Site icon gandeste.org

Rareș Bogdan îl șantajează pe Nicușor Dan. Acesta, pe Barna și Cioloș

Ceea ce se întâmplă legat de candidatura așa-zisei Drepte la Primăria Generală a Capitalei este de un haz nebun. PNL îl șantajează pe Nicușor Dan, agitând candidatura posibilă a lui Rareș Bogdan. Firește, cu concursul acestuia. Nicușor Dan, la rândul său, șantajează USR-PLUS cu un partid de buzunar, Uniunea Forțelor Locale, creat de trei apropiați ai domniei sale. Iar deasupra acestui ciudat cocktail, din care nu se știe ce va ieși în final, face vrăji Dana Budeanu, care îi spulberă pe toți cu noua ei rubrică „Verdict”. Între timp, Gabriela Firea strânge cu mâini ferme hățurile Primăriei Generale.



Sondajele efectuate în ultimele zile de toate partidele importante, care testează șansele diferiților posibili candidați pentru funcția de primar general al Capitalei, și-au cam trăit traiul, iar institutele și-au cam mâncat mălaiul. La capătul acestor cercetări de piață, am aflat ceea ce știam din capul locului. Și anume că doamna Gabriela Firea nu poate fi învinsă decât în condițiile în care întregul front anti-PSD lansează în luptă un candidat unic.

Pentru moment însă, acest front, transformat într-un soi de nisipuri mișcătoare, vehiculează un număr dezolant de mare de persoane și fiecare segment în parte rămâne ferm pe poziția sa. Ce avem aici până una-alta? Îl avem pe Vlad Voiculescu, cel care, atunci când, în Guvernul Cioloș, era ministrul Sănătății, a încercat să dea o mega-lovitură imobiliară desființând institutul Ana Aslan, cu cele 33 de hectare ale sale din nordul Capitalei. Îl avem pe Nicușor Dan, lovit uneori de grave amnezii, un fel de cavaler care, de fiecare dată când intră în luptă, își pierde calul, așa cum s-a întâmplat când a rămas pe dinafara partidului pe care el însuși l-a înființat. Parcă ar cocheta și Dan Barna, cel care i-a luat locul, cu această Fata Morgana numită Primăria Generală a Capitalei. Și, desigur, de la masa bucatelor nu putea nicicum să lipsească Traian Băsescu. Trebuie să fii un om dotat cu excesiv de multă fantezie pentru a-ți putea imagina că, în condițiile unui singur tur de scrutin, vreunul dintre aceste personaje va fi capabil să obțină un procent mai mare decât Gabriela Firea. Și, în acest punct, încep operațiunile de presiune și de șantaj.

Traian Băsescu își dorește cu ardoare o fuziune cu PNL. Pe care se străduie să și-o asigure, amenințând că va candida la Primăria Generală a Capitalei, încurcând și mai mult socotelile liberalilor, sugerând că o eventuală fuziune l-ar determina să nu intre în cursă. Sau, cine poate ști, în cazul unui personaj care dispune indiscutabil de o uriașă fantezie politică, poate Băsescu se gândește chiar că va fi desemnat până la urmă contra-candidatul unic al așa-zisei Drepte al Gabrielei Firea.

Dar, dintre toți acești Don Qijote, care până una alta se luptă cu morile de vânt, cel mai interesant personaj este de la distanță Nicușor Dan. Care, întrebat sau neîntrebat, ne anunță cât poate de des că își asumă o candidatură în numele Uniunii Forțelor Locale, un partid de buzunar creat de el însuși, cum spune, ca o soluție tehnică.

Dintre toate formațiunile politice din frontul anti-PSD, singurul partid care poate ieși cu adevărat și grav șifonat în urma unei eventuale victorii a Gabrielei Firea este PNL. PNL și Klaus Iohannis, care susține acest partid, riscă să se facă literalmente de râs, dacă nu reușesc să obțină o victorie categorică la nivelul Capitalei. Și se precipită, pentru că momentul electoral se apropie înspăimântător de repede. Și ce avem aici? În lupta sa surdă, bine camuflată cu Rareș Bogdan, Ludovic Orban a mers la cacealma. A jucat o carte extrem de riscantă. Neavând practic în mână nimic. Când toată lumea se aștepta ca Rareș Bogdan, cu adevărat „number one” în PNL, pentru că strânge de la distanță cele mai multe voturi, să devină președintele marii organizații de București, Ludovic Orban i-a ars aripile. Într-un mod halucinant. A plasat o neica nimeni în această importantă poziție. Mă refer la Violeta Alexandru, devenită de acum celebră pentru cadența gafelor pe care le face din poziția de ministru al Muncii. O persoană care probabil nu este capabilă să-și organizeze nici măcar propria bucătărie. Și care, în orice caz, nu va fi susținută de către organizațiie din București care l-au dorit pe Rareș Bogdan și la timpul respectiv au semnat și o impresionantă petiție în acest sens. Pe care Ludovic Orban a aruncat-o la coșul de gunoi, alături de chiștoacele țigărilor sale.

