contracandidatul actualului presedinte al Romaniei. Si Neamtul lui Gheorghe Stefan, care a obtinut pentru Traian Basescu un rusinos 48,43%, s-a aflat in clasamentul alocarilor prin HG 1.531 de-abia pe locul 29, intre doua judete rosii: Iasi si Buzau.

Majoritatea din Parlament nu e majoritara si in tara

In pofida faptului ca majoritatea parla­mentara formata de cele doua partide de opozitie are vreo 65% in Parla­ment, situa­tia nu este aceeasi si la nivelul impartelii facute de Finantele lui Boc prin HG 1.531. Po­trivit calculelor fostului ministru al Fi­nantelor Publice, Gheorghe Pogea, ju­de­tele rosii ale PSD-ului merita doar 43,77 milioane de lei, adica 30,71% din fonduri, in timp ce acelea galbene ale PNL-ului doar 16,53 milioane de lei, adica doar 11,61%. Judetele celor doua partide au adu­nat impreuna doar 42,32% din sumele alo­cate de Finante, fata de 44,62% cat a fost alo­cat pentru noua majoritate care for­mea­­za actualul Guvern.

Judetele rosii si galbene pro-Basescu stau bine

Totusi, chiar si judetele rosii, unde Tra­ian Basescu a obtinut 50% plus unu din voturi sau undeva in jurul acestei sta­chete, stau la fel de bine la fonduri ca jude­tele portocalii. In Prahova, de exemplu, unde majoritatea in Consiliul Judetean este detinuta de PSD si unde Traian Ba­sescu a obtinut 53,43% din voturi, fon­du­rile alocate de Finantele Publice au fost si­milare cu cele pentru un judet por­tocaliu: 4,9 milioane de lei. In Bihor, dar si in Brasov, unde Consiliile Judetene sunt dominate de liberali, dar unde Traian Basescu a obtinut peste 51%, sumele alo­cate au fost similare cu cele pentru un judet portocaliu cu rezultate bune: 4,7, respectiv 4 milioane de lei.

Sibiul lui Iohannis, obiectiv de maxima importanta

Sibiul lui Klaus Iohannis si al Federa­tiei Democratice a Germanilor din Roma­nia (FDGR), pana mai ieri premierul majoritatii infrante PSD plus PNL, este undeva aproape de limita superioara a alocarilor pentru jude­tele portocalii – 4,4 milioane de lei.  Necesi­tatile de investitii ale judetului dominat poli­tic de FDGR-ul lui Iohannis sunt, in viziu­nea lui Boc, de doua ori mai importante decat doua jude­te sarace ca Vaslui si Ialomita, rosii pana in maduva oaselor, si care au avut alo­cate 2,24, respectiv 2,1 milioane de lei, aman­doua aproape la un loc cat Sibiul.

Exit mobile version