Mulți ucraineni au îndrăznit să spere că valul războiului cu rușii s-ar putea întoarce în sfârșit în favoarea lor. Poate. Dar, pentru moment, ritmul de avansare a Ucrainei este dictat de cantitatea și calitatea armamentului furnizat de aliații occidentali – în primul rând de americani.
Rusia nu și-ar încheia invazia până când nu cunoaște rezultatul alegerilor prezidențiale americane
Și în SUA se adună nori amenințători pentru Kiev. Un sondaj recent al CNN a arătat că mai puțin de 45% dintre americani spun că Congresul ar trebui să autorizeze finanțarea suplimentară pentru Ucraina, față de 55% care doresc ca aceasta să înceteze.
Donald Trump, liderul clar în cursa pentru nominalizarea republicană la prezidențiale, a promis că va pune capăt războiului „în 24 de ore”. “I-aş spune lui Zelenski: E suficient! Trebuie să faci o înţelegere”. I-aş spune lui Puțin: „Dacă nu faci o înţelegere, îţi vom da foarte mult de furcă“.
Acesta este exact genul de compromis „pământ în schimbul păcii” pe care Zelenski l-a respins în mod repetat.
Și democrații? Joe Biden și administrația sa au fost fermi în sprijinul lor pentru Kiev. Până în prezent, Congresul a aprobat un ajutor militar și economic în valoare de 135 de miliarde de dolari.
Dar Biden înarmează Ucraina doar pentru a fi într-o poziție posibilă la masa negocierilor, deoarece o ciocnire directă între NATO și Rusia nu intră în discuție. Acest lucru este foarte departe de obiectivul declarat al lui Zelenski de a elibera toate teritoriile ucrainene.
În Europa, sprijinul pentru Ucraina este, în general, puternic. Cu toate acestea, aprobările sunt în scădere. Al doilea cel mai popular partid din Germania, AfD, este vizibil împotriva continuării războiului.
Un pachet UE de 50 de miliarde de euro pe patru ani, destinat în principal ajutorului economic și de reconstrucție acordat Ucrainei, s-a lovit de o opoziție serioasă din partea Ungariei, Austriei, Croației, Bulgariei, Ciprului, Slovaciei și Greciei. Chiar și aliați de nădejde ai Kievului, cum ar fi Polonia, doresc mai multe compensații pentru propriile probleme economice legate de război.
Olanda, Danemarca și Norvegia au primis Ucrainei avioane de luptă F-16. Potrivit rapoartelor, multe nu pot zbura și sunt bune doar pentru antrenamente la sol și pentru piese. De asemenea, va fi nevoie de până la 18 luni pentru a antrena piloții ucraineni și echipajele de la sol pentru a desfășura avioanele pe linia frontului.
Dar, în ceea ce privește ajutorul pur militar, contribuția Europei este o simplă picătură de apă în comparație cu cea a SUA. Marea Britanie, de exemplu, a furnizat arme în valoare de 4,6 miliarde de lire sterline Ucrainei – mai puțin de 5% din contribuția americanilor.
Strategia evidentă pentru Putin este să stea liniștit și să păstreze cât mai mult teren ucrainean. “Rusia nu și-ar încheia invazia până când nu cunoaște rezultatul alegerilor prezidențiale americane”, subliniază Michael McFaul, consilierul principal al lui Barack Obama pentru Rusia și fost ambasador la Moscova.
El susține că “numai o înfrângere militară umilitoare, cuprinzătoare și decisivă sau un colaps al economiei rusești l-ar putea forța pe Putin să discute despre negocieri”. Scenariul este nerealist, contraofensiva Ucrainei se împotmolește.Rusia a reușit să mențină suficiente exporturi de petrol și importuri paralele pentru a-și proteja economia.
Realitatea este că Ucraina nu va putea obține o victorie cu resursele militare care i-au fost oferite până acum. Iar motivul pentru care ucrainenii nu pot câștiga este ezitarea Occidentului de a intensifica livrările de arme de teama de a-l provoca pe Putin.
Totul va depinde de cum vor juca americanii? Cu siguranță: pe măsură ce SUA intră în ciclul primar și electoral din 2024, pare puțin probabil ca administrația Biden să riște o creștere dramatică sau o îmbunătățire a ajutorului militar.
Sursa: national.ro
Autor: Radu Jacotă