Rareș Bogdan a spus de mai multe ori, până zilele trecute, că nu va candida la Primăria Generală a Capitalei. Mai mult, a solicitat să nu fie inclus în nicio cercetare de piață. Dar totuși a fost pus pe listă. Și, cum era de așteptat, a ieșit pe primul loc dintre contracandidații posibili ai Gabrielei Firea. Mult înaintea lui Ludovic Orban, care, tocmai din acest motiv, deși încă președinte al PNL, nu a fost niciodată confundat cu „number one”. Reiese din cercetările de piață, inclusiv din ultima, comandată de PNL, din nou un lucru cunoscut. Că niciun candidat al acestui partid nu are șansa de a o învinge pe Gabriela Firea. Nici măcar „number one”, dacă așa-zisa Dreaptă este incapabilă să-l susțină pe acesta în poziția de candidat unic. Iar Rareș Bogdan nu este un aventurier. De ce ar renunța el la statutul de parlamentar european și chiar de lider al popularilor români în marea familie a popularilor europeni, pentru a atinge un obiectiv din ce în ce mai îndepărtat, cum este o victorie împotriva Gabrelei Firea la Primăria Generală a Capitalei? În paranteză fie spus, tentația e mare, dar cred că Rareș Bogan este capabil să reziste. În eventualitatea în care, prin absurd ar câștiga, în condițiile în care tot prin absurd întreg frontul anti-PSD l-ar susține, desigur Rareș Bogdan, din poziția de primar general al Capitalei, ar deveni eligibil la capătul mandatului său pentru o cursă prezidențială, la care Iohannis nu va mai putea participa, dar l-ar susține desigur pe „number one”. Cu toată logistica de care ar putea dispune la acel moment.

Să revenim însă pe pământ. Situația din teren îl obligă pe Rareș Bogdan să se conformeze unei strategii total idioate, inițiate de Ludovic Orban. Acesta a înțeles că nu are în propriul partid, cu excepția lui Rareș Bogdan, căruia însă tot el i-a compromis șansele, nicio carte câștigătoare pentru Primăria Generală a Capitalei. Iar o înfrângere i-ar aduce grave prejudicii de imagine. Și atunci recurge la un colac de salvare. Colacul de salvare este Nicușor Dan. Veșnicul candidat. Numai că, repetând aceeași scenă absurdă din preajma ultimelor alegeri parlamentare, când PNL se crampona de Dacian Cioloș, implorându-l pe acesta să-și asume calitatea de membru PNL, acum, iată, liberalii stau cu căciula în mână în fața unuia ca Nicușor Dan. Și ar vrea să-l susțină în cursa pentru Primăria Generală a Capitalei, cu condiția ca acesta să-și asume statutul de liberal. În urma unei fuziuni spectaculoase cu partidul de buzunar al acestuia, alcătuit din trei membri mari și lați. Dar cum să facă? Așa a apărut schema șantajului. Pe neașteptate, Rareș Bogdan declară că, dacă nu se poate altfel, va candida el însuși. Este o încercare cât se poate de transparentă de a-i forța mâna lui Nicușor Dan. De altfel, „number one” a și făcut pe șleau enunțul că ar fi dispus să candideze doar în eventualitatea în care Nicușor Dan nu se conformează solicitărilor PNL.

Dar și Nicușor Dan, cât e el de mic și de amnezic, joacă o carte la fel de dură. La rândul său șantajează USR-PLUS. Îi șantajează la grămadă și pe ai lui Dan Barna, și pe ai lui Dacian Cioloș, încercâd să le forțeze mâna și să-i determine să-l susțină din poziția de candidat independent, care, „necesitate tehnică”, reprezintă totuși un partid. Adică Uniunea Forțelor Locale. În caz contrar, dacă cele două formațiuni nu se conformează, o scoate la bătaie pe Cosette Chichirău.

Este, cum spuneam, o vânzoleală care are un haz nebun. Și peste care suflă la greu vrăji Dana Budeanu, protagonista unei rubrici zilnice cu mare audiență și care și-a fixat o țintă „number one”. Chiar în persoana lui Rareș Bogdan.

Autor: Sorin RoșcaStănescu

Sursa: Sorin Roșca Stănescu Blog

Exit mobile